Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2011

Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ «SPREADS» ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Κάτι το υψηλό δημόσιο χρέος (120% του ΑΕΠ), κάτι οι κόντρες μεταξύ του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, οι εικασίες για προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες και η Ιταλία, χώρα του κλαμπ των 7 Πλουσιότερων Χωρών του Κόσμου (G7), αρχίζει να γίνεται μέρος της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.Την Παρασκευή τα ιταλικά spreads έφτασαν σε ρεκόρ από την εποχή ένταξης της Ιταλίας στο ευρώ, στο 2,45%, ενώ η απόδοση (επιτόκιο) του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου άγγιξε το 5,38%, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2002. Μια άνοδος των επιτοκίων του ιταλικού δεκαετούς στο 5,5-5,7% θεωρείται ένδειξη ότι η χώρα αρχίζει και εισέρχεται στη ζώνη του λυκόφωτος...



Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών Unicredit και Intesa. Η πρώτη υποχώρησε κατά 7,9% στο 1,23 ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 30 Μαρτίου του 2009. Η δεύτερη έκλεισε με πτώση 4,6% στο 1,65 ευρώ.


Με πτώση 3,47% έκλεισε και το χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ ο επί μέρους τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 6%.


Η πίεση προς την Ιταλία είχε αρχίσει και γινόταν πολύ έντονη τον τελευταίο καιρό, με τους γνωστούς οίκους αξιολόγησης Standard & Poor's και Moody's να απειλούν να υποβαθμίσουν τη χρηματοπιστωτική αξιοπιστία της χώρας και των ιταλικών τραπεζών και μάλιστα πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει πακέτο μέτρων λιτότητας με στόχο την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού το 2014.


Η Ιταλία διαθέτει υψηλό δημόσιο χρέος, 120% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη έπειτα από αυτό της Ελλάδας.


Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα πακέτα μέτρων ύψους 47 δισ. ευρώ για τη μείωση των ελλειμμάτων, έχοντας από πέρυσι ανακοινώσει μέτρα της γνωστής συνταγής: τριετές πάγωμα στις αυξήσεις και τις προσλήψεις στο Δημόσιο, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες, μείωση δαπανών και φοροαπαλλαγών.


* Και ενώ οι λεπτομέρειες του πακέτου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι ενεπλάκη σε υπόθεση σκανδάλου του στενού του συμβούλου Μάρκο Μιλανέζε, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και στην οικία του οποίου στη Ρώμη διέμενε ο Τρεμόντι.


Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών φέρεται να διαφωνεί με τις περικοπές που προωθεί ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος σε συνέντευξή του στη «Ρεπούμπλικα» μίλησε ασυνήθιστα άσχημα για εν ενεργεία υπουργό του.


«Νομίζει ότι είναι έξυπνος και ότι όλοι οι άλλοι είναι βλάκες... Ανησυχεί πάντα για τις αγορές... Αλλά πάντοτε του υπενθυμίζω ότι η πολιτική είναι αποτέλεσμα της συναίνεσης και της ψηφοφορίας», φέρεται να δηλώνει ο Μπερλουσκόνι.


Την Παρασκευή κυκλοφόρησαν επίσης φήμες ότι οι ιταλικές τράπεζες Unicredit και Intesa δεν θα περάσουν το πανευρωπαϊκό στρες τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.


Ο διοικητής της τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, διάδοχος από τον Νοέμβριο του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ, έσπευσε να δηλώσει: «Είμαι βέβαιος, με βάση την ανάλυσή μας, ότι οι ιταλικές τράπεζες θα περάσουν τα ευρωπαϊκά στρες τεστ με σημαντική διαφορά». *


Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: