Ποντάροντας σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, την έλλειψη χώρου στο νεκροταφείο, ο δήμαρχος Γλυφάδας επιστράτευσε μπουλντόζες, μια λυόμενη εκκλησούλα και οκτώ φέρετρα, για να δημιουργήσει τετελεσμένα σε μια περιοχή που καλοβλέπουν από χρόνια επίδοξοι καταπατητές και βρίσκεται μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας του Υμηττού.Η «επιχείρηση» στήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, με όλα τα χαρακτηριστικά του αιφνιδιασμού, και ολοκληρώθηκε την επομένη με τα συνεργεία του δήμου να τοποθετούν συρματόπλεγμα σε μήκος 100 μέτρων και μια πρόχειρη πόρτα. Για τις πρωτοφανείς αυτές αυθαιρεσίες, έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη του δημάρχου Κ. Κόκκορη.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει «μη νόμιμες τις πρακτικές» και κατονομάζει το δήμαρχο Γλυφάδας, που με τη συμβολή του μητροπολίτη προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε μια προστατευόμενη περιοχή. «Δεν μπορούν να επιτραπούν πράξεις αυτοδικίας, που παραβιάζουν ευθέως την περιβαλλοντική νομοθεσία και δεν ταιριάζουν σε ένα κράτος δικαίου, το οποίο οφείλουν να σέβονται και να υπηρετούν όλα τα όργανα, αιρετά και μη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι μια μέρα πριν η δημοτική αρχή είχε στείλει έγγραφο στο οποίο αναφερόταν στο πρόβλημα και έκανε λόγο για εξεύρεση χώρου. «Με την ενέργεια αυτή ο δήμος επιχειρεί να βάλει "πόδι" στην Α' ζώνη προστασίας του Υμηττού, και μάλιστα χωρίς νόμιμες διαδικασίες. Αν το κάνει αυτό μια δημοτική αρχή, τότε αναρωτιέμαι ποιος θα εμποδίσει αυθαιρεσίες από δημότες», δήλωσε στην «Ε» η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας του υπουργείου, που έκανε λόγο για «προκλητική κίνηση» που στερείται νομιμότητας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι περισσότερες καταπατήσεις στον Υμηττό ξεκίνησαν με κοινωφελείς χρήσεις και ακολούθησε η αυθαίρετη δόμηση, που οδήγησε στην «κατάληψη» των ορεινών όγκων από πολυώροφα κτίρια.
Εγκλήματα στον Υμηττό
«Το θέμα είναι παλιό και δεν λύνεται με "τσαμπουκά". Υπάρχουν νόμοι και χρειάζεται σχεδιασμός. Ο Υμηττός αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και δεν είναι "τσιφλίκι" ορισμένων, ούτε "αποθήκη" για χρήσεις που λείπουν ή ενοχλούν», τόνισε στην «Ε» ο αρχιτέκτων Τάσος Ταστάνης, δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας, εκπρόσωπος της «Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας», που θεωρεί ότι τα «εγκλήματα» στον Υμηττό συνεχίζονται «χωρίς ιερό και όσιο». Μας αποκαλύπτει μάλιστα ότι στις 25 Ιουλίου ο δήμαρχος έφερε το θέμα του νέου διατάγματος και προανήγγειλε προσφυγές κατά των μέτρων προστασίας που θεσπίζει χωρίς να ενημερώσει για τις τελευταίες ενέργειές του.
Η καύση των νεκρών
Ο Τάσος Ταστάνης παραδέχεται ότι το σημερινό νεκροταφείο των 5 στρεμμάτων δεν επαρκεί, σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχει πρόσφορη έκταση της τάξης των 60-70 στρεμμάτων στα όρια του αστικού ιστού, πάνω από την Εφορία, στο τέρμα της οδού Γούναρη. Θέτει μάλιστα το «ξεχασμένο» ζήτημα της καύσης των νεκρών, για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί από τα μέσα του 2010 οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι δύο δήμοι στην Αττική (Αθήνας και Ζωγράφου) και ένας στη Θεσσαλονίκη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Διαφορετική είναι η άποψη του εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ δημάρχου Γλυφάδας. «Θα κάνω ένα οικολογικό νεκροταφείο, με πολύ πράσινο», δήλωσε στην «Ε» ο Κ. Κόκκορης, που απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η ενέργεια αυτή να αποτελέσει «πράσινο φως» για επίδοξους καταπατητές.
Μας είπε επίσης ότι ο δήμος έχει στείλει από τον Δεκέμβριο έγγραφο στον Οργανισμό Αθήνας ζητώντας χώρο για νεκροταφείο στον Υμηττό, αίτημα που είχε απορριφθεί, αφού το διάταγμα, που είναι νόμος του κράτους από τα μέσα Ιουνίου, απαγορεύει αυτή τη χρήση στη ζώνη απόλυτης προστασίας και απλώς αποδέχεται αυτά που ήδη λειτουργούσαν από χρόνια σε πολλούς δήμους (Χολαργός, Παπάγου κ.λπ.). «Ο δήμος προστατεύει το βουνό και παρίσταται στις δίκες με δικηγόρους του υπέρ του Δημοσίου», υποστήριξε και αρνήθηκε ότι υπήρξε σύλληψή του από την αστυνομία. «Ενας πολίτης έκανε προσφυγή», μας είπε, ενώ το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών ώς τώρα δεν έχει πάρει θέση.
Στην ανακοίνωσή του μετά την «επέλαση» στον Υμηττό, το υπουργείο Περιβάλλοντος παραδέχεται ότι υπάρχει έλλειψη χώρων ταφής στο Λεκανοπέδιο και αναφέρει ότι ο Οργανισμός Αθήνας θα προωθήσει κατά προτεραιότητα λύσεις ανά ομάδες δήμων.
Το κτήμα Καραπάνου
Η«πονεμένη» ιστορία του κτήματος ξεκινά από το 1890 όταν ο βουλευτής και αργότερα υπουργός Κ. Καραπάνος άφησε στον γιο του 800 στρέμματα στους Ανω και Κάτω Τράχωνες, που το 1920 -άγνωστο πώς- αυξήθηκαν σε 36.000 στρέμματα.
Το μεγαλύτερο μέρος του πουλήθηκε και αποτέλεσε τη «μαγιά» για τον Δήμο Γλυφάδας, αλλά και ακριβές γειτονιές της όπως η Αιξωνή. Εχουν απομείνει περίπου 11.000 στρέμματα, κομμάτια των οποίων διεκδικούν συνεταιρισμοί, ενώ τον Ιούνιο του 2009 στην επίμαχη περιοχή είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά που αφάνισε δασική βλάστηση σε 9.000 στρέμματα, τα οποία έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα.
Από τις 11 Δεκεμβρίου 2000 «αραχνιάζει» στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων η έκθεση του Μικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που χαρακτηρίζει το κτήμα Καραπάνου δημόσια δασική γη. Με πρόσφατο διάταγμα για τον Υμηττό η περιοχή εντάχθηκε στη ζώνη απόλυτης προστασίας, όπου δεν επιτρέπονται ούτε καν κοινωφελείς εγκαταστάσεις.
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
16-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου