«Φλέγονται» και πάλι οι αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μετά την εκτίναξη του κόστους ασφάλισης για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας σε νέα ιστορικά επίπεδα.
Τάση που παρέσυρε εκ νέου τα ελληνικά CDS, αλλά και τα spreads των ελληνικών ομολόγων, απειλώντας ταυτόχρονα την ιταλική και ισπανική αγορά τίτλων. Το απόγευμα της Παρασκευής το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε ανέβει και πάλι προς τις 1.421 μονάδες βάσης (με ανάλογη ενίσχυση των 5 ετών και 2 ετών τίτλων), συντηρώντας τους φόβους για ένα ντόμινο χρέους που απειλεί πλέον και οικονομίες της τάξης του ενός τρισ. ευρώ (σε μέγεθος ΑΕΠ).
Είχε προηγηθεί η αύξηση του κόστους ασφάλισης των πορτογαλικών ομολόγων μια ανάσα από τις 1.000 μονάδες βάσης (απαιτείται δηλαδή 1 εκατ. ευρώ για την ασφάλιση ενός ομολόγου αξίας 10 εκατ. ευρώ), επίπεδο που κατά την ανάγνωση των αγορών συνιστά πιθανότητα 58% να πτωχεύσει η χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Η δυστοκία των ευρωπαίων δανειστών να καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, η παράλληλη επίθεση των οίκων αξιολόγησης κατά της Πορτογαλίας, σε συνδυασμό με την εμφανή στοχοθέτηση της ιταλικής και της ισπανικής οικονομίας, συντηρούσαν στο... κόκκινο το θερμόμετρο μέχρι αργά το απόγευμα της συνεδρίασης της Παρασκευής.
Κλίμα που αποτυπωνόταν στις σταθερές πιέσεις στο ευρώ (παρέμεινε στη ζώνη των 1,43-1,4325 δολαρίων), επαναφέροντας το χρυσό προς τα 1.540 δολάρια/ουγκιά, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο αναμόχλευσης σκέψεων για ένα χρυσό ελβετικό φράγκο. Εύλογα, σε περιβάλλον αυξημένης αστάθειας και υψηλής μεταβλητότητας, οι αγορές παραμένουν σε εγρήγορση, κάτι που αποτυπωνόταν χρηματιστηριακά στους δείκτες της Wall και στη μικρή ενίσχυση του «δείκτη φόβου» (volatility index).
Η σοβαρότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στην επαναδιατύπωση προτάσεων για την έκδοση ευρωομολόγου, μίας κίνησης που έχει βαθύτατα πολιτικά χαρακτηριστικά. Πρακτικά, στο ενδεχόμενο θέσπισης ενός τέτοιου τίτλου η ευρωζώνη θα δανείζεται με ενιαίους όρους και όχι κάθε μέλος ξεχωριστά, κάτι που θα άμβλυνε το βάρος που έχουν οι αγορές ομολόγων της Ελλάδας και των υπόλοιπων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Μ. Γελ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
10-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου