Την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. στα έργα του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα και άλλα 5 κράτη-μέλη πρότεινε χθες επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συμβούλιο υπουργών. Στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης, η συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ε.Ε. για τη χώρα μας θα ανέλθει στο ποσό των 879 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για το περίφημο «σχέδιο Μάρσαλ» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, αποκρύπτοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία σημαντική κατά τ' άλλα διευκόλυνση από την πλευρά των Βρυξελλών, που θα έπρεπε να είχε ζητηθεί εδώ και μία διετία, για την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ που έχουν «κολλήσει», όμως δεν αποτελεί πρόσθετα ή δωρεάν κοινοτικά κονδύλια. Πρόκειται για προκαταβολές χρημάτων που θα πρέπει να επιστρέψει η χώρα μας στις Βρυξέλλες...
«Δεν είναι πρόσθετη χρηματοδότηση»
Αλλωστε, η Κομισιόν είναι σαφής, επισημαίνοντας ότι «το μέτρο δεν αντιπροσωπεύει νέα ή πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά επιτρέπει την πρόωρη καταβολή των κονδυλίων που ήδη δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της πολιτικών της Ε.Ε. για τη συνοχή, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία». Και προσθέτει: «Η συμπληρωματική πληρωμή (top-up) είναι ένα έκτακτο προσωρινό μέτρο το οποίο λήγει μόλις τα κράτη-μέλη σταματήσουν να λαμβάνουν υποστήριξη βάσει των προγραμμάτων χρηματοδοτικής βοήθειας».
Βέβαια, ο πρόεδρος Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος έχει βλέψεις για την προεδρία της χώρας του -οι προπληρωμές για την Πορτογαλία ανέρχονται σε 629 εκατ. ευρώ- σχολιάζοντας την απόφαση, φρόντισε για προπαγανδιστικούς λόγους να δηλώσει ότι οι προτάσεις «συμβάλλουν σ' ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ για την οικονομική ανάκαμψη»...
Ετσι, βάσει της πρότασης της Επιτροπής, θα επιτραπεί στις Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Πορτογαλία και Ρουμανία «να συνεισφέρουν λιγότερο σε έργα που επί του παρόντος συγχρηματοδοτούν με την Ε.Ε.». «Οι χώρες αυτές θα χρειαστούν λιγότερα αντίστοιχα εθνικά κεφάλαια σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι εγχώριοι προϋπολογισμοί τους δέχονται σημαντική πίεση και συνεπώς, προγράμματα που δεν έχουν εκτελεστεί έως σήμερα λόγω έλλειψης εθνικής χρηματοδότησης μπορούν να ξεκινήσουν και να διοχετεύσουν φρέσκο χρήμα στην οικονομία» αναφέρει η Κομισιόν.
Αργότερα το 95%
Η συνεισφορά, λοιπόν, της Ε.Ε. στη συγχρηματοδότηση των έργων στην Ελλάδα θα ανέλθει σε 85%, από 79% που ήταν μέχρι σήμερα.
Για μία περαιτέρω αύξηση του ποσοστού θα χρειαστεί τροποποίηση του σχετικού κανονισμού, διαδικασία χρονοβόρα. Ενδέχεται, όμως, να φθάσει μέχρι 95% κατ' ανώτατο όριο από δανειοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αν ζητηθεί.
Το μέτρο απευθύνεται στα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και έχουν λάβει οικονομική υποστήριξη από το «Μηχανισμό στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών» για χώρες εκτός της ευρωζώνης (Ρουμανία, Λετονία, Ουγγαρία) ή από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης» για χώρες της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία Πορτογαλία).
Η Κομισιόν ζητεί από το συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την πρόταση στο πλαίσιο ταχείας νομοθετικής διαδικασίας έως το τέλος του 2011. Για να συμβάλει στην απορρόφηση των κονδυλίων, η Επιτροπή συνεργάζεται με τα προαναφερόμενα κράτη-μέλη για να εξαλείψει εμπόδια, να ενισχύσει τη διοικητική τους ικανότητα και να επιταχύνει την απορρόφηση των κεφαλαίων επί τόπου. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Επιτροπή δημιούργησε ένα Task Force που θα τη βοηθήσει να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να εξασφαλίσει την ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. *
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
2-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου