Τρίτη, Ιουλίου 26, 2011

Πρυτάνεις: Οχι στη δοτή διοίκηση


Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΒΡΙΘΕΙ ΕΚΤΡΟΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ
«Η πιθανή εγκατάσταση δοτών διοικήσεων δεν θα γίνει αποδεκτή από την πανεπιστημιακή κοινότητα γιατί ενθαρρύνει την εξάρτηση, τον κομματισμό και την ευνοιοκρατία», είναι το μήνυμα που έστειλαν χθες οι πρυτάνεις στο υπουργείο Παιδείας.Οι πρυτάνεις, που συνεδρίασαν εκτάκτως μετά την κατάθεση του νομοθετήματος στη Βουλή, απέρριψαν ομόφωνα το επίμαχο σχέδιο, τονίζοντας ότι αυτό «μεθοδεύει την αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων από την 1η Σεπτεμβρίου, με τη διάλυση των βασικών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων» και ζήτησαν από τους Ελληνες βουλευτές να μην το ψηφίσουν.



Επανέλαβαν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο, τόσο στις επιμέρους διάταξεις όσο και στο σύνολό του, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου που διέπει τα πανεπιστήμια. Στην ομόφωνη απόφασή τους που ανακοίνωσαν και με συνέντευξη Τύπου χθες, αναφέρουν ότι με το νομοσχέδιο:


Αποδόμηση


* Αποδομείται ο δημόσιος και ακαδημαϊκός χαρακτήρας του πανεπιστημίου.


* Αγνοούνται οι πραγματικές ανάγκες των ιδρυμάτων.


* Ρευστοποιούνται γνωστικά αντικείμενα, καταργούνται τομείς και παραμένει μόνο κατ' όνομα το τμήμα, με συνέπεια την αποδυνάμωση των πτυχίων και την υποβάθμιση των σπουδών των Ελλήνων φοιτητών.


* Συρρικνώνεται η υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία με τη σταδιακή απόσυρσή της από την υποστήριξη των συγγραμμάτων και της φοιτητικής μέριμνας και τη μετακύλιση του αντίστοιχου κόστους στους φοιτητές και στις οικογένειές τους.


Υποβάθμιση σπουδών


«Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των διδασκόντων στο πανεπιστήμιο», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος, «θα οδηγήσει σε καθηγητές ετεροαπασχολουμένους, πλήττοντας περισσότερο το επίπεδο των σπουδών στα πανεπιστήμια. Δυστυχώς το κόστος της υποβάθμισης θα το πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια, η οποία θα κληθεί να πληρώσει σύντομα ένα μεγάλο μέρος του κόστους των σπουδών, καθώς το νομοθέτημα δεν διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση ούτε της εκπαίδευσης ούτε της έρευνας ούτε της φοιτητικής μέριμνας και της διανομής συγγραμμάτων».


Για το νέο μοντέλο διοίκησης που προτείνεται, ο κ. Μυλόπουλος μετέφερε την απόφαση των πρυτάνεων, σύμφωνα με την οποία οι σχετικές διατάξεις «βρίθουν εκτροπών από τη συνταγματική νομιμότητα». Δήλωσε ακόμη, ότι «η ομόφωνη απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων επιβεβαιώνει το αρραγές μέτωπο των πανεπιστημίων. Το μέτωπο αυτό, πρόσθεσε, σε καμία περίπτωση δεν ισοσταθμίζεται με λίγες εκατοντάδες μεμονωμένων υπογραφών, οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 2% του συνόλου των πανεπιστημιακών».


Και η ΠΟΣΔΕΠ


Την αντίθεσή της σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως την έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα σε Συμβούλιο και Σύγκλητο και την κατάργηση του Τμήματος, υπογράμμισε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ.


«Το νομοσχέδιο συνεχίζει να περιέχει πληθώρα διατάξεων, οι οποίες είναι προσβλητικές για τους Ελληνες πανεπιστημιακούς δασκάλους», αναφέρει στην απόφασή της η ΠΟΣΔΕΠ, ενώ προτείνει δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως:


* Αποσαφήνιση των μεταβατικών διατάξεων με διασφάλιση όλων των ήδη υπηρετούντων και νεοεκλεγέντων συναδέλφων που πρέπει να κριθούν με τον υφιστάμενο νόμο.


* Αμεσο διορισμό όλων των νεοεκλεγμένων συναδέλφων, των οποίων ο διορισμός καθυστερεί με κίνδυνο την απώλεια πολύτιμου επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού και προς το εξωτερικό.


* Σαφές και δεσμευτικό επιχειρησιακό σχέδιο για την οργάνωση της υλοποίησης του νόμου.


* Δέσμευση για το νέο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών ως δημοσίων λειτουργών με την ενσωμάτωση των σημερινών επιδομάτων.


* Αξιοποίηση με πνεύμα ευρύτητας και ευελιξίας όλου του επιστημονικού προσωπικού.


* Σαφή δέσμευση για μόνιμο εθνικό πρόγραμμα έρευνας που θα προκηρύσσεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. *


Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
26-7-20111

Δεν υπάρχουν σχόλια: