Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2011

ΛΑΣΤΙΧΟ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για δεύτερη χρονιά, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), η Θεσσαλονίκη διατηρεί το τίτλο της «πρωτεύουσας» των ελαστικών μορφών εργασίας, αλλά και του μικρού αριθμού νέων προσλήψεων σε σχέση με τον πληθυσμό της.Στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2011, 9.603 επιχειρήσεις προχώρησαν, συνολικά, σε 21.651 προσλήψεις, δηλαδή σε 4.330 προσλήψεις ανά μήνα, σε ένα νομό που ο πληθυσμός του έχει ξεπεράσει το 1.100.000. Πλήρους απασχόλησης ήταν μόνο οι 7.821 προσλήψεις.
Περισσότερες ήταν οι προσλήψεις με μερική απασχόληση, που έφτασαν τις 9.979, ενώ αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός προσλήψεων με εκ περιτροπής απασχόληση, για τρεις ή ακόμα και δύο μέρες εργασίας την εβδομάδα, που έφτασε τις 3.851. Το φαινόμενο οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης να είναι περισσότερες από τις πλήρους απασχόλησης εντοπίζεται σε ακόμα έξι νομούς, πουθενά όμως με την ένταση που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη. Στον αντίποδα, τόσο στην Αττική όσο και πανελλαδικά, το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης «αντιστέκεται»: Σε όλη τη χώρα, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο πραγματοποιήθηκαν 157.701 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, 81.455 μερικής και 22.813 με εκ περιτροπής εργασία. 
Ενδεικτικό στοιχείο για το πόσο «ελαστική» έχει γίνει η τοπική αγορά εργασίας είναι ότι στη Θεσσαλονίκη εντοπίζεται μόνο το 4,9% του συνολικού αριθμού προσλήψεων με πλήρη απασχόληση που έγιναν σε όλη τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο. Αντίθετα μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά προσλήψεων με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση: Στο νομό, που κατοικεί περίπου του 11% του πληθυσμού της χώρας, οι προσλήψεις με μερική απασχόληση φτάνουν το 12% και οι προσλήψεις με εκ περιτροπής εργασία φτάνουν το 16% επί του συνόλου των προσλήψεων που έγιναν με άτυπες μορφές απασχόλησης πανελλαδικά. Σε σχέση με το συνολικό αριθμό προσλήψεων πανελλαδικά, η Θεσσαλονίκη υπολείπεται, καθώς στο νομό εντοπίζεται μόνο το 8%. 
Όσον αφορά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε ένα «τσουνάμι» αλλαγών συμβάσεων από πλήρους απασχόληση σε μερική. Συγκεκριμένα 3.173 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής. Στην Αττική, όπου ο πληθυσμός είναι υπερτριπλάσιος της Θεσσαλονίκης, οι συμβάσεις με πλήρη απασχόληση με μετατράπηκαν σε μερικής έφτασαν τις 3.754, ενώ πανελλαδικά, στο σύνολο, ήταν 13.210. Έτσι στη Θεσσαλονίκη εντοπίζεται το 24%, πανελλαδικά, των συμβάσεων που μετατράπηκαν από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, νέο στοιχείο που προστίθεται στο τοπικό παζλ της κρίσης στην περιοχή.
Σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2010, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα ξεκάθαρα σημάδια της κρίσης στην τοπική αγορά εργασίας, φέτος υπάρχουν σαφέστατες αποκλείσεις. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε προσλήψεις παραμένει σχετικά σταθερός (9.951 πέρυσι), όμως όλοι οι άλλοι δείκτες έχουν επιδεινωθεί. Συγκεκριμένα φέτος έγιναν 6.898 λιγότερες, συνολικά, προσλήψεις. Οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση είναι 3.708 λιγότερες. Οι προσλήψεις με μερική απασχόληση είναι 3.643 λιγότερες. Αντίθετα οι προσλήψεις με εκ περιτροπής εργασία είναι φέτος οριακά, κατά 453, περισσότερες. Οι συμβάσεις εργασίας που μετατράπηκαν από πλήρους σε μερικής απασχόλησης είναι 2.527 περισσότερες. Οι συμβάσεις εργασίας που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής, με συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη, είναι 1.444 περισσότερες.   
Όσον αφορά του άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, η Χαλκιδική, το πιθανότερο εξαιτίας των εποχικών προσλήψεων στον τουρισμό, βρίσκεται στην καλύτερη θέση με 4.562 προσλήψεις με πλήρη απασχόληση, 1.748 με μερική και 483 με εκ περιτροπής εργασία. Ακολουθεί ο νομός Ημαθίας, με 2.690 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, 1.117 με μερική και 43 με εκ περιτροπής. Σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2010, η Χαλκιδική εμφανίζεται «ανθεκτική» στην οικονομική κρίση, καθώς ο αριθμός των προσλήψεων φέτος έχει αυξηθεί Στον αντίποδα βρίσκεται το Κιλκίς, όπου μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 δηλώθηκαν, συνολικά, μόνο 1.143 προσλήψεις. Στην Πέλλα και στις Σέρρες οι προσλήψεις με μερική απασχόληση ήταν περισσότερες από αυτές με πλήρη απασχόληση.     


Του Θεόφιλου Σιχλετίδη
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: