Η πλειονότητα των ηγετών των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή (σε ποσοστό 64%) θεωρούν ότι η θέση της Ευρώπης, ως μια παγκόσμια οικονομική και πολιτική υπερδύναμη έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της και εκτιμούν ότι η σημαντικότητά της θα μειωθεί αισθητά μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έρευνα που διεξήχθη από την KPMG σε περισσότερα από 1.500 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων (Διευθύνοντες Συμβούλους και Οικονομικούς Διευθυντές) σε 22 χώρες στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι, παρά τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που έχει η Ευρώπη, το Ευρώ θα εξακολουθήσει να υπάρχει με την υφιστάμενη μορφή του και μετά από 5 χρόνια.
Η έρευνα KPMG Business Leaders Survey που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια παρέχει μια πολύ σημαντική εικόνα αναφορικά με τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις σε 15 τομείς. Από την έρευνα προκύπτει πως η πλειονότητα των ερωτηθέντων από όλες τις χώρες και σε όλους τους κλάδους ανησυχεί για την πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων και το 60% πιστεύει ότι η αύξηση αυτή θα συνεχίσει να περιορίζει την οικονομική ανάκαμψη.
Στην ερώτηση για το ποια είναι τα σημαντικά θέματα για τις επιχειρήσεις τους αυτή την περίοδο το 51% απάντησε ως πρώτο "την αλλαγή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για τη βελτιστοποίηση του κόστους", το 42% "τη βελτίωση της διαχείρισης της ρευστότητας και του κεφαλαίου κίνησης", ενώ το 36% απάντησε "την αξιοποίηση των ευκαιριών για ανάπτυξη μέσω επιτυχημένων συναλλαγών", γεγονός που αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές είναι πάλι στο προσκήνιο και βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη πολλών επιχειρήσεων. Δύο ακόμη θέματα που βρίσκονται ιδιαίτερα ψηλά στις προτεραιότητες των ηγετών των επιχειρήσεων είναι επίσης "η προετοιμασία του οργανισμού για μεγάλες επιχειρηματικές αλλαγές" (33%) και "η αντιμετώπιση του ρίσκου μέσα στην επιχείρηση" (30%).
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι ηγέτες των επιχειρήσεων στην εγχώρια αγορά αν και συγκλίνουν στα περισσότερα θέματα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δείχνουν να "ανησυχούν" λίγο περισσότερο για τη διαχείριση της ρευστότητας και του κεφαλαίου κίνησης, καθώς το τοποθετούν σε ποσοστό 22% ως πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων τους τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό των υπόλοιπων χωρών είναι 14%. Σημαντική διαφορά υπάρχει επίσης και στο θέμα "καλύτερη αξιοποίηση των εταιρικών δεδομένων για πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό και πιο αξιόπιστες προβλέψεις" όπου οι Έλληνες θεωρούν σε ποσοστό 8% ότι είναι ένα πεδίο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των άλλων χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν ξεπερνάει το 3%.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στην ελληνική αγορά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG στην Ελλάδα, κ. Μάριος Τ. Κυριάκου, επισημαίνει: "με δεδομένη την υφιστάμενη κρίση που έχει επηρεάσει καθοριστικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων στη χώρα, δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι Έλληνες ηγέτες θέτουν ως βασικότερη ανησυχία τους τη διαχείριση της ρευστότητας και του κεφαλαίου κίνησης. Τα νέα αυστηρά μέτρα και οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς και το νομοθετικό πλαίσιο συνθέτουν ένα τοπίο αβεβαιότητας μέσα στο οποίο η οποιαδήποτε πρόβλεψη και οποιοσδήποτε σχεδιασμός από την πλευρά των επιχειρήσεων για διάστημα μεγαλύτερο τους ενός έτους μπορεί να θεωρηθεί παρακινδυνευμένος. Εκτιμώ ότι τα θέματα ρευστότητας θα εξακολουθήσουν να είναι προτεραιότητα στην ατζέντα των ηγετών των ελληνικών επιχειρήσεων και στο προσεχές διάστημα".
ΠΡΕΖΑ TV
12-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου