Διαψεύδουν ότι υπήρξε συμφωνία, όχι όμως ότι υπήρξε και συζήτηση για αυξομείωση των χωρικών μας υδάτων σε έξι ναυτικά μίλια σε ορισμένα σημεία του Αιγαίου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Στ. Λαμπρινίδης και Π. Μπεγλίτης.Ο υπουργός Αμυνας ωστόσο με τις δηλώσεις του «αδειάζει» και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, που σε βιβλίο του έχει γράψει ότι οι διερευνητικές επαφές εκείνης της περιόδου είχαν έρθει «μια ανάσα» πριν από τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
«Ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία τέτοια συμφωνία με την Τουρκία» δήλωσε ο Στ. Λαμπρινίδης, ερωτηθείς χθες αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη νέα Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα.
«Το Διεθνές Δίκαιο, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όποτε και όπως η ίδια κρίνει ότι πρέπει να το κάνει, και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν δηλώσει ότι αυτό το δικαίωμα ισχύει απαρεγκλίτως».
Επανέλαβε επίσης ότι οι διερευνητικές επαφές γίνονται προκειμένου «να δούμε αν υπάρχει κοινός τόπος για να υπάρξει συζήτηση, διαπραγμάτευση και τελικώς συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα» και ότι «αν δεν καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα, η σωστή λύση είναι να πάνε στο Δικαστήριο της Χάγης» (σ.σ. αν δεν οριστούν τα χωρικά ύδατα δεν μπορεί να γίνει οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας).
«Τίποτε από αυτά που γράφει στο βιβλίο του ο κ. Μπουλούκμπασι δεν έχει συμφωνηθεί και δεν ισχύει» δήλωσε και ο υπουργός Αμυνας. Ο Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος είχε διατελέσει και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 1999 - 2004, όταν ο κ. Μπουλούκμπασι μετείχε στις διερευνητικές, επί υπουργίας τότε Γ. Παπανδρέου, είπε ότι στόχος «ήταν η υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Ερωτηθείς ωστόσο, με αφορμή συνέντευξη του διαδόχου του στο ΥΠΕΞ, νυν ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκου (στον «Ελεύθερο Τύπο»), ο οποίος αναφέρεται στην αποστροφή Σημίτη ότι «ήμασταν μια ανάσα πριν από τη συμφωνία», ο υπουργός Αμυνας απάντησε, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον πρώην πρωθυπουργό: «Το μια ανάσα είναι μια υποκειμενική αξιολόγηση και εκτίμηση. Υπήρχαν πολλά θέματα ανοιχτά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004 ουσιαστικά, γιατί αρχές Μαρτίου του 2004 είχαμε τις εκλογές. Από την πλευρά της Τουρκίας ετίθεντο, με μονομερή τρόπο, πολλά αιτήματα, τα οποία δεν γίνονταν δεκτά από τη δική μας πλευρά».
Τόσο όμως από τα βιβλία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη όσο και του πολιτικού συμβούλου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ρ. Κίσλινγκ, αλλά και πρόσφατα, από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του WikilLeaks, αποκαλύπτεται ότι Ελλάδα και Τουρκία είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία κάποια στιγμή, αλλά και ότι είχαν υπάρξει συζητήσεις για την αυξομείωση των χωρικών μας υδάτων, έπειτα από πρόταση της Τουρκίας, την οποία η ελληνική πλευρά δεν είχε αποκλείσει.
Οπως αποκαλύπτεται, η συμφωνία τελικώς δεν επετεύχθη κυρίως λόγω του εκατέρωθεν φόβου του πολιτικού κόστους.
Αλλωστε μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Καραμανλή, ο τότε υπουργός Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος είχε προβεί σε ανάλογες αποκαλύψεις, με συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα. Αποκαλύψεις που ουδέποτε διαψεύστηκαν, απλώς... αναιρέθηκαν τότε. Η όλη συζήτηση «πάγωσε» από τον πρώτο υπουργό Εξωτερικών των κυβερνήσεων Καραμανλή Π. Μολυβιάτη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Γ. Κουμουτσάκος στη συνέντευξή του χθες, παρ' ότι αρνείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες, αναφέρει ότι ο τότε εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης παρέδωσε στον Π. Μολυβιάτη ενημερωτικό σημείωμα για τις διερευνητικές. Εκείνο το σημείωμα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι στο σημείο που οι διερευνητικές είχαν φτάσει χρειάζονταν πλέον πολιτικές αποφάσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα.
Ποια ήταν, και ενδεχομένως παραμένουν, τα ερωτήματα αυτά δεν αποκαλύπτεται.
Στον απόηχο των όσων τεκταίνονται εξ αιτίας του βιβλίου Μπουλούκμπασι, ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης επισκέπτεται σήμερα την Ιμβρο.
Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
-EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
12-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου