Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2011

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ Ο ΜΠΡΕΙΒΙΚ, ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΟΥΣ


Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, παραδέχθηκε σήμερα στο δικαστήριο ότι είναι ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής στη Νορβηγία καθώς και ότι συνεργαζόταν με άλλους δύο «πυρήνες». Ο δικαστής Κιμ Χέγκερ αποφάσισε να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση 8 εβδομάδων, βάσει σχετικής εισήγησης της Εισαγγελίας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της νορβηγικής αστυνομίας, ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 76 και όχι 93, όπως είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα.


Η περίοδος κράτησης του Μπρέιβικ μπορεί να παραταθεί, σύμφωνα με τον δικαστή Κιμ Χέγκερ, ο οποίος είπε ότι η δίκη του κατηγορουμένου μπορεί να διεξαχθεί σε ένα έτος. Ο δικαστής πρόσθεσε ότι κατά τις εβδομάδες της κράτησής του ο κατηγορούμενος θα τεθεί σε απομόνωση και δεν θα του επιτρέπεται να λαμβάνει γράμματα, να ενημερώνεται από τα μέσα ενημέρωσης ή να δέχεται επισκέψεις, με μόνη εξαίρεση τον δικηγόρο του. Ο δικαστής διευκρίνισε ότι κατά τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες ο Μπρέιβικ θα τεθεί σε πλήρη απομόνωση.


"Ο κατηγορούμενος έκανε σήμερα δηλώσεις που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης αυτής ότι 'υπάρχουν άλλοι δύο πυρήνες στην οργάνωσή μας'. Εξ' όσων κατανοεί το δικαστήριο, ο ύποπτος κρίνει ότι έπρεπε να διαπράξει αυτές τις ενέργειες για 'να σώσει τη Νορβηγία και τη δυτική Ευρώπη από, μεταξύ άλλων, τον πολιτιστικό μαρξισμό και μια μουσουλμανική εισβολή'", σημείωσε ο δικαστής σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε.


Στην ουσία, ο ύποπτος προσάπτει στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας ότι "εισάγει μαζικά μουσουλμάνους", ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, "κανένας με λίγη συνείδηση δεν μπορεί να επιτρέψει να αποικιστεί η χώρα από τους μουσουλμάνους". Καταφερόμενος κατά της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, ο Μπρέιβικ δήλωσε επίσης ότι ήθελε να "σταματήσει τη στρατολόγηση" νέων από το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, διευκρίνισε επίσης ο δικαστής Χέγκερ.


Η σημερινή ακροαματική διαδικασία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε περίπου 40 λεπτά. Οι εισαγγελείς είχαν δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι θα ζητούσαν κατά την ακροαματική διαδικασία να τεθεί ο Μπρέιβικ υπό προσωρινή κράτηση για μία πρώτη περίοδο οκτώ εβδομάδων -διάστημα διπλάσιο από αυτό που προβλέπει ο νορβηγικός νόμος- το οποίο μπορεί να παραταθεί.


Μικρότερος ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με την αστυνομία


Η αστυνομία της Νορβηγίας αναθεώρησε τον αριθμό των νεκρών από τις δύο επιθέσεις της Παρασκευής, από 93 σε 76. 


Σύμφωνα με την αστυνομία ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο κέντρο του Οσλο ανήλθε από τους 7 που ήταν μέχρι τώρα,σε 8.


Αντίθετα προς τα κάτω αναθεωρήθηκε ο αριθμός των νεκρών, από 86 σε 68, στο νησί Ουτόγια. Όλες οι σοροί των θυμάτων έχουν πλέον απομακρυνθεί από το νησί, γεγονός που επέτρεψε στις αρχές να ανακοινώσουν ένα πιο συγκεκριμένο απολογισμό, εξήγησε ο Όιστεϊν Μέλαντ.


"Ο αριθμός μπορεί ακόμη να αυξηθεί", πρόσθεσε καθώς "συνεχίζεται η έρευνα για άλλες σορούς".




ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: