Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2011

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αλλαγές στο γαλλικό σχέδιο επιθυμούν τώρα οι Γερμανοί, με τον υφυπουργό Οικονομικών της χώρας να τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στον κρίσιμο τομέα της αξιολόγησης.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο Ασμουσεν εκτίμησε πως το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι γαλλικές τράπεζες αποτελεί μεν μια καλή βάση συζήτησης για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, εκτίμησε όμως πως ενδεχόμενως να χρειαστούν προσαρμογές κυρίως ως προς το ύψος του επιτοκίου που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα.
Το γαλλικό σχέδιο αφορά στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέχρι τον Ιούνιο του 2014 και προβλέπει πως οι δανειστές θα επαναγοράσουν 70 ή 90% του χρέους με ομόλογα 30ετούς ή 5ετούς διάρκειας και με επιτόκιο τουλάχιστον 5,5%. Η γερμανική πλευρά τώρα εμφανίζεται επίσης να επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση της επαναγοράς ομολόγων, μετά και από την προειδοποίηση της S&P πως το γαλλικό σχέδιο μπορεί να ερμηνευτεί ως "επιλεκτική χρεοκοπία"για την Ελλάδα αλλά και τις αμφήσιμες δηλώσεις της Moody's.


Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Γερμανός υφυπουργός, θα πρέπει να αποφευχθεί ένα "πιστωτικό επεισόδιο", αν και εκτίμησε πως ένα "επεισόδιο αξιολόγησης" ίσως να μην είναι αναπόφευκτο αλλά θα πρέπει να έχει μικρή χρονική διάρκεια. Τέλος, ο Ασμουσεν τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στον τομέα της αξιολόγησης, όπου σήμερα κυριαρχούν οι Fitch, Moody's και S&P.




ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: