Μικρό το όφελος για τον καταναλωτή από την εξαίρεση του επιτραπέζιου νερού που θα συνεχίσει να φορολογείται με συντελεστή ΦΠΑ 13% σε αντίθεση με μεταλλικά και ανθρακούχα νερά, που οδεύουν προς το 23% από την 1η Σεπτεμβρίου. Και τούτο διότι το απλό επιτραπέζιο νερό λαμβάνει μόνο το 21% της αγοράς.
Την υπόλοιπη «πίτα» κατέχουν 41 μεταλλικά νερά που μετατάσσονται στο 23%. Καταλαμβάνουν, σύμφωνα με έρευνα της ICAP, το 72,5% της αγοράς εμφιαλωμένων νερών, ενώ τα ανθρακούχα περιορίζονται σε 6,5%, με τον ετήσιο τζίρο στον κλάδο να υπολογίζεται περίπου στα 230 εκατ. ευρώ.
Στελέχη της αγοράς προμηνύουν ανακατατάξεις μεταξύ των εταιρειών, αλλά και προβλήματα ακρίβειας σε περιοχές που τροφοδοτούνται από το «ακριβό» μεταλλικό νερό. Εξηγούν ότι ενώ τα σούπερ μάρκετ έχουν ποικιλία εταιρειών και τα επιτραπέζια νερά έχουν θέση, στα μικρά σημεία πώλησης -που υπάρχουν κυρίως στην επαρχία και σε νησιά με προβλήματα ποιότητας στο πόσιμο νερό- η ποικιλία είναι μικρότερη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., στην Ελλάδα αναγνωρίζονται επισήμως 42 φυσικά μεταλλικά νερά, στα οποία περιλαμβάνονται όλες οι εταιρείες με μεγάλη κατανάλωση και δίκτυο διανομής, εκ των οποίων τα 39 είναι ελληνικής προέλευσης και τα υπόλοιπα εισαγωγής.
Με την άνοδο του μεταλλικού νερού (μαζί με τους χυμούς και τα αναψυκτικά) στο καθεστώς 23%, η Ελλάδα γίνεται το κράτος με τον τέταρτο υψηλότερο φόρο προστιθέμενης αξίας στην Ε.Ε., μετά τη Δανία, την Ουγγαρία (25%) και τη Ρουμανία (24%). Και τούτο όταν στη Γαλλία ο συντελεστής που επιβάλλεται είναι 5,5%, στην Ολλανδία και στην Πορτογαλία είναι 6% και στο Λουξεμβούργο μόνο 3%.
Μεγάλη είναι και η φορολογική επιβάρυνση στα εστιατόρια. Ο συντελεστής 23% είναι ο πέμπτος υψηλότερος ανά την Ε.Ε. μετά τη Δανία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία. Αντίθετα, σε χώρες «ανταγωνίστριες» τουριστικά, ο συντελεστής είναι πολύ χαμηλός. Στην Ισπανία και στην Κύπρο είναι 8%, στην Ιταλία 10%, στην Πορτογαλία είναι 13% και στη Γαλλία 5,5%.
Η είδηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου. Η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) με επιστολή στον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο και Π. Οικονόμου, κάνει λόγο για τις συνέπειες που θα έχει για την αγορά η αναπροσαρμογή του φορολογικού συντελεστή. «Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, κάθε αύξηση της τάξης του 10% στο κόστος των καταναλωτικών αγαθών ή υπηρεσιών, σημαίνει αυτόματα και απώλεια κατά 15% στο συνολικό αριθμό των πελατών», αναφέρει.
Στο 23% τα delivery
Σημειώνεται ότι εκ παραδρομής στο χθεσινό φύλλο έγινε αναφορά για διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% στις υπηρεσίες delivery, ενώ αυξάνεται στο 23%. Στον μειωμένο συντελεστή εξακολουθούν να υπάγονται οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επί τόπου, και οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Το ίδιο ισχύει και για κυλικεία εντός σχολείων, πανεπιστημίων και λοιπών εκπαιδευτικών οργανισμών ή επιχειρήσεων, καθώς επίσης και εντός νοσοκομείων, κλινικών, γηροκομείων, ασύλων κ.λπ.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
10-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου