Γενναιόδωρη σε εύσημα αλλά και σε ...νέα εισπρακτικά μέτρα -πέραν όσων προβλέπει ήδη το Μνημόνιο- είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, που παρουσιάστηκε χθες σε πανηγυρικούς τόνους στην Αθήνα, από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα Jose Angel Gurria. Στα ...μεγάλα γράμματα αναφέρεται στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων 30 ετών και σε μία «εφαρμογή των μέτρων εντυπωσιακή, αν όχι τέλεια».Στα... ψιλά γράμματα όμως, εκτιμά ότι χρειάζονται πάνω από 40 πρόσθετα μέτρα: κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά και μεθόριο, κατάργηση της απαλλαγής για τους αγρότες, νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου, μαζική άρση φοροαπαλλαγών, αλλά και κοινοποίηση φορολογικών δηλώσεων και λίστας με όλους όσοι οφείλουν στο Δημόσιο.
Θεωρεί επίσης αναγκαία την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο και την εισαγωγή μερικής απασχόλησης, μαζικές μετατάξεις 50.000 υπαλλήλων στο ευρύτερο Δημόσιο και αυτοκέφαλες ΔΕΚΟ που, αν έχουν ελλείμματα, θα κλείνουν ή θα πωλούνται.
Ζητά νέες αλλαγές στο εργασιακό, πριμοδοτώντας την προσωρινή απασχόληση και τους μισθούς κάτω από τη σύμβαση, αύξηση κατά 2 χρόνια του πραγματικού ορίου συνταξιοδότησης, νέα άρση των παραθύρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στην υγεία.
Συστήνει επίσης συγχωνεύσεις τραπεζών με «ξένους» και αποκρατικοποιήσεις και άλλων κρατικών τραπεζών πέραν της ΑΤΕ και του Τ.Τ., νέα «απελευθέρωση» σε δικηγόρους και φαρμακοποιούς με άρση γεωγραφικών περιορισμών και περιθωρίων κέρδους αντίστοιχα και νέο μισθολόγιο για τους ιατρούς του ΕΣΥ.
Από το... 2035
Ο ΟΟΣΑ αποδίδει εύσημα και απλόχερη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση για να «αντέξει» τον νέο -και πιο επώδυνο- γύρο μεταρρυθμίσεων και 20ετούς λιτότητας.
Διαμορφώνει τέσσερα σενάρια για το χρέος. Το πιο «λογικό», σύμφωνα με τον οργανισμό, είναι το 2035, έπειτα από συνεχή προσπάθεια - λιτότητα το χρέος να μειωθεί από το 158,9% το 2010 κάτω από το 60% του ΑΕΠ (στο 56% βασιζόμενο σε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου). Ενα πιο φιλόδοξο σενάριο που συνυπολογίζει και ισχυρή ανάπτυξη περιορίζει την ίδια εποχή το χρέος στο 37,7% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αν δεν γίνει τίποτα από αυτά, παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή, το χρέος ύστερα από 2 δεκαετίες θα παραμείνει στο 98,1% του ΑΕΠ, ενώ θα «πέσει» στο 70,9%, αν πετύχουν μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για τη λήψη έκτακτων μέτρων, αν ανέβουν τα επιτόκια του ελληνικού Δημοσίου τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται ότι σε μία αύξησή τους κατά 2%, το έλλειμμα επηρεάζεται 0,25% και θα πρέπει να αντισταθμιστεί με νέα έκτακτα μέτρα.
Στην παρουσίαση, ο γενικός γραμματέας τού ΟΟΣΑ αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία στο Μεξικό ως υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι το πρόγραμμα μπορεί να πετύχει, πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία αλλά απαιτείται πιστή εφαρμογή των μέτρων (υφιστάμενων και προτεινόμενων) και να γίνει αποδεκτό από τον λαό, καθώς απαιτεί -είπε- μεγάλη και πολυετή προσπάθεια.
Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχει ένα νέο momentum τώρα με τις αποφάσεις του Ιουλίου. Υπάρχει μια νέα ευκαιρία και αλίμονο, αν δεν αξιοποιήσουμε ως έθνος, ως τόπος, αυτή τη νέα ευκαιρία». Εδωσε έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας ότι «γίνονται υπό πίεση, το πρόγραμμα είναι άκρως φιλόδοξο, οι αριθμητικοί τους στόχοι υψηλοί».
Ο ΟΟΣΑ προτείνει πάνω από 40 νέα μέτρα:
Φοροδιαφυγή και φόροι
**Κατονομασία όλων των φοροφυγάδων. Μείωση του κατώτατου ορίου (150.000 ευρώ) για όσους ονοματίζονται. Ορατή και επιτυχή δίωξη και επιβολή σημαντικών κυρώσεων. Στο πρότυπο των σκανδιναβικών κρατών η δημοσίευση στοιχείων όλων των φορολογουμένων και η δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών ποσών άνω των 15.000 - 17.000 ευρώ (ισχύει στη Βρετανία).
* Μείωση του αριθμού των συντελεστών ΦΠΑ. Κατάργηση χαμηλών συντελεστών (7%) σε μεθόριο και νησιά και αντικατάστασή τους από άμεσες επιχορηγήσεις, εάν είναι απαραίτητο. Ενταξη γεωργικών δραστηριοτήτων στο γενικό σύστημα του ΦΠΑ. Κατάργηση απαλλαγών στα καύσιμα για γεωργική χρήση. Κατάργηση του μεγάλου αριθμού των φόρων που εισπράττονται για λογαριασμό τρίτων.
**Νέα μείωση στο αφορολόγητο όριο-για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
* Είσπραξη των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από μια ενιαία αρχή.
**Διεύρυνση της έκτασης και χρήσης των πιστοποιητικών φορολογικής συμμόρφωσης (π.χ. για πρόσληψη στο Δημόσιο, για ίδρυση εταιρειών, για δάνειο ή για ασφάλιση)
**Διεύρυνση φορολογικής βάσης και απλούστευση του φορολογικού συστήματος.
* Περαιτέρω περικοπή ή κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών και, αν χρειαστεί, αντικατάσταση με άμεσες επιδοτήσεις.
* Κοινοποίηση επιδόσεων κάθε εφορίας. Δείκτες για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων.
* Κατάργηση κάθε είδους φορολογικής αμνηστίας.
Μισθολόγιο στο Δημόσιο
**Αρση μονιμότητας για νέους υπαλλήλους, και αντικατάστασή της με συμβάσεις αορίστου χρόνου, παρόμοιες με αυτές του ιδιωτικού τομέα.
**Αξιολόγηση της απόδοσης του προσωπικού. Κατάργηση αυτόματων προαγωγών. Μερική απασχόληση στο Δημόσιο. Ταχύτερο σύστημα προσλήψεων.
**Βελτίωση των στατιστικών στοιχείων για τη διάρθρωση του δημόσιου τομέα. Διαχωρισμός δαπανών για συντάξεις και αποδοχές.
* Περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
ΔΕΚΟ και φορείς
**Υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης αλλά χωρίς συνδιαχείριση από το υπουργείο Οικονομικών. Ανεξάρτητο μάνατζμεντ και ευελιξία σε απασχόληση και τιμές που θα εξαρτάται από το κόστος τους και όχι από κοινωνικές παραμέτρους.
**Ουσιαστικές κυρώσεις, όταν η διαχείριση και η απόδοσή τους δεν βελτιώνονται. Αν πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες ζημίες, θα πρέπει είτε να κλείνουν είτε να ιδιωτικοποιούνται.
Συνταξιοδοτικό
**Περιορισμός όσων δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση υπό ευνοϊκότερους όρους.
**Ρύθμιση για αυτόματο κανόνα προσαρμογής στο μέλλον της ηλικίας συνταξιοδότησης, ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
3-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου