Προβληματισμένος για τη στάση της τρόικας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ και την Ελλη Στάη, ενώ τόνισε πως για τη σημερινή κατάσταση έχουν όλοι ευθύνη.
Οπως είπε, «η Ευρώπη μάς θέλει αιχμάλωτους για να μας βοηθήσει. Να δούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια, να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για νέο ξεκίνημα. Κανείς δεν πιστεύει σήμερα στο δίκαιο». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, και σε ερώτηση για το εάν η χώρα μας θα χρεοκοπήσει, δήλωσε αισιόδοξος τονίζοντας πως «διαχρονικά η Ελλάδα πάντα έβρισκε τρόπους και δύναμη για να ξεπερνά τις δυσκολίες που συναντούσε».
Την άποψή του κατέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος και για τις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων πολιτών. Τόνισε μεταξύ άλλων: «Δικαιολογώ την αγανάκτηση, ο καθένας ζει τη δική του αγανάκτηση. Βλέπω και ζω τις δυσκολίες των ανθρώπων του μόχθου. Φέρουμε όλοι ευθύνη για την κατάσταση του τόπου, δεν μάθαμε τη γλώσσα της αλήθειας στον τόπο μας». Και πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές τόσο για τη στάση των πολιτικών όσο και των πολιτών: «Θέλαμε τα ψέματα που μας έλεγαν στα μπαλκόνια. Η Εκκλησία έκανε λιγότερα από όσα μπορούσε. Δεν βρίσκαμε πάντα ανταπόκριση από την πολιτεία. Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να είμαστε αισιόδοξοι. Και το 1949 είχαμε τρόικα, τους Αμερικανούς».
Συμπλήρωσε δε πως έχει προσωπική άποψη για τη σημερινή κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των πολιτών. «Εχω δει τη φτώχεια όσο κανένας άλλος. Βλέπω και ζω καθημερινά την αγωνία και τον μόχθο των ανθρώπων», ανέφερε περιγράφοντας τις εξορμήσεις που έχει κάνει σε γειτονιές του Κέντρου, όπως στην Πλατεία Θεάτρου.
Σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την άποψη που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν, ότι δηλαδή είναι μύθος τα περί «αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας». Οσο για τη φημολογία περί παύσης της μισθοδοσίας των κληρικών, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, όπως ενημέρωσε τη Σύνοδο ο υπουργός Οικονομικών.
ΠΡΕΖΑ TV
8-7-2011
2 σχόλια:
Μακαριότατε, από ευχές και λόγια χορτάσαμε. Δώσε κάτι για τους φτωχούς, γιατί έτσι όπως πάμε, θα πεθάνουμε από την πείνα, και θα μείνεις χωρίς ποίμνιο. Αλίμονο, αν η Εκκλησία στηρίζονταν σε περιουσίες και χρήματα. Τους πρώτους αιώνες ραγδαίας εξάπλωσης του Χριστιανισμού, οι Χριστιανοί διώκονταν, τους έπαιρναν ζωή και περιουσία κι όμως βοηθούσαν τους φτωχούς, τους δούλους, τους αρρώστους. Ιερώνυμε και λοιποί μεγαλο-κληρικοί: ΔΕΝ είστε χριστιανοί, αλλά συμφεροντολόγοι. Κάντε πράξη την αλληλεγγύη, και τα όσα λέτε και προσεύχεστε, προπάντων, σταματήστε την υποκρισία, που καταδίκασε ο Χριστός. Αγαπήστε τον πλησίον και όχι το χρήμα.
Δείτε τους Αγίους τους οποίους προσκυνάτε, ως παράδειγμα: ο Μέγας Βασίλειος πχ, με προσωπικά του έξοδα φρόντιζε 10.000! φτωχούς και αρρώστους της Καππαδοκίας. Οι Απόστολοι εν καιρό διωγμού, έκαναν έρανο για όλους τους κατοίκους της Παλαιστίνης που επλήγησαν από λιμό και πολλά άλλα...
1:53
Σε ποιο κόσμο ζεις;Ο μοναδικός θεσμός που βοηθάει τον κόσμο που έχει ανάγκη στις μέρες είναι η εκκλησία.Ο Μέγας Βασίλειος φρόντιζε 10.000 και η εκκλησία μόνο στην αττική μοιράζει 500.000 πιάτα φαγητό την μέρα και στεγάζει όσους μπορεί στους ξενώνες της.Μην περιμένεις ποτέ να τα δεις στην τηλεόραση από τον καναπέ αυτά γιατί η τηλεόραση δείχνει μόνο τους χορηγούς της.
Δημοσίευση σχολίου