Επιστράτευση της «ομάδας δράσης» των ευρωπαίων επιτηρητών συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα για να οριστικοποιήσει το νέο μισθολόγιο.
Η σκληρή πρόταση που συστήνει μερίδα των κυβερνητικών στελεχών αλλά και οι επιτηρητές περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, περικοπές μισθών έως 50%, με κατάργηση όλων σχεδόν των επιδομάτων ώστε να ισχύει ο ίδιος μισθός για όλους τους υπαλλήλους, κάθε υπουργείου.
Προτείνουν μέτρα που αναμένεται ότι θα συναντήσουν μεγάλες αντιστάσεις εντός και εκτός κόμματος: περιλαμβάνονται δικαστικοί, υπάλληλοι της Τραπέζης της Ελλάδος και στρατιωτικοί. Επίσης και άρση μονιμότητας για τις νέες προσλήψεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα -που πήρε παράταση για τον Σεπτέμβριο από την τρόικα- δεν έχει προκαλέσει «πόλεμο» μόνο με την ΑΔΕΔΥ που κάνει λόγο για λευκή απεργία, ακόμη και με στόχευση στα έσοδα, αλλά και εντός της κυβέρνησης.
Κορυφαία στελέχη θεωρούν κόκκινη γραμμή τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικών, ΤτΕ και στρατιωτικών). Κρούουν επίσης τον κώδωνα ότι αν όλοι έχουν τον ίδιο χαμηλό μισθό, ακόμη και όσοι βρίσκονται σε ελεγκτικά πόστα (εφοριακοί, τελωνειακοί, υπάλληλοι πολεοδομιών κ.λπ.), τότε θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις το φαινόμενο «φακελάκια».
Ο ενδοκυβερνητικός αντίλογος στις διαδοχικές συσκέψεις που γίνονται για το ζήτημα είναι αυστηρό πλέγμα ελέγχου περιπτώσεων διαφθοράς και δωροδοκίας και ποινολόγιο για τους παραβάτες κρατικούς λειτουργούς, παράλληλα με αναδρομικό έλεγχο του «πόθεν έσχες».
Εξετάζεται επίσης ένα σχέδιο αντιστάθμισης των αναμενόμενων κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων. Εχει προταθεί να ανακοινωθούν μέτρα που δεν θα έχουν σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα αλλά θα δίδουν το στίγμα της πρόθεσης για κοινωνική δικαιοσύνη: περικοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων, των δικαιωμάτων των βουλευτών (π.χ. για ειδικούς συμβούλους).
Με το «μάτι» και στις δύο ομιλίες του πρωθυπουργού, της 3ης Σεπτεμβρίου και της ΔΕΘ, προτείνεται επίσης η ανακοίνωση δεσμεύσεων για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος στο... μέλλον, με άξονες τη δωρεάν παιδεία και υγεία (χωρίς φροντιστήρια και φακελάκια) ώστε να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Οι παροχές θα συνδεθούν και με λεφτά του ΕΣΠΑ προς δράσεις υπέρ ανέργων και όσων άλλων έχουν πληγεί από την κρίση.
Αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ληφθεί πολιτικά, αλλά κοινοτικά στελέχη εξηγούν ότι τα περιθώρια είναι στενά λόγω της μεγάλης απόκλισης στον προϋπολογισμό (τρύπα 4,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τους αρχικούς στόχους του 2011 στο επτάμηνο). Περιορίζονται ακόμη περισσότερο από τις διαδοχικές ανακοινώσεις αυστηρών μέτρων περικοπής δαπανών σε πολλά κράτη της Ε.Ε., προσθέτουν.
Στον αντίλογο αρμόδιων κρατικών παραγόντων ότι ένα τόσο «σκληρό μισθολόγιο δεν θα περάσει», αντιπροτείνουν πέρα από την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα να έρθει και η περίφημη ομάδα του Μπαρόζο, η οποία το Σεπτέμβριο θα κατάφθανε ούτως ή άλλως για το ΕΣΠΑ.
Εκτιμάται ότι θα περιορίσει τη δυνατότητα κυβερνητικών στελεχών να υπαναχωρήσουν καθώς πρέπει πάση θυσία η τρόικα να εγκρίνει την 6η δόση, και η κυβέρνηση λόγω αστοχιών είναι ευάλωτη. Μόνο με τη λήψη «αιματηρών» αποφάσεων στους μισθούς, εξηγούν, θα καταφέρει η Ελλάδα να παρατείνει (τουλάχιστον για ένα τρίμηνο) τη ζωή του μνημονίου.
Τα βασικά σημεία της πρότασης μισθολογίου που εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:
* Ενα κοινό μισθολόγιο για όλους, στο οποίο έχει πέσει και η πρόταση να περιληφθούν τα λεγόμενα «ειδικά» μισθολόγια δικαστικών, υπαλλήλων της ΤτΕ, αστυνομικών και στρατιωτικών.
* Εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο τα οικονομικά υπουργεία, λόγω των υψηλών επιδομάτων που λαμβάνει μέρος των υπαλλήλων που βρίσκεται σε ελεγκτικές θέσεις, με πρώτο το υπουργείο Οικονομικών (απώλεια έως 50%), το υπουργείο Ανάπτυξης (έως 40%) και το υπουργείο Εσωτερικών (έως 30%).
* Περικοπή όλων των επιδομάτων πλην 3-5 (εορτών, αδείας, οικογενειακό, μεθορίου, ανθυγιεινής) και επίδομα θέσης μόνο για λίγους που προάγονται στην ιεραρχία ύστερα από διεξοδική, γραπτή και προφορική αξιολόγηση.
* Κοινός μισθός για όλους, με έξι μισθολογικά κλιμάκια. Στην αρχή η κλιμάκωση θα είναι γρήγορη (2 έτη για το Α2, 3 έτη για το Α3 και εν συνεχεία ανά 5 έτη για τα υπόλοιπα).
* Αντί για κίνητρα απόδοσης να θεσπιστούν αυστηρές ποινές για επίορκους και παράθυρο απόλυσης όσων απεργούν ή είναι επίορκοι μαζί με αναδρομικό «πόθεν έσχες».
* Πρόταση άρσης μονιμότητας για όσους εφεξής προσλαμβάνονται.
* Κοινό μισθολόγιο με αυτό των ΔΕΚΟ, στις οποίες πρέπει παράλληλα να εφαρμοσθούν και οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν λουκέτα και απολύσεις, ακόμη και πριν εφαρμοσθεί η εργασιακή εφεδρεία.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ kaddim@enet.gr-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου