Στροφή στη διακίνηση μεταναστών με κάθε μεταφορικό μέσο εντός της ελληνικής επικράτειας κάνουν τα κυκλώματα των δουλεμπόρων.
Η πολύμηνη παραμονή μεταναστών -όταν εντοπίζονται από τις αρχές των συνόρων- στα κέντρα κράτησης κάτω από άθλιες συνθήκες τους οδηγούν στο να καταφύγουν σε συμμορίες προκειμένου να φτάσουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ξοδεύοντας όμως χιλιάδες ευρώ.
“Οι ιρακινοί μετανάστες φτάνουν στο σημείο να μένουν στα κέντρα κράτησης μέχρι και τρεις μήνες επειδή γίνονται επαναπροωθήσεις με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που το τελευταίο διάστημα καθοδηγούνται από δουλεμπόρους”, παρατήρησε, μιλώντας στη “Μ”, αξιωματικός της ΕΛΑΣ στη Θράκη. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα η εικόνα, σε σχέση με τον τρόπο εισροής των μεταναστών στην Ελλάδα, έχει αλλάξει.
Το περσινό καλοκαίρι οι αλλοδαποί εισέρχονταν από τα αφύλακτα σημεία τής μεθορίου και αναζητούσαν αστυνομικούς για να παραδοθούν. Γνώριζαν ότι θα έμεναν ένα διήμερο στα κέντρα κράτησης και στη συνέχεια θα έπαιρναν το “χαρτί της ελευθερίας”, όπως ονομάζουν το έγγραφο παραμονής τους, για ένα τρίμηνο.
Τους τελευταίους μήνες όμως, μετά την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συμφωνίας περί επαναπροωθήσεων, η τακτική των ελληνικών διωκτικών αρχών έχει αλλάξει και περισσότεροι μετανάστες που εντοπίζονται οδηγούνται για μεγάλο διάστημα στα κέντρα κράτησης. Αυτοί που αφήνονται αμέσως ελεύθεροι είναι όσοι κατάγονται από χώρες που δικαιολογούν τη χορήγηση πολιτικού ασύλου λόγω εμπόλεμης κατάστασης. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, σε εβδομαδιαία βάση μόνον από τους Κήπους Έβρου επαναπροωθούνται ομάδες των 15-20 ιρακινών προσφύγων. Η Τουρκία δέχεται τους συγκεκριμένους μετανάστες βάσει της συμφωνίας που έχει υπογράψει επειδή οι δύο χώρες συνορεύουν.
Ο εφιάλτης της επαναπροώθησης οδηγεί ομάδες μεταναστών στο να καταφύγουν πάλι στους δουλεμπόρους, ξοδεύοντας τεράστια χρηματικά ποσά, πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι μέχρι πέρσι. “Μπορεί ένας μετανάστης να χρειαστεί να δώσει μέχρι και 3.500 ευρώ, για να φτάσει με οποιοδήποτε μέσο στην Αθήνα”, επιβεβαιώνουν αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν λάβει καταθέσεις μεταναστών, στην προσπάθεια αναζήτησης των λαθροδιακινητών. Αυτός είναι ο λόγος που σε καθημερινή βάση από τον Έβρο αναχωρούν επιβατικά αυτοκίνητα, μικρά φορτηγά, ακόμη και τζιπ που τροποποιούνται για να χωρέσουν περισσότερα άτομα, όπως έγινε στην περίπτωση της μεταφοράς των εννέα άτυχων μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής.
Ενδεικτικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι και τα νούμερα από τις συλλήψεις διακινητών μεταναστών στην περιοχή της Θράκης. Συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση, από τον περασμένο Απρίλιο, αντιμετωπίζονται τουλάχιστον 20 περιστατικά διακίνησης, με αντίστοιχες συλλήψεις δουλεμπόρων, όταν το περσινό διάστημα οι λαθροδιακινήσεις ήταν ελάχιστες, αφού οι μετανάστες κινούνταν μόνοι τους.
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου