Σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και γενικότερα των ΜΜΕ, αναμένεται να φέρει το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» που προωθεί η κυβέρνηση.
Μιλώντας χθες, στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε ότι οι αναδιαρθρώσεις στην ΕΡΤ δεν θα θίξουν το μόνιμο προσωπικό της, εντούτοις ασφαλείς πληροφορίες μιλούν για το αντίθετο.
Κι αυτό γιατί το σχέδιο «αναδιάρθρωσης», όπως το βαπτίζει η κυβέρνηση, αποτελεί ουσιαστικά τη συρρίκνωση της ΕΡΤ αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ενοποιείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) με το Ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), μειώνεται ο αριθμός των περιφερειακών ραδιοσταθμών και συγχωνεύεται η ΕΤ1 με τα ψηφιακά κανάλια Prisma/Σινέσπορ.
Ειδικά για το ΑΠΕ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αφού δεν αποκλείεται ακόμη και η πλήρης συγχώνευσή του με την ΕΡΤ, καθώς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εμφανίζει ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.
Σχετικά με τη μείωση του προσωπικού, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περικοπές θα αφορούν τους συμβασιούχους (από 700 σε 350) και όλους εκείνους που έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο εφαρμογής του συστήματος της εργασιακής εφεδρείας.
Ταυτόχρονα εξετάζεται η αυτονόμηση της ΕΤ3 και της ΝΕΤ με παράλληλη αποδέσμευση της τελευταίας από το ειδησεογραφικό της χαρακτήρα, καθώς και η αξιοποίηση (ξεπούλημα) ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ.
Για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ, που θα εστιάζει στην απελευθέρωση της δυνατότητας συγχωνεύσεων των ιδιωτικών καναλιών, επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, με χρονικό ορίζοντα έως τις 15 Αυγούστου, κι αφού προηγηθεί συνάντηση του Η. Μόσιαλου με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η διοίκηση της ΕΡΤ δεν έχει κληθεί να καταθέσει προτάσεις, ενώ είναι η καθ' ύλην αρμόδια.
Το εντυπωσιακό στοιχείο της ιστορίας είναι ότι η ΕΡΤ, στα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του 2011, αναδεικνύεται σε μία από τις πιο κερδοφόρες ΔΕΚΟ με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 17,5 εκατομμυρίων ευρώ. Για το ίδιο διάστημα πέρυσι η δημόσια ραδιοτηλεόραση κατέγραφε ζημίες περίπου 8,1 εκατ. ευρώ.
Νατ.Μπ.
.-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2011
1 σχόλιο:
η προταση μου ειναι να καταργηθει η κρατικη τηλεοραση εφοσον ειναι κυβερνητικη και οχι κρατικη !!!
εφοσον εξυπηρετει συμφεροντα και δεν εμημερωνει ειναι αχρηστη για τον ελληνα πολιτη!!!1
καταργηση = αφαιρεση του τελους απο το τιμολογιο της ΔΕΗς = οικονομικη ελαφρηνση για τον ελληνα
Δημοσίευση σχολίου