Κυριακή, Αυγούστου 21, 2011

Η «BLACKROCK» ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ :Ο «ΜΑΥΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ» ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Τα εξειδικευμένα στελέχη της διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας πιάνουν δουλειά τη Δευτέρα 29 Αυγούστου.
Στο μικροσκόπιό τους θα μπουν όλα τα δάνεια των 18 τραπεζών, με έδρα την Ελλάδα, ένα προς ένα για το σύνολο των περίπου 250 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ηδη έχουν ξεκινήσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ελληνες τραπεζίτες, για να τους ενημερώσουν για τα κριτήρια και τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί.
Ο έλεγχος θα διενεργηθεί κατά τα πρότυπα του ελέγχου στην Ιρλανδία, στην οποία η BlackRock εξέτασε 700.000 διαφορετικά δάνεια όλων των κατηγοριών.

Οι κατηγορίες δανείων που εξετάστηκαν στον τραπεζικό κλάδο της Ιρλανδίας ήταν τα στεγαστικά δάνεια από ιδιώτες, τα στεγαστικά δάνεια που ελάμβαναν επιχειρήσεις για επενδυτικούς λόγους, τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια.
Το ίδιο θα συμβεί και στον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών. Τα στελέχη της BlackRock, στον εξονυχιστικό έλεγχο που θα διενεργήσουν, θα εξετάσουν και όλα τα SPVs (Special Purpose Vehicles) στα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται δάνεια.


Η νέα αυτή "άσκηση" του stress test χρησιμοποιεί ένα βασικό σενάριο και ένα δυσμενές. Και ο διεθνής οίκος θα εξάγει συμπεράσματα σε επίπεδο τριετίας για τα δανειακά χαρτοφυλάκια, αλλά και για τον χρόνο ζωής τους.
Σημείο αναφοράς
Στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδος θα υπολογίσει τις πραγματικές προβλέψεις που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες, θα προσθέσει σε αυτές τη δυνητική κερδοφορία των τραπεζών σε ορίζοντα τριετίας που μπορεί να καλύψει τη διαφορά μεταξύ των προβλέψεων της BlackRock και των προβλέψεων. Με βάση τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης που θα έχουν οι τράπεζες σε ορίζοντα 3ετίας, θα υπολογιστεί τι κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης προσθετικά στις προβλέψεις των τραπεζών. Εφόσον το άθροισμα είναι μικρότερο από τις προβλέψεις της Black Rock για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τότε οι τράπεζες θα κληθούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι το σημείο αναφοράς είναι, αφού συνυπολογιστούν οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, να προκύπτει Core Tier I, στο 6%, όπως και στο πρόσφατο stress test της ΕΒΑ.


Η μελέτη διενεργείται ειδικά για τις 18 τράπεζες με έδρα την Ελλάδα, όπως ακριβώς συνέβη και με τις τράπεζες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.Η διαφορά είναι ότι οι ιρλανδικές τράπεζες έγιναν όλες κρατικές μετά τον έλεγχό τους από την BlackRock, κυρίως λόγω της έκθεσής τους σε τοξικά προϊόντα, ενώ τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα πλήττονται από τις επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό, της βίαιης δημοσιονομική προσαρμογής.
Γι' αυτό η BlackRock θα εστιάσει στη μελέτη της ποιότητας των χαρτοφυλακίων. Σε πρώτη φάση από 29 Αυγούστου έως 14 Σεπτεμβρίου θα ελεγχθούν οι τράπεζες: Εθνική, Alpha, Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Πειραιώς, Εμπορική, Αγροτική και από τις 15-29 Σεπτεμβρίου όλες οι υπόλοιπες. Στόχος των ελεγκτών είναι να ολοκληρώσουν τα συμπεράσματά τους έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Καταλύτης για συγχωνεύσεις η "BlackRock"
Ο έλεγχος της BlackRock μπορεί να επισπεύσει ραγδαίες ανακατατάξεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και εγείρουν αιτιάσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με τον χρόνο στον οποίο διεξάγεται η έρευνα. Οπως λένε, τα δεδομένα σε μακροοικονομικό επίπεδο είναι εξαιρετικά ευμετάβλητα και οι όποιες μεταβολές έχουν άμεσο αντίκτυπο στα δανειακά χαρτοφυλάκια. Για παράδειγμα, σημείωναν, άλλες θα είναι οι μέριμνες για τα χαρτοφυλάκια αν έχει ολοκληρωθεί το rollover και έχουν υλοποιηθεί οι αποφάσεις της Συνόδου Kορυφής της 21ης Iουλίου, ευνοώντας πιθανόν αναχρηματοδοτήσεις, αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν καλύμματα στα δάνεια κ.ά.
Ωστόσο η ΤτΕ από την πλευρά της υπογραμμίζει πως πρέπει να τηρηθούν σαφείς χρονικές δεσμεύσεις που απορρέουν από το αναθεωρημένο Mνημόνιο, επισημαίνοντας πως η τελική κατεύθυνση θα δοθεί από την ίδια, η οποία, όπως ξεκαθαρίζει, θα λάβει υπόψη τις μακροοικονομικές εξελίξεις.
Σχέδια δράσης
Η ΤτΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες που εποπτεύει να της παρουσιάσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012 σχέδια σχετικά με το πώς σκοπεύουν να φτάσουν στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις μέσω λύσεων από την αγορά. Στη συνέχεια, έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν απαντήσει στις απαιτήσεις ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών όσο και η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι πλήρως διασφαλισμένες από το ΤΧΣ, την ΕΚΤ και τον EFSF.
Μονόδρομος η ενίσχυση με νέα κεφάλαια
Τραπεζικά στελέχη και αναλυτές εκτιμούν ότι οι ζημίες που θα προκύψουν από τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (ύψους έως 21% στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων), η αύξηση των δεικτών κυρίων ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) τουλάχιστον στο 10% μέχρι τις αρχές του 2012, καθώς και τα δάνεια που θα κληθούν οι τράπεζες να διαγράψουν μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της BlackRock, θα καταστήσουν άμεση την ανάγκη εξεύρεσης και άντλησης κεφαλαίων.
Η αναζήτηση κεφαλαίων θα μπορούσε να γίνει μόνο σε ξένους επενδυτές, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα σε κλάδους που θα αναπτυχθούν το προσεχές διάστημα, αφού οι αγορές είναι κλειστές και τα spreads δυσθεώρητα για να αναλάβουν την αναδοχή οι ξένοι οίκοι.
Η επόμενη εναλλακτική είναι τα κρατικά κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει η τρόικα για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έγιναν με την ανακοίνωση του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας.
Το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων από το Ταμείο θα σημάνει την κρατικοποίηση των τραπεζών και την κατακόρυφη πτώση των τιμών των μετοχών τους. Σε αυτήν την περίπτωση, το κράτος θα μπορούσε να πάρει είτε κοινές μετοχές, ή προνομιούχες για τα κεφάλαια αυτά. Οι προνομιούχες θα μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές, εφόσον το πιστωτικό ίδρυμα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το ποσό στη λήξη του, ή, εάν του ζητηθεί ξανά στο μέλλον, να προβεί σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr
Οι Ιρλανδοί έζησαν τον εφιάλτη
Ανησυχία δημιουργεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα η έλευση της BlackRock Solutions στην Ελλάδα ...κατόπιν πρόσκλησης της ΤτΕ... προκειμένου να αξιολογήσει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Οι φόβοι των Ελλήνων τραπεζιτών πηγάζουν από το... "δεδικασμένο" της Ιρλανδίας. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας είχε επίσης αναθέσει στην BlackRock να αξιολογήσει τα χαρτοφυλάκια δανείων των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών (Allied Irish Banks, Bank of Ireland, EBS Building Society και Irish Life & Permanent). Λαμβάνοντας υπόψη της το πιο αυστηρό σενάριο, η BlackRock υπολόγισε ότι για την περίοδο 2011-2013 θα πρέπει να γίνουν προβλέψεις 40,1 δισ. ευρώ σε σύνολο δανείων 273,938 δισ. (14,6% του συνόλου).
Η Κεντρική Τράπεζα, αφού χρησιμοποίησε τις δικές της παραδοχές και τα δικά της μοντέλα μακροοικονομικών εκτιμήσεων για την πορεία της ιρλανδικής οικονομίας, αποδέχτηκε ότι οι τράπεζες έπρεπε να διενεργήσουν προβλέψεις 24 δισ. ευρώ (8,8%%). Ακόμη και με την παραδοχή αυτή, όμως, οι ιρλανδικές τράπεζες θα έπρεπε να αυξήσουν το ύψος των προβλέψεών τους, το οποίο το είχαν προσδιορίσει στα 22,2 δισ. (8,1% του συνόλου).
Οι Ελληνες τραπεζίτες πάντως υποστηρίζουν ότι "δεν είμαστε Ιρλανδία", σημειώνοντας πως επί συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων ύψους 250 δισ. ευρώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σωρευμένες προβλέψεις 26 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν την ουσιαστική "απουσία" τοξικών προϊόντων (όπως συνέβη με τις ιρλανδικές τράπεζες).
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ


ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
21-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: