Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2011

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ 7 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Πλέον για κάθε μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις, καθώς με βάση την έρευνα περίπου το 20,4% των επιχειρήσεων προέβη σε μείωση θέσεων εργασίας κατά το πρώτο 6μηνο έναντι μόλις 3,1% που έκανε προσλήψεις.
Καθώς δε οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε επίπεδο αριθμού εργαζομένων στα όρια των δυνατοτήτων λειτουργίας τους, στρέφονται πλέον με μεγαλύτερη ένταση στη λύση της ελαστικοποίησης των όρων εργασίας, όπως η μείωση των αποδοχών και ο περιορισμός του χρόνου απασχόλησης.



Το ποσοστό που προέβη σε μείωση αποδοχών του προσωπικού μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2011 έφτασε το 19%, ενώ πάνω από το 30% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι μείωσαν περιστασιακά ώρες και μέρες εργασίας του προσωπικού τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετώπισαν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς σε ποσοστό 43% υιοθέτησαν ελαστικότερους όρους απασχόλησης. Στο εμπόριο το ποσοστό ήταν μικρότερο (20%).


Τρεις στις δέκα σχεδιάζουν να μειώσουν περαιτέρω τις αποδοχές και τις ώρες εργασίας των εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους. Από αυτές οι περισσότερες είναι βιοτεχνικές επιχειρήσεις (36,3%), αλλά και μικρές εταιρείες με προσωπικό μεταξύ 5-9 ατόμων.


Σοβαρό πρόβλημα για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξακολουθεί να είναι η περιορισμένη ρευστότητα σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη μείωση του τζίρου (-30% στο πρώτο 6μηνο). Το 40% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών των υπαλλήλων τους, ενώ 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει «φέσια» στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τις ΔΕΚΟ, καθώς και σε δημόσια ταμεία και προμηθευτές.


«Βόμβα» για τις μικρομεσαίες αποτελούν και οι ακάλυπτες επιταγές, καθώς οι ακάλυπτες επιταγές που κατέχουν επιχειρηματίες και δεν τις έχουν σφραγίσει πλησιάζουν τον αριθμό εκείνων που έχουν ήδη «σκάσει» σε αναλογία 40-60%.


Β. ΓΕΩΡΓΑΣ- ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
25-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: