Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2011

ΟΙ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 15 ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


Ζήσαμε 15 μήνες εξαιρετικά πυκνούς σε γεγονότα, ανατροπές και εντάσεις. Ολόκληρος ο κόσμος έβαλε για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, στο κέντρο της προσοχής του την Ελλάδα. Τα παγκόσμια ΜΜΕ, τα πανεπιστήμια, τα think tank, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, αισθάνθηκαν την ανάγκη να εξηγήσουν την κρίση του χρέους όπως εκδηλώθηκε στη χώρα μας  και να παρέμβουν σε μια συζήτηση διαρκείας, για το τι πρέπει να κάνουμε και το τι θα απογίνουμε. 



Φιλτράροντας εκλεκτικά και καθημερινά όλη αυτή την πληροφορία και τη συζήτηση, καταλήξαμε σε κάποια γενικά αλλά (κατά την άποψή μας) ασφαλή συμπεράσματα.


1. Η κυβέρνησή μας, μας κοροϊδεύει (ενδεχομένως  για το καλό μας, ελπίζουν οι εναπομείναντες κυβερνητικοί)


2. Το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που ήταν, η εξυπηρέτηση του συνόλου του θα εξόντωνε άδικα τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Άλλωστε, τράπεζες και ομολογιούχοι ξέρουν πολύ καλά, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ εκλογικό σώμα που θα πειστεί να υποφέρει μακρόχρονη κηδεμονία και επαχθέστατη λιτότητα, για να πληρώνει αγκομαχώντας τους διεθνείς παίκτες/πιστωτές του - ειδικά μάλιστα αν τα πολύ αμφίβολα καταπότια  δουλέψουν και εντέλει η χώρα φτιάξει με τη στέρηση  πρωτογενές πλεόνασμα!


3. Η λιτότητα, οι ξέφρενες ιδιωτικοποιήσεις και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, μόνο ανάπτυξη δεν φέρνουν. Χρειάζεται βιομηχανική πολιτική, μεταφορντική στροφή της παραγωγής και πολύ βαθιά πίστη των απλών ανθρώπων ότι οι αλλαγές  γίνονται κυρίως για τα δικά τους συμφέροντα – και όχι για να τους εκμεταλλευτεί και να κερδίσει ξανά η  ίδια παραδοσιακή πολιτική και οικονομική ελίτ.


4. Το ευρώ έχει εξελιχθεί σε μπάλα κατάδικου στο πόδι μας. Για να μην επιδιώξουμε την άμεση (προσωρινή ή μόνιμη) έξοδο από την Ευρωζώνη, τα ανταλλάγματα θα πρέπει να είναι απτά, μεγάλα, αναπτυξιακά, συγκεκριμένα και όχι φαντασιακά ή εκβιαστικά - κυρίως όμως θα πρέπει να οδηγούν στη χειραφέτηση της χώρας και όχι να την υποτιμούν ως  κρυπτοαποικία.


5. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είναι σίγουρα όνειρο της Ευρωπαϊκής ελίτ, ίσως και της πλειοψηφίας των Ελλήνων σήμερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι a priori στόχος και επιθυμία της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών. Αν δεν λυθεί το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ, κάθε δημοψήφισμα πιθανής ολοκλήρωσης θα αποτυγχάνει πανηγυρικά.


6. Η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης είναι ιδρυτικά νεοφιλελεύθερη και τόσο διαφορετικές χώρες δεν είναι λογικό να έχουν την ίδια δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Οι ανισορροπίες και οι αδικίες μεγεθύνονται – και αναπτύσσονται ανησυχητικά φαινόμενα κέντρου και περιφέρειας


7. Οι Έλληνες πολίτες με τη νοοτροπία τους φταίνε για την παρούσα κρίση, περίπου όσο και οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί, οι Ισπανοί – δηλαδή όχι και ιδιαίτερα. Μπορεί να φταίνε ή όχι για πολλά άλλα πράγματα, αλλά για το συγκεκριμένο η ετυμηγορία είναι μάλλον απαλλακτική. Άρα, είναι φανερό, ότι οι περισσότεροι Έλληνες δημοσιογράφοι δε θα έβρισκαν δουλειά σε κανένα σοβαρό μέσο ενημέρωσης  της αλλοδαπής – μόνο εδώ στη «σοβιετία» τους μπορούν τελικά, να μας πλασάρουν ατελώνιστα  ότι είναι κοινότοπο και βολικό και καθώς πρέπει.


Αλλά πολύ καλύτερα από εμάς, τα λένε τα 20 κομμάτια που διαλέξαμε για σας. Στη ρετροσπεκτίβα μας ξεχωρίζουν οι Ντάνι Ρόντρικ (Χάρβαρντ), Πολ Κρούγκμαν (Πρίνστον), Κώστας Λαπαβίτσας (Πανεπιστήμιο Λονδίνου), editorial από την εφημερίδα Guardian, Μαρκ Βάισμπροτ, Τζο Στίγκλιτς, Σλαβόι Ζίζεκ, Κώστας Δουζίνας κ.α.


Οικονομικό Top 20


#1 Στη δημοκρατία, οι ντόπιοι έχουν την τελευταία κουβέντα: Ίσως το πιο ακριβοδίκαιο κείμενο για την ελληνική κρίση + μια απάντηση  από τον Ρόντρικ

#2 Κρούγκμαν: Αυτή η δήθεν διάσωση της Ελλάδας, είναι τόσο παράλογη που μαζί με τη χώρα θα καταστρέψει και τους πιστωτές! (NYT)

#3 Η κρίση του χρέους και οι Αγανακτισμένοι σε Ελλάδα και Ευρώπη (Birkbeck)

#4 Μαρκ Μαζάουερ: Όλη η σύγχρονη ιστορία της προετοίμασε την Ελλάδα για να αντισταθεί σήμερα στους Μανδαρίνους της ΕΕ (NYT)

#5 Τι θα γίνει αν η αστυνομία στην Αθήνα αρνηθεί να πυροβολήσει τους χαμένους! Δυνατό πάνελ, συμμετέχει και ο Στίγκλιτς  
#6 ΕΛΕ και συντεταγμένη χρεοκοπία τώρα, ζητά η Guardian στο σημερινό editorial. Μόνοι λογικοί στην Ελλάδα οι διαδηλωτές!

#7 Μόνο με τη συναίνεση της κυβέρνησής της (και των δημοσιογράφων της!) μπορούν και τιμωρούν βάναυσα την Ελλάδα - ΕΕ, ΕΚΤ,ΔΝΤ, γράφει ο Μ.Weisbrot

#8 Εξαιρετική συνέντευξη του Κώστα Λαπαβίτσα για το Μεσοπρόθεσμο, το Ευρώ και την πραγματική ανάπτυξη (Αξία)

#9 Μια γενναία εναλλακτική λύση για Ιρλανδία (και Ελλάδα), καταλύτης ίσως και για Ευρωπαϊκή ενοποίηση - ΑΝ θέλουν οι λαοί (IE)

#10 Κάθε πολιτική λιτότητας με Εσωτερική Υποτίμηση χωρίς Κούρεμα του χρέους είναι εξ΄ ορισμού παράλογη - Barry Eichengreen, Ο πλέον ειδικός στο θέμα

#11 Μεγάλη ανεργία, με κοινωνική και πολιτική αναταραχή, αυτή θα είναι η μοίρα μας - αν μείνουμε στην Ευρωζώνη: Έξοδος με default τώρα, λέει και ο κορυφαίος ειδικός του Χάρβαρντ

#12 Ο συγγραφέας του σημαντικότερου βιβλίου για το Ευρώ, απαντάει για το αν και πώς θα επιβιώσει το νόμισμα

#13 Mυρμήγκια, τζιτζίκια και ακρίδες: Όποιος θέλει να καταλάβει την τωρινή παγκόσμια οικονομία, ακούει αυτή τη διάλεξη! (LSE)

#14 Η Ελληνική Κρίση είναι στην ουσία της, κρίση του Ευρώ και του ελλείμματος δημοκρατίας στην Ε.Ε:  Editorial της Guardian 

#15 Η λιτότητα απέτυχε πανηγυρικά, αλλά η ΕΚΤ δεν το καταλαβαίνει - γράφει ο Πολ Κρούγκμαν (NYT)

#16 Η εφημερίδα Guardian αποτιμά το ντοκιμαντέρ Debtocracy και τη δυναμική του

#17 Ρωγμή στο καθεστώς της έκτακτης ανάγκης και διπλό αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και δημόσιας αξιοπρέπειας (Red Notebook)

#18 Τα προβλήματα του Ευρώ, η δημοκρατία και οι τράπεζες που ζουν κοσμοπολίτικα αλλά πεθαίνουν στη χώρα τους  

#19 Οι ιδιωτικοποιήσεις αναδιανέμουν το εισόδημα υπέρ των λίγων και μεταφέρουν όλο το ρίσκο στους πολλούς (Red Notebook)

#20 Να Ευρώπη κανείς ή να μην Ευρώπη; Σλαβόι Ζίζεκ και Κώστας Δουζίνας από το Red Notebook (RedNotebook)



http://www.thepressproject.gr/theme.php?id=5467




ΠΡΕΖΑ TV
24-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: