Τρίτη, Ιουλίου 19, 2011

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ «PLAN B» ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ

Υπέρ της πρότασης της διακομματικής «Ομάδας των 6» αναφορικά με το όριο του αμερικανικού χρέους τάχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για πρόοδο στις διαβουλεύσεις λίγο πριν να εκπνεύσει η προθεσμία για την επίλυση του θέματος, στις 2 Αυγούστου.


Το νέο σχέδιο που προτείνουν οι 6 γερουσιαστές έχει ως στόχο τη μείωση του ετήσιου ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 1,5 τρισ. δολάρια. Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι "η πρόταση των έξι γερουσιαστών, συμπίπτει πολύ με τη δική του προσέγγιση για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος του δημοσίου".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα περιλαμβάνει φόρους και περικοπές των στρατιωτικών και κοινωνικών δαπανών που θα οδηγήσουν συνολικά σε περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 3,7 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Με τη δαμόκλειο σπάθη των αγορών και των οίκων αξιολόγησης να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε δημόσια έκκληση στον ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, γερουσιαστή Χάρι Ρέιντ, καθώς και στον ηγέτη της μειοψηφίας, Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ, "να διαβουλευθούν άμεσα, με εγκαρδιότητα και με ειλικρίνεια".

Ο Ομπάμα θέλοντας να προϊδεάσει για τις αντιδράσεις των αγορών αναφέρθηκε στην πιθανότητα τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια "να αντιδράσουν με τρόπο αρνητικό", σε περίπτωση που η πολιτικο-οικονομική κρίση "δεν επιλυθεί στο προσεχές μέλλον".

Εν τω μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody's επισημαίνει πως το εναλλακτικό σχέδιο, που φαίνεται να υιοθετεί ο Λευκός Οίκος, δεν θα αποτρέψει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα. Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση θα καθυστερήσει απλώς αυτή την εξέλιξη και ότι η υποβάθμιση είναι πιθανό να έρθει σε ένα χρόνο.

Αναλυτής της Moody's δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η μείωση του ελλείμματος που προβλέπεται από το σχέδιο δεν είναι πολύ μεγάλη κατά συνέπεια θεωρείται βέβαιο ότι οι προοπτικές για την αξιολόγηση των ΗΠΑ θα είναι αρνητικές.

Θετική υποδοχή από τους Ρεπουμπλικάνους

Ήδη το εναλλακτικό σχέδιο είχε θετική αποδοχή στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων. Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, μιλώντας ύστερα από συνεδρίαση που είχε με τους συναδέλφους του, κεκλεισμένων των θυρών, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι άλλοι γερουσιαστές θέλουν να μελετήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου.  Από την πλευρά του ο Λάμαρ Αλεξάντερ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος, χαιρέτισε το σχέδιο λέγοντας ότι είναι μια "σοβαρή" πρόταση που θα βοηθήσει "να σταματήσει η Ουάσινγκτον να ξοδεύει χρήματα που δεν έχουμε".

Ωστόσο, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός τονίζοντας ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να εκφράσει την άποψή του αλλά σκοπεύει να εξετάσει τις προτάσεις της ομάδας.
ΠΡΕΖΑ TV
19-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: