Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2011

ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ CEPS

Το έγκυρο think tank των Βρυξελών CEPS εκτιμά σε έκθεση του ότι η πρόταση των γαλλικών τραπεζών είναι αρνητική για την Ελλάδα.
Αρνητική φαίνεται η αποτίμηση της πρότασης των γαλλικών τραπεζών για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση του έγκυρου think tank των Βρυξελών CEPS.



Η εκτίμηση του Κριστιάν Κοπφ συνεργάτη του CEPS, που υπογράφει την ανάλυση, εξετάζει τα οφέλη και τις ζημίες για όλους τους εμπλεκόμενους, τους ιδιώτες πιστωτές και την Ελληνική Δημοκρατία. Και καταλήγει στο συμπέρασμα πως ενώ οι ιδιώτες θα έχουν ελάχιστη ή αμελητέα ζημία, το βάρος για την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά μεγάλο, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της και δυσκολεύοντας την πορεία προς ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος.


Όπως σημειώνει στην ανάλυση του ο Κοπφ, με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα κληθεί  να καταβάλει τόκους για το δημόσιο χρέος της το 2014 της τάξης του 8,6%. Αυτό υπερβαίνει το ύψος που έχουν κληθεί να καταβάλουν ανεπτυγμένες οικονομίες τα τελευταία 15 χρόνια. Κι από τις 110 χώρες που εξετάζει η Moody΄s, μονάχα τέσσερις το υπέστησαν στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτές οι χώρες, όμως, μπόρεσαν να το αντιμετωπίσουν μονάχα χάρη στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους τους (στην περίπτωση της Τζαμάικα και του Λιβάνου) ή μέσω υποτιμήσεων, πληθωρισμού και ραγδαίας ανάπτυξης (στην περίπτωση της Τουρκίας και της Ισλανδίας). Αυτά όμως είναι εργαλεία που η Ελλάδα δεν έχει στη διάθεσή της.


Συμπερασματικά αναφέρει ο Κοπφ  εφόσον εφαρμοσθεί η γαλλική πρόταση, με τις συγκεκριμένες παραμέτρους της, θα οδηγήσει σε σαφή χειροτέρευση της κατάστασης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και της προοπτικής βιωσιμότητάς του.


Όπως προειδοποιεί αυτό "θα είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση του συνολικού δημοσίου χρέους και του καθαρού κόστους εξυπηρέτησής του στα ερχόμενα χρόνια. Από την οπτική της Ελλάδας, είναι δύσκολο να μην αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοβουλία με την υπάρχουσα μορφή της ως προσβολή".


Ολόκληρη η ανάλυση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: www.ceps.eu




ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: