«Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι επιτέλους ανοικτός» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σύσκεψη με τους φορείς του νομού Αρτας που συνεχίζεται.
«Πετύχαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έκτακτης δανειοδότησης στήριξης στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Χάρη σε αυτό, είπε, «οι συντάξεις και οι μισθοί μπαίνουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων κάθε μήνα, το ελληνικό κράτος μπορεί να λειτουργεί τα σχολεία του και να φροντίζει τους ασθενείς του».
«Επιτέλους, δηλαδή, ανασάναμε», πρόσθεσε για να συμπληρώσει: «Ήρθε η ώρα να ρίξουμε όλο μας το βάρος στις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτό το κεκτημένο και να κάνουμε άλμα σε ένα καλύτερο μέλλον».
«Καμία κυβέρνηση δεν αποτόλμησε ποτέ τόσες πολλές και τόσο βαθιές μεταρρυθμίσεις και μάλιστα παράλληλα με την υλοποίηση ενός απαιτητικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης», είπε ο κ. Παπανδρέου.
«Προχωρήσαμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις γιατί πιστεύουμε στη δημιουργική δύναμη των Ελλήνων, στις απέραντες δυνατότητες αυτού του λαού. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε, σε πείσμα κάθε Κασσάνδρας που προμηνύει διαρκώς την καταστροφή και σε πείσμα όσων θέλουν να μας πείσουν ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Τα πράγματα αλλάζουν» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
«Έχουμε», συνέχισε, «πολλές δυνατότητες, αναξιοποίητες δυνατότητες για να δημιουργήσουμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης στη χώρα. [..] Το αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο υπηρετήσαμε μέχρι πρόσφατα, έχει αποτύχει».
«Το ερώτημα, όμως, είναι και μετά την κρίση τι;», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Τι Ελλάδα θέλουμε να χτίσουμε; Μια Ελλάδα που θα βασίζεται και πάλι στα πήλινα πόδια των δανεικών, του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων; Ή μια οικονομία καινοτόμα και εξωστρεφή, η οποία δεν θα έχει την ανάγκη των ξένων για να ευημερήσει;».
Μιλώντας για τα τοπικά ζητήματα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την προώθηση πρότυπου ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη του Αμβρακικού Κόλπου, για το οποίο θα διατεθεί το ποσό των 120 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα "Ανάσα".
Οι ομιλητές
Τη βασική εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης και κατόπιν έλαβαν το λόγο εκπρόσωποι άλλων φορέων της περιοχής, εκθέτοντας τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων Βαγγέλης Αργύρης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, επισημαίνοντας ότι η αναπτυξιακή καθυστέρηση της Ηπείρου μπορεί να αποδειχθεί εφαλτήριο για την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Υπογράμμισε, μάλιστα, με έμφαση την ανάγκη να γίνει η Ήπειρος πρότυπη υγειονομική περιφέρεια, με ενιαία διεύθυνση όλων των μονάδων υγείας.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανέφερε ως πρώτης προτεραιότητας την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων της Ιόνιας Οδού και του Ε65 που, όπως είπε, «πρέπει να προχωρήσουν και ας κλοτσήσουν οι τράπεζες».
Ο αντιπεριφερειάρχης 'Αρτας Βασίλης Ψαθάς, όπως και άλλοι ομιλητές, στάθηκαν στο ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνης», ζητώντας να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς και να μην πωληθεί, όπως σχεδιάζει η Αγροτική Τράπεζα.
«H Ήπειρος έχει έλλειμμα έργων υποδομών, έργων προσπελασιμότητας», επεσήμανε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Γιώργος Ρεκατσίνας που αναφέρθηκε και στη σημασία του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου, τονίζοντας την ανάγκη για πολιτική βούληση και κοινωνική συναίνεση για να προχωρήσει άμεσα η χωροθέτηση του εργοστασίου συμπίεσης.
Το λόγο έλαβε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου των ιδιοκτητών ταξί Φώτης Κέφης, ο οποίος, αφού καταδίκασε τις ακρότητες που σημειώθηκαν κατά τις κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών, εξέφρασε τις απόψεις του κλάδου και υπέβαλε προτάσεις για «πράσινο» ταξί, με κίνητρα για την αντικατάσταση των οχημάτων.
«Είμαστε αυτοαπασχολούμενοι οικογενειάρχες και δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα. Λέμε ναι στην απελευθέρωση με κανόνες», τόνισε ο ομιλητής, προσθέτοντας: «Εκτός από τα πληθυσμιακά κριτήρια, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής», όπως οι ορεινοί όγκοι, η νησιωτικότητα, η ύπαρξη και η ανάπτυξη των μέσων μαζικής περιφοράς, κ.ά.
Τις προτάσεις και τα αιτήματα των φορέων καταγράφουν ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοίδης καθώς και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας, Παιδείας Εύη Χρισοφιλοπούλου και Υγείας Χρήστος Αηδόνης.
ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2011
1 σχόλιο:
Ο μαλ@κας το χαβά του.
Δημοσίευση σχολίου