Γεγονός που δεν σηκώνει αμφισβήτηση είναι, κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι η κατάσταση της χώρας είναι πολύ δύσκολη. Απαντώντας σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε για ακόμη μία φορά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος πάνω από το 4,5% του ΑΕΠ και χαμήλωσε τον πήχυ όσον αφορά στις προσδοκίες για ανάκαμψη μέσα στο 2012.
Εκτίμησε ότι η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφισθεί ή έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα επαρκεί για να κλείσει η χρονιά "πάρα πολύ κοντά" στο δημοσιονομικό στόχο που έχει τεθεί (έλλειμμα 7,5%). Αν αυτό συμβεί, πρόσθεσε, θα υπάρξει δραστική μείωση της ύφεσης το 2012, όχι όμως και επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η οικονομία να έχει αρνητικό πρόσημο και του χρόνου. Απέδωσε την επιδείνωση στη διεθνή συγκυρία.
Έθεσε ως προτεραιότητα την αλλαγή του κλίματος στις αγορές, υπέρ της Ελλάδας.
Όσον αφορά στο 2011, παραδέχτηκε ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο. Έριξε μερίδιο της ευθύνη για τις λανθασμένες εκτιμήσεις στην τρόικα, λέγοντας ότι δεν έγιναν μόνον από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μιλώντας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα ληφθούν, δήλωσε ότι θα μπορούσε να είχε ακολουθηθεί πολιτική ηπιότερης προσαρμογής, πρόσθεσε, όμως, ότι δεν ήταν μία απόφαση που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών της.
Φινλανδία
Ο υπουργός Οικονομικών πέρασε στην αντεπίθεση, όσον αφορά στην κριτική που δέχεται για τη συμφωνία με τη Φινλανδία στο ζήτημα των εγγυήσεων. Υποστήριξε ότι η συζήτηση, όπως διεξάγεται στην Ελλάδα, είναι "τραγική στην αφέλεια και στην ανευθυνότητά της".
Αποκάλυψε ότι οι διμερείς επαφές ξεκίνησαν πριν την απόφαση της 21ης Ιουλίου. Παράλληλα, δήλωσε ότι η ανάγκη διμερούς διαπραγμάτευσης συζητήθηκε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, προκειμένου οι αποφάσεις για την κρίση χρέους να είναι ομόφωνες.
"Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούν να υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι είναι ευφυέστεροι ή πονηρότεροι του συνόλου της ΕΕ", είπε και υποστήριξε ότι η διμερής διαπραγμάτευση με τη Φινλανδία δεν έγινε με πρωτοβουλία της Ελλάδας. "Λάβαμε εντολή με την απόφαση της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου", πρόσθεσε.
Eπέμεινε ότι η διαπραγμάτευση έγινε "με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", λέγοντας ότι οι απαιτήσεις του Ελσίνκι ξεκίνησαν από εμπράγματες εγγυήσεις αξίας πολλών δισ. για να καταλήξουν εκεί που κατέληξαν. Επανέλαβε ότι η Φινλανδία "βιάστηκε" να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας, αντί να περιμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, σε επίπεδο ευρωζώνης.
Εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις σχετικές υποχρεώσεις της
Για το τραπεζικό σύστημα, δήλωσε ότι είναι "απολύτως ασφαλές και διπλοεγγυημένο". Πρόσθεσε ότι είναι απολύτως διασφαλιασμένη η χρηματοδότησή του και οι καταθέσεις. Όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια, εκτίμησε ότι θα πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί από τους κανόνες της "Βασιλείας ΙΙΙ".
Εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο πρέοδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι το οικονομικό πρόγραμμα "δεν βγαίνει". Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η 21η Ιουλίου απέχει από σήμερα, όχι έναν μήνα, αλλά έτη φωτός. "Όχι μόνο δεν μπήκε 'πάτος στο βαρέλι', αλλά κατρακυλάμε διαρκώς", πρόσθεσε.
Ορμώμενος από την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δημιουργεί και αναπαράγει ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, γκρίνιας και ηττοπάθειας και επενδύει στην καταστροφή.
Υποστήριξε ότι το κλίμα που δημιουργείται αποθαρρύνει τους επενδυτές.
Περισσότερα σε λίγο...
ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΠΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
26-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου