Είναι η πρώτη χρονιά της τελευταίας 10ετίας που η κάθοδος των βάσεων θα πιάσει αριθμούς ρεκόρ. Μέχρι και 1.500 μόρια κάτω αναμένεται να πέσουν πλήθος τμημάτων, κυρίως περιφερειακών πανεπιστημίων (φυσικομαθηματικών, τεχνολογικών και οικονομικών σπουδών).
Σε λίγες ώρες από τώρα, με την ανάρτηση των βάσεων στα σχολεία όλης της χώρας τελειώνει οριστικά η αγωνία 100.000 και πλέον παιδιών που πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις 2011.
Στο "κόκκινο" αναμένεται να βρεθούν ακόμη και οι βάσεις των δημοφιλών σχολών που για χρόνια κρατούσαν ψηλά τα σκήπτρα!
Στο Δημοκρίτειο Θράκης, η Νομική σχολή για πρώτη φορά ύστερα από 4 ολόκληρα χρόνια θα βρεθεί κάτω από τα 18.000 μόρια, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους έγραψαν "λιγότερο καλά" να πιάσουν το περιζήτητο αυτό τμήμα. Η Νομική Αθηνών από τα 18.893 περσινά της μόρια θα κατέβει στα 18.610, σχεδόν τα περισσότερα Παιδαγωγικά τμήματα χάνουν μέχρι και 500 μόρια, ενώ εντυπωσιακή αναμένεται να είναι και η συμπεριφορά των περιζήτητων Ιατρικών τμημάτων, που φαίνεται να πέφτουν έως και 300 μόρια!
"Φωτεινές εξαιρέσεις" στον κανόνα του "ναδίρ" είναι οι γαλλικές, ιταλικές φιλολογίες και οι σχολές μουσικής. Οι μόνες σχολές που θα παρουσιάσουν ανοδική πορεία στις βάσεις τους φέτος φαίνεται να είναι οι ξένες φιλολογίες και τα τμήματα Μουσικής και Μουσικολογίας των πανεπιστημίων.Εντυπωσιακό στοιχείο των φετινών αποτελεσμάτων θα είναι η "κατρακύλα στις βάσεις" των μέχρι πρότινος περιζήτητων παιδαγωγικών τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης λόγω του περιορισμού των διορισμών στην εκπαίδευση.
1ο επιστημονικό πεδίο. Ενώ θα έχουμε συγκριτικά τις μικρότερες πτώσεις, αυτές διαμορφώνουν σημαντικά τη μελλοντική εικόνα του πεδίου, καθώς οι Νομικές σχολές που το καθορίζουν θα χάσουν πολλά μόρια. Η πλειονότητα των Τμημάτων θα έχουν βάση εισαγωγής 400 με 600 μόρια πιο κάτω από την περσινή. Το τελευταίο ΑΕΙ αναμένεται να έχει βάση λίγο κάτω από τα 11.000 μόρια.
2ο - 4ο επιστημονικό πεδίο. θα έχουμε τις μεγαλύτερες πτώσεις, αφού η πλειοψηφία των Τμημάτων θα "χάσει" 800?1.500 μόρια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν και τμήματα με πολύ μεγαλύτερη πτώση. Τα περιζήτητα Τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, θα παρουσιάσουν πτώση από 400?700 μόρια, να επισημανθεί πως αναμένεται η βάση εισαγωγής για τους Πολιτικούς Μηχανικούς του Βόλου και τους Ηλεκτρολόγους της Θράκης να διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 17.500 μόρια!
3ο επιστημονικό πεδίο. Αναμένονται οι χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής των τελευταίων 9 ετών, με την Ιατρική Θεσ/νίκης να κινείται οριακά λίγο κάτω από τα 19.000 μόρια και την Ιατρική Αλεξανδρούπολης οριακά πάνω από τα 18.350 μόρια! Η Οδοντιατρική Αθήνας, πιθανόν, για πρώτη χρονιά θα "ξεπεράσει" για λίγες δεκάδες μορίων την τελευταία Ιατρική, η τελευταία σε αριθμό μορίων Φαρμακευτική Πατρών θα κινηθεί κοντά στα 18.250 μόρια και η Κτηνιατρική Θεσσαλίας κάτω από τα 17.900 μόρια.
5ο επιστημονικό πεδίο. Θα συνεχιστεί ο χορός της "πτώσης" των βάσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν από 350 μόρια για τις πλέον υψηλόβαθμες και θα φτάσουν έως και τα 1.500 μόρια για Τμήματα χαμηλής ζήτησης που εδρεύουν στην περιφέρεια. Να σημειωθεί πως στο πεδίο αυτό, όπως και στο 4ο, θα παρατηρηθούν οι μικρότερες βάσεις εισαγωγής, οι οποίες και φέτος θα απαιτούν μέσο όρο γραπτών επιδόσεων στις πανελλήνιες κάτω από... 2!
Στρατιωτικές Σχολές. Στις Στρατιωτικές Σχολές, η μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 10% η οποία εξισορροπεί με τη (μη αναμενόμενη) μείωση των αιτήσεων των υποψηφίων, αλλά προπαντός με τις μειωμένες φετινές επιδόσεις, θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση των βάσεων.
Στις Αστυνομικές Σχολές, η κατά 50% περίπου αύξηση του αριθμού των θέσεων, σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό αιτήσεων (λιγότερες από μισές), θα ρίξει τις βάσεις κάτω από τα 12.000 μόρια!
Οι φετινές επιδόσεις στο Σχέδιο (λίγο χειρότερες στο Ελεύθερο και αρκετά καλύτερες στο Γραμμικό) θα επηρεάσουν ελάχιστα τον ρυθμό πτώσης των βάσεων στα σχετικά ΑΕΙ ? ΤΕΙ (Αρχιτεκτονική Κρήτης 20.450 μόρια), οι δε αντίστοιχες στις Ξένες Γλώσσες σε άλλες περιπτώσεις θα επιτείνουν την πτώση των βάσεων (λιγότερο τα Γερμανικά, πολύ περισσότερο τα Αγγλικά) και σε άλλες θα αντιστρέψουν το κλίμα και θα προκαλέσουν άνοδο (μεγάλη στις Γαλλικές Φιλολογίες ? συνδυασμός επίδοση + μείωση θέσεων ? και σημαντικές στις Ισπανικές και Ιταλικές Φιλολογίες).
Μείωση αριστούχων
"Θεαματική πτώση των βάσεων σε πρωτοκλασάτες σχολές αναμένεται να έχουμε φέτος για τους υποψηφίους όλων των κατευθύνσεων, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η επιστημονική μας ομάδα", λέει στο "Εθνος της Κυριακής" ο εκπαιδευτικός σύμβουλος Αποστόλης Κουτρουμπέλης, συμπληρώνοντας:
"Η δραματική μείωση των αριστούχων, καθώς και η κατακόρυφη αύξηση των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση, ευθύνονται κυρίως για την καθίζηση των βάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αριστούχοι, δηλαδή όσοι πέτυχαν βαθμολογίες από 18 έως 20, σε σύνολο 85.600 υποψηφίων είναι μόνο 6.178 έναντι 10.571 πέρυσι (σε σύνολο 84.839). Πρώτη φορά παρατηρείται τόσο μεγάλη πτώση του ποσοστού επιτυχίας στην κλίμακα αυτή, η οποία και καθορίζει τη διακύμανση των βάσεων. Κάτω από τη βάση έγραψαν 30.409 υποψήφιοι!".
Λόγω κρίσης
Αλλαγή στις προτιμήσεις των υποψηφίων
Το πιο σημαντικό στοιχείο της φετινής χρονιάς δεν είναι όμως τόσο η μεγάλη μείωση των βάσεων ως αποτέλεσμα των δυσκολότερων θεμάτων των τελευταίων ετών, αλλά μια σημαντική μεταστροφή στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι επέλεξαν στα μηχανογραφικά τους σχολές κοντά στον τόπο της κατοικίας τους. Η τάση αυτή παρατηρήθηκε και λόγω της κατάργησης των μετεγγραφών στις ειδικές κατηγορίες των τριτέκνων και των πολυτέκνων. Οι περισσότεροι διάλεξαν με γνώμονα την ελπίδα να πετύχουν στις σχολές της πρώτης προτίμησής τους εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλότερες βάσεις που θα έχουν οι ειδικές κατηγορίες.
ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ
Οι νέοι επιλέγουν σχολές που προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση
Η αυριανή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών θα φέρει στην επιφάνεια ένα νέο τοπίο στον χώρο της εργασίας των πτυχιούχων, όπου ζήτηση θα έχουν τα επαγγέλματα που οδηγούν σε γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ σταδιακά θα εξαφανίζονται από τον χάρτη όσα δεν προσφέρουν παρά μόνο στεγνή γνώση.
Οι ιατρικές σχολές αρχίζουν να χάνουν την αίγλη τους, τα πολυτεχνεία κάμπτονται και τα παιδαγωγικά τμήματα δεν οδηγούν πλέον σε σίγουρη δουλειά. Το καινούριο τοπίο θα είναι ο "μπούσουλας" για τον σχεδιασμό του νέου πανεπιστημίου, όπου πλήθη σχολών αναγκαστικά θα καταργηθούν, δίνοντας τη θέση τους σε σύγχρονες επιστημονικές και επαγγελματικές διεξόδους. Από το 2009, όταν άρχισε να πρωτοεμφανίζεται μια κάμψη στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, παρουσιάστηκε και μια ελαφρά μείωση της ζήτησης για αντίστοιχες σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο.
Αυτό συνεχίστηκε και πέρυσι, ενώ φέτος η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα παρουσιάζει καθοδική πορεία, τέτοια ώστε και οι βάσεις αυτών των σχολών, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν εκτιναχθεί στα ύψη, να πέσουν φέτος αρκετά. Οι νέοι φοιτητές ζητούν τώρα επιμόνως περισσότερο τα τμήματα των ΤΕΙ που δείχνουν να τους ανοίγουν δρόμο στην εργασία, όπως είναι αυτά των παραϊατρικών σχολών (φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, νοσηλευτική), καθώς και οι σχολές λογιστικής, των οποίων οι δουλειές φαίνεται να διευρύνονται με την κρίση!
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
28-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου