Παρασκευή, Ιουλίου 08, 2011

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

Καχύποπτοι εμφανίζονται οι Έλληνες απέναντι στη δωρεά οργάνων. Αιτίες είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα που εφαρμόζεται στη χώρα μας, η ανεπαρκής ενημέρωση σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και η σύγχυση και η στρέβλωση της πραγματικότητας που συχνά επικρατούν.Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες διάκεινται ευνοϊκά στον νέο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις, οι οποίες κρίνονται «πράξη ανθρωπισμού, αλτρουισμού και βοήθεια στον συνάνθρωπο».

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα που παρουσίασε η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τζένη Κρεμαστινού κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με στόχο την ενημέρωση των τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων για τη διαδικασία λήψης και μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων.
Την έναρξη ευρείας εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών, μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, της εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι τα έτη 2011 και 2012 έχουν οριστεί έτη μεταμοσχεύσεων από το υπουργείο Υγείας, με στόχο την προώθηση της ενημέρωσης, ώστε να γίνει σε όλους συνείδηση τι σημαίνει μεταμόσχευση.
«Κορυφαία πολιτική της δημόσιας υγείας είναι οι μεταμοσχεύσεις. Η Ελλάδα δεν πάσχει από νομοθεσία, αλλά η νομοθεσία θα πρέπει να διευκολύνει τη δωρεά οργάνων και όχι να την αποτρέπει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Απαιτείται σοβαρή προσπάθεια από όλους, για να προχωρήσουμε. Όλα θα κριθούν από τη λειτουργία των συντονιστών και των ομάδων τους, των γιατρών, αλλά και όλου του προσωπικού των νοσοκομείων».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία είναι πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο στη δωρεά οργάνων. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, η απάντηση για την επιτυχία αυτή βρίσκεται στους συντονιστές, που είναι το άλφα και το ωμέγα, και στο γεγονός ότι ουδέποτε αμφισβητήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια η λίστα αναμονής των ανθρώπων που έχουν ανάγκη για μόσχευμα.
«Η σειρά δεν θα ανατραπεί, για κανέναν λόγο. Αυτό αποτελεί βασικό μοχλό της πειθούς, όπως επίσης και η προβολή των πετυχημένων μεταμοσχεύσεων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», είπε ο υπουργός Υγείας.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
8-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: