Δευτέρα, Ιουλίου 18, 2011

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ SCOTLAND YARD ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ…ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΝΑΜΕ ΓΑΡΓΑΡΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ VODAFONE ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ…

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιάρντ, σε Πόλ Στίβενσον ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του έπειτα και από τη φημολογία για εμπλοκή της αστυνομίας στο σκάνδαλο Μέρντοχ. Παράλληλα ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ελεύθερη η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της βρετανικής εφημερίδας News Corp. που ανήκει στον όμιλο News International, έπειτα από τη συνεργασία που είχε με την αστυνομία σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές από τη σκανδαλοθηρική εφημερίδα News of the World του Ρούμπερτ Μέρντοχ. Η Ρεμπέκα Μπρούκς είχε πρόσφατα παραιτηθεί από τη θέση της εξαιτίας της εμπλοκής της στο σκάνδαλο υποκλοπών.


Η παραίτησή του έρχεται έπειτα και από την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην αστυνομία αναφορικά με την πρόσληψη για ένα χρόνο ως σύμβουλου της αστυνομίας του Νιλ Γουόλις ο οποίος ήταν διευθυντής σύνταξης στη "News of the World" την περίοδο των υποκλοπών.


Ο σερ Πόλ Στίβενσον ανακοίνωσε την παραίτησή του αφού πρώτα συναντήθηκε με το δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ενώ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του υπεραμύνθηκε της ακεραιότητάς του ακόμη και αν αποκαλύψεις κάνουν λόγο για συναντήσεις του μεταξύ του 2006 και 2008 με στελέχη του ομίλου του Μέρντοχ.


Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε τη λύπη της για την παραίτησή του και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.


Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών μονοπωλούν το ενδιαφέρον των βρετανικών εφημερίδων που εκτιμούν ότι η παραίτηση του επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ μπορεί να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.


Η παραίτηση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ "δείχνει πως η κρίση εξαπλώνεται σήμερα στα μέσα ενημέρωσης, στην πολιτική και την αστυνομία", επισημαίνει η Guardian προσθέτοντας πως "τώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται πραγματικά στο σκαμνί".


Η Daily Telegraph προβλέπει πως έρχονται δύσκολοι καιροί για τον Κάμερον. "Η αποχώρηση του σερ Πολ αυξάνει την πίεση στον Κάμερον", εκτιμά η εφημερίδα. Από την πλευρά της η Daily Mail έχει τίτλο "Αποσύνθεση στην αστυνομία του Λονδίνου", ενώ οι Times  επισημαίνουν πως ο Στέφενσον "είχε λόγους να παραιτηθεί, αλλά η αστυνομία "έχει μπροστά της ένα μακρύ δρόμο για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου". "Η αστυνομία πρέπει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κόσμου, περισσότερο από κάθε άλλο κρατικό θεσμό. Ο σερ Πολ έκανε καλά που παραιτήθηκε, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο αυτή η κίνηση να είναι το τέλος της υπόθεσης", επισημαίνει η ίδια εφημερίδα.


Όσον αφορά την υπόθεση της Ρεμπέκα Μπρούκς, η ίδια αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για την υπόθεση, ενώ είχε παραιτηθεί κατά τη διάρκεια των ισχυρισμών ότι η News International, που εξέδιδε και την ταμπλόιντ εφημερίδα News of the World, που, εκείνη την εποχή είχε δεχθεί κατηγορίες πως κάλυπτε ορισμένα από τα χειρότερα εγκλήματα.


"Η Ρεμπέκα είχε προγραμματισμένη συνάντηση χθες με την αστυνομία, όπου πήγε οικειοθελώς. Συνελήφθη μόλις έφτασε στο αστυνομικό τμήμα", δήλωσε χθες ο δικηγόρος της, Ντέιβ Ουίλσον, επιβεβαιώνοντας τη σύλληψή της.


Σύμφωνα με στέλεχος της News International, η εταιρεία εξεπλάγη από τη σύλληψη της Μπρουκς, καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Η Σκότλαντ Γιαρντ είχε ανακοινώσει ότι συνέλαβε μία 43χρονη γυναίκα στο πλαίσιο της έρευνας, χωρίς όμως να δώσει στη δημοσιότητα το όνομά της.


Την ταυτότητά της επιβεβαίωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky News. Η Μπρουκς, έχει δηλώσει ότι δεν γνώριζε ότι η News of the Wolrd υπέκλεπτε χιλιάδες τηλέφωνα πολιτικών, διασημοτήτων, μελών της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, αλλά και θυμάτων δολοφονιών.


Ήταν η 10η σύλληψη που έγινε στο πλαίσιο της έρευνας των τηλεφωνικών υποκλοπών.


Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ο Νιλ Ουόλις, πρώην υποδιευθυντής της News of the World από το 2003 ως το 2007 και ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας Αντι Κόλσον, ο οποίος διετέλεσε και επικεφαλής επικοινωνίας του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.


Ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο γιος του Τζέιμς και η Μπρουκς αναμένεται να εμφανιστούν την Τρίτη ενώπιον μίας επιτροπής της βρετανικής βουλής για να απαντήσουν σε διάφορα ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπών, αλλά και για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η News International παραπλάνησε το κοινοβούλιο στη διάρκεια προηγούμενων ακροάσεων.


ΠΡΕΖΑ TV
18-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: