Τρίτη, Ιουλίου 12, 2011

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ…ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΗΣΟΥΝ

Την κρισιμότητα της κατάστασης στη ζώνη του ευρώ και την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική, συστημική απάντηση της ευρωζώνης, παράλληλη προς τις εθνικές απαντήσεις, αναγνώρισαν σήμερα στις Βρυξέλλες λίγο, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ecofin, τόσο ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Ροστρόφσκι, όσο και οι επίτροποι Όλι Ρεν και Μισέλ Μπαρνιέ.
Δεν είναι δε τυχαίο ότι εξαιρετικά πιθανή εκτιμούσαν σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την διαρκώς εντεινόμενη κρίση των κρατικών χρεών στην ευρωζώνη.



Σύμφωνα δε με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι διερευνά τις προθέσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, ούτως ώστε να διαπιστώσει αν πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σύγκληση αυτής της συνόδου.


Ειδικότερα, ερωτηθείς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επίτροπος Ρεν αν και και κατά πόσον συμμερίζεται τις θέσεις που προέβαλε με τη χθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο φινλανδός επίτροπος αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος λέγοντας ότι κατά την άποψή του η ΕΕ "θα βρει τη σωστή λύση".


Ερωτηθείς εξ άλλου για τις αποφάσεις που έλαβε χθες η Ευρωομάδα για την κρίση χρέους της Ελλάδας, ο φινλανδός επίτροπος αναγνώρισε πως ήταν μία "δύσκολη και μεγάλη συζήτηση".


Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία επί των βασικών παραμέτρων της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στο επικείμενο δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.


Ο επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπέρ της αποφυγής οποιασδήποτε μορφής ελεγχόμενης χρεοκοπίας και ανέφερε ότι η ΕΕ είναι σε διαρκείς επαφές τόσο με τους ιδιώτες ομολογιούχους, όσο και με τους οίκους αξιολόγησης, ούτως ώστε να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.


Ο Επίτροπος Ο. Ρεν υπογράμμισε τη μείζονα σημασία που έχει η συρρίκνωση του ελληνικού δημόσιου χρέους για την επίτευξη οποιασδήποτε λύσης.


Ερωτηθείς εξ άλλου, ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Αγορές Μισέλ Μπαρνιέ για τις θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα σε σχέση με την αξιοπιστία και τον τρόπο λειτουργίας των διεθνών οίκων αξιολόγησης, επανέλαβε την πρόθεση της ευρωπαϊκής πλευράς να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών που συχνά συνεπάγονται οι ανακοινώσεις των εν λόγω οίκων.


Ειδικότερα ο γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα υποχρεωθούν στο μέλλον να δηλώνονται και να λαμβάνουν άδεια λειτουργίας στην ΕΕ, καθώς επίσης και να αυξήσουν τα επίπεδα διαφάνειας επί των οποίων λειτουργούν.


Ο επίτροπος ανέφερε ότι είναι συχνά προβληματική τόσο η συγκυρία όσο και ο τρόπος με τον οποίο οι οίκοι παρεμβαίνουν, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να διαβαθμίζονται με τον ίδιο τρόπο χρηματοοικονομικά προϊόντα και κρατικές οντότητες.


Πόσο μάλιστα - ανέφερε - όταν αυτές οι κρατικές οντότητες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ένωσης κρατών, που είναι διατεθειμένο να παρέμβει για την επίτευξη της σταθερότητας.
Καταλήγοντας ο επίτροπος Μπαρνιέ σημείωσε ότι θα ήταν ευχής έργο να αυξηθεί ο αριθμός των οίκων αξιολόγησης και κάλεσε εμμέσως τους οίκους, εκτός των τριών μεγάλων, να ενωθούν ούτως ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός.
Και τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα με στόχο την μείωση της εξάρτησης των αγορών από τις γνωμοδοτήσεις αυτών των οίκων.
ΠΡΕΖΑ TV
12-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: