Δευτέρα, Ιουλίου 18, 2011

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Επαναγορά του ελληνικού χρέους με στήριξη και εγγύηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αυτό είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το αποτέλεσμα των πυρετωδών διαβουλεύσεων που έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη.

Αναλογιζόμενοι ότι θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος ένας "χρηματοοικονομικός σεισμός" με ανυπολόγιστες συνέπειες για το σύνολο της Ευρωζώνης, οι κοινοτικοί ιθύνοντες έχουν "πατήσει γκάζι" προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα.Τις τελευταίες πινελιές της νέας ευρωπαϊκής αρωγής έχουν κληθεί να βάλουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ οι συζητήσεις έχουν ανεβάσει στροφές μετά τη σύγκλιση απόψεων που παρατηρείται στις, έως τώρα εκ διαμέτρου αντίθετες, θέσεις της Γερμανίας και της ΕΚΤ σχετικά με το αγκάθι της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
Η λύση που προκρίνεται είναι η Ελλάδα να επαναγοράσει ομόλογα από ιδιώτες πιστωτές στις τιμές της αγοράς (που ανέρχονται περίπου στο ήμισυ της ονομαστικής τους αξίας) μέσω δανείων του προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Πλεονέκτημα αυτής της διαφαινόμενης λύσης είναι ότι συνδυάζει τη συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών, από την οποία δεν κάνει πίσω η Γερμανία, με την επαναγορά ομολόγων μέσω δανεισμού της Ελλάδας από τον Προσωρινό Μηχανισμό, που προωθεί η ΕΚΤ. Το νέο πακέτο θα είναι της τάξης των 110 δισ. ευρώ, με 30 δισ. ευρώ να προέρχονται από τους ιδιώτες και 80 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Στόχος είναι να καλυφθούν πλήρως οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος του 2014.
Στόχος
Σύμφωνα με πληροφορίες, περιεχόμενο των τελευταίων κρίσιμων λεπτομερειών που θα πρέπει να επιλυθούν είναι, στις παρασκηνιακές επικοινωνίες που διεξάγονται με εκπροσώπους οίκων αξιολόγησης, να διασφαλιστεί η αποφυγή του πιστωτικού γεγονότος.
Το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" αναφέρει στη σημερινή έκδοσή του ότι η λύση της επαναγοράς ομολόγων μπορεί να μειώσει το χρέος της Ελλάδας κατά 20 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το "Spiegel" αναφέρει ότι εξετάζεται ένα "κούρεμα" που θα συνδυάζεται με ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας διασφαλισμένα με εγγυήσεις.
Στο τραπέζι, σύμφωνα με το περιοδικό, παραμένει και η ήπια αναδιάρθρωση που προβλέπει επιμήκυνση της ωρίμανσης όλων των ελληνικών ομολόγων κατά επτά χρόνια. Πηγές της Κομισιόν σημείωναν χθες ότι τα θεσμικά όργανα της Κοινότητας τάσσονται κατά οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Γ. Βάινμαν
"Οχι στο ευρωομόλογο"
Κατά του ευρωομολόγου και της διαγραφής ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάινμαν. "Τίποτα δεν θα κατέστρεφε γρηγορότερα και μονιμότερα τα κίνητρα για μια συνετή δημοσιονομική πολιτική από την κοινή ευθύνη για τα κρατικά χρέη", δήλωσε και σχολίασε για την αναδιάρθρωση: "Η Ελλάδα καταναλώνει εμφανώς περισσότερα από όσα παράγει, ο κρατικός προϋπολογισμός της έχει μεγάλα ελλείμματα. Oσο αυτό δεν αλλάζει, ακόμα και η διαγραφή χρέους δεν θα επιφέρει πραγματική βελτίωση".
Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρωζώνη για λύση
Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε τους εαυτούς μας
Οι φωνές που ζητούν γρήγορη και ξεκάθαρη λύση πληθαίνουν σε όλη την Ευρωζώνη. "Θα πρέπει να αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρωζώνη", τόνισε σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα "Λα Λιμπρ Μπελζίκ" ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος υπογράμμισε ότι "θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως με το να βοηθάμε την Ελλάδα, βοηθάμε τους εαυτούς μας και κρατάμε την Ευρωζώνη μακριά από καταιγίδες". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκ των υποψηφίων των Γάλλων Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές του 2012 Μαρτίν Ομπρί, η οποία αναφέρθηκε στον "κίνδυνο έκρηξης του ευρώ", σημειώνοντας ότι "εάν υπάρξει επίθεση σε 3-4 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ιταλία, τότε είναι το τέλος του ευρώ". Πίσω από αυτήν τη δήλωση κρύβεται βέβαια ο τεράστιος βαθμός έκθεσης των γαλλικών τραπεζών σε ιταλικά ομόλογα. Αποκαθιστώντας την αλήθεια σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία της βοήθειας προς την Ελλάδα, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ αποσαφήνισε ότι τα χρήματα που δίνονται στην Ελλάδα έχουν δανειστεί και δεν έχουν χαριστεί, και υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της.
Επαναγορά , Ανταλλαγή και Επιμήκυνση
Λύση σε τρεις άξονες προτείνουν οι ξένες τράπεζες
Ετοιμο είναι το σχέδιο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (Institute of International Finance) για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους. Οπως αποκάλυψε χθες το "Εθνος της Κυριακής", οι εκπρόσωποι των διεθνών τραπεζών έχουν καταλήξει στα επικρατέστερα σενάρια για τη συμμετοχή τους στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας μας. Αυτά περιλαμβάνουν επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ανταλλαγή κρατικών τίτλων με νέους 30ετούς διάρκειας και επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2020. Επί των συγκεκριμένων αυτών προτάσεων θα κληθούν να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να "κλειδώσει" η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Πιο αναλυτικά το IIF προτείνει:
Επαναγορά ομολόγων. Η Ελλάδα με κεφάλαια από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά τίτλων, όπου διαπραγματεύονται στο 60% περίπου της ονομαστικής αξίας τους. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα αρχικό "ταμείο" με κεφάλαια μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ, τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά ομολόγων.
Ανταλλαγή χρέους. Ανταλλαγή όλων των ελληνικών ομολόγων με νέα 30ετούς διάρκειας. Τα νέα ομόλογα είτε θα έχουν την ίδια ονομαστική αξία με τα παλιά και χαμηλότερο επιτόκιο είτε θα έχουν χαμηλότερη αξία, θα υποστούν δηλαδή "κούρεμα". Τα νέα ομόλογα θα έχουν την εγγύηση της ΕΕ. Το ενδεχόμενο "κούρεμα" είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσει την αντίδραση της ΕΚΤ.
Επιμήκυνση. Ολα τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν έως το 2020 να επιμηκυνθούν για 30 χρόνια στην ονομαστική αξία τους, αλλά με χαμηλότερο από το ισχύον επιτόκιο. Παράλληλα, η Ελλάδα θα λάβει νέο δάνειο από ΕΕ και ΔΝΤ, ύψους 60 δισ. ευρώ περίπου.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
18-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: