Παρασκευή, Αυγούστου 12, 2011

ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΜΕΧΡΙ 40% ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ


Μέχρι και 40% μικρότερο τζίρο - 25% κατά μέσο όρο, η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας τριετίας - πραγματοποίησαν τα μαγαζιά τις τρεις πρώτες βδομάδες των εκπτώσεων σε όλη τη χώρα φέτος σε σχέση με πέρσι, με τους εμπόρους να εκφράζουν την αγωνία και την απογοήτευσή τους λέγοντας ότι «οι φετινές εκπτώσεις είναι σαν να μην ξεκίνησαν ποτέ». Αυτό προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που αφορά στο πρώτο διάστημα των θερινών εκπτώσεων. Οκτώ στους δέκα εμπόρους επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία του τζίρου τους, ενώ μόνο 2 στους 10 δηλώνουν ότι ο τζίρος τους κινήθηκε τις πρώτες βδομάδες στα «εξίσου χαμηλά με πέρσι επίπεδα», κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων που πραγματοποιούσαν ήταν τουλάχιστον κατά 15% μεγαλύτερα από πέρσι, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι εξαίρεση στη γενική δραματική κατάσταση δεν αποτέλεσαν ούτε οι τουριστικοί προορισμοί.

Αναλυτικά κατά κλάδο εκτιμάται ότι το πρώτο εικοσαήμερο των εκπτώσεων τα ποσοστά μείωσης διαμορφώθηκαν σε 22% - 25% στην ένδυση και υπόδηση, 20% - 23% στον οικιακό εξοπλισμό, τα ηλεκτρικά είδη και τα έπιπλα, 20% - 22% στα βιβλία, χαρτικά και δώρα. Ακόμα και τα είδη διατροφής έχουν περιορίσει οι εργαζόμενοι, καθώς η έρευνα της ΕΣΕΕ κατέγραψε μείωση πωλήσεων κατά 6% - 8% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, που φτάνει το 17% - 20% στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού. Μικρότερη ήταν η πτώση στα πολυκαταστήματα που το ποσοστό της κυμάνθηκε το ίδιο διάστημα στο 7% - 10%.
Οσον αφορά στις διάφορες περιοχές της χώρας, στην Αθήνα ο τζίρος μειώθηκε κατά 30% - 40%, στον Πειραιά κατά 20% - 30%, το 40% έφτασε στο Ιλιον και στη Ν. Ιωνία. Στη Θεσσαλονίκη οι έμποροι κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου τους σε σχέση με τις περσινές πρώτες τρεις βδομάδες κατά 30% - 40%, στη Λάρισα 30%, το ίδιο και στα Γιάννενα, στο Βόλο 10% - 20%, στην Πάτρα 15%, στην Κοζάνη η πτώση του τζίρου έφτασε το 40%, όπως και στην Ξάνθη, ενώ στο 60% φαίνεται να μειώθηκε ο τζίρος των καταστηματαρχών στη Φλώρινα. Σε τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Κέρκυρα και η Λευκάδα, οι έμποροι μιλούν για πτώση του τζίρου τους μέχρι 25% και 40% αντίστοιχα.
ΠΡΕΖΑ TV
12-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: