Ευρείας αποδοχής έτυχε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ενεργειακές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την έρευνα υδρογονανθράκων. Το υπερψήφισαν επί της αρχής όχι μόνον οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για ένα «εξ’ ολοκλήρου αναπτυξιακό» νομοσχέδιο -και αυτό επειδή η Ενέργεια αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους τομείς για επενδύσεις, όπως είπε. Εκτίμησε ότι μπορεί να γίνει ο πιο δυναμικός τομέας για την ενεργοποίηση κεφαλαίων.
Όσον αφορά στο μοντέλο απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που επελέγη -και το οποίο η Ν.Δ. χαρακτηρίζει δειλό και αναποτελεσματικό-, δήλωσε ότι θα είναι μεταβατικό, ώστε να γίνει στη συνέχεια το βήμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, διατηρώντας τα δίκτυα στο κράτος.
Σχετικά με την αγορά φυσικού αερίου, ο υπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η σταδιακή μετάβαση σε μια πλήρως ανταγωνιστική αγορά.
Αναφορικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο έργο, αλλά είναι ένα θέμα που «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς".
Εκ μεέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης συμφώνησε ότι η ενέργεια είναι προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη της οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Εξέφρασε, πάντως, επιφυλάξεις στα άρθρα για τα λατομεία, στις υπερεξουσίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και στο μοντέλο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ν.Δ. επιμένει ότι η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό με στρατηγικό επενδυτή στις παραγωγικές λειτουργίες και την παραμονή των δικτύων στο κράτος. Παράλληλα, αποδοκιμάζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μουσουρούλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει βάλει καμία "κόκκινη γραμμή" στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Με το νομοσχέδιο συμφωνεί επί της αρχής και ο ΛΑΟΣ, ο οποίος άσκησε ωστόσο κριτική επειδή δεν προβλέπει οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Την αντίθεσή τους εξέφρασαν τα κόμματα της Αριστεράς.
«Κερδισμένοι θα είναι μόνο οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι», εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και κατήγγειλε «μεγάλο πάρτι και φαγοπότι» στη ΔΕΗ.
Για "τερατούργημα" έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και μίλησε για "ιερή συμμαχία καταστροφής που συμπεριλαμβάνει τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ".
ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου