Τρίτη, Αυγούστου 02, 2011

ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΑΕΙ ΣΤΟ 30% ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΖΩΝΗΣ


Ιδιαίτερα «τσουχτερά» είναι τελικά και τα πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες θελήσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Η πρώτη ανάγνωση έδειχνε μεγάλη μείωση σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα για παρανομίες που έγιναν μετά την 1/1/2004, που προβλέπουν πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 100% της τιμής ζώνης, στην περιοχή του αυθαιρέτου και πρόστιμο διατήρησης στο 50% για κάθε χρόνο.
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν πρόστιμο ίσο με το 15% της τιμής ζώνης, αλλά υπάρχουν προσαυξήσεις κατά 50% για παράνομα τετραγωνικά που υπερβαίνουν το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης ή του ύψους του κτηρίου.



Ειδικά για τα εκτός σχεδίου, που αποτελούν την πλειονότητα των αυθαιρέτων, ο συντελεστής διπλασιάζεται και το πρόστιμο διαμορφώνεται στο 30% της τιμής ζώνης. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν πολλές περιοχές για τις οποίες δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης και με βάση το νομοσχέδιο λαμβάνεται υπ' όψιν για τον υπολογισμό η κατώτερη τιμή που ισχύει για εντός σχεδίου ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι για πολλές περιοχές της Αττικής, τα οφειλόμενα ποσά είναι σημαντικά για τους ιδιοκτήτες.


Στην Ανθούσα, η κατώτερη τιμή ζώνης είναι 950 ευρώ ανά τετραγωνικό, επομένως ανά εκτός σχεδίου αυθαίρετο 50 τετραγωνικών θα πληρώσει, εκτός από το παράβολο των 500 ευρώ, άλλα 14.250 ευρώ, ποσό σημαντικό στη σημερινή οικονομική συγκυρία.


Στον Γέρακα, που η τιμή ζώνης είναι 1.250 ευρώ, το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 18.750 ευρώ. Να σημειωθεί ότι στους ημιϋπαίθριους, το ποσοστό επί της τιμής ζώνης είναι 5-8% για κατοικίες.


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αρχίζει να συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έχει αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία:


Τα αδιευκρίνιστα του νομοσχεδίου


* Δεν είναι σαφές τι θα γίνει με αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2004 τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με χαμηλότερα πρόστιμα. Από το υπουργείο διευκρίνισαν ότι, με βάση το νομοσχέδιο, τα νέα πρόστιμα είναι ενιαία και δεν εξαρτώνται από τον χρόνο κατασκευής τους. Το μεγάλο κέρδος, πάντως για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, είναι η κατάργηση του ετήσιου προστίμου διατήρησης, που είναι υπολογίσιμο για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων. Πρόστιμο διατήρησης 5% τον χρόνο θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσοι δεν θα υποβάλουν δήλωση, οι οποίοι θα δουν το πρόστιμο ανέγερσης να ανεβαίνει στο 30% της τιμής ζώνης.


* Ερωτήματα προκύπτουν όσον αφορά δηλώσεις ακινήτων που βρίσκονται σε δασικές περιοχές. Με δεδομένο ότι δεν έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες παρά μόνον σε έξι περιοχές, είναι πιθανό να καταθέσουν δηλώσεις, να πληρώσουν και στη συνέχεια να βρεθούν στον... αέρα.


* Μειωτικός συντελεστής προβλέπεται για ιδιοκτήτες που το αυθαίρετο είναι η μοναδική τους κατοικία. Τι θα γίνει όμως μ' αυτούς που διαθέτουν καταστήματα ή μεγάλες καταθέσεις;


Στον αέρα βρίσκονται ημιϋπαίθριοι που έχουν κατασκευαστεί με άδειες που εκδόθηκαν μετά την άνοιξη του 2009 και δεν καλύπτονται από τις ρυθμίσεις Μπιρμπίλη. Το υπουργείο, σε ερώτηση της «Ε», διευκρινίζει ότι με το νομοσχέδιο δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, οι οποίες καλύπτουν κατασκευές που έγιναν ώς τον Φεβρουάριο του 2010.
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΒΑΒΑΡΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ




ΠΡΕΖΑ TV
2-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: