Παρασκευή, Αυγούστου 12, 2011

ΙΤΑΛΙΑ: ΈΝΤΟΝΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Σε υψηλούς τόνους ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των εκπροσώπων της ιταλικής τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων στοιχείων για τα νέα, έκτακτα οικονομικά μέτρα τα οποία σχεδιάζει να λάβει αργότερα απόψε η ιταλική κυβέρνηση.
Πριν από την επίσημη έγκριση της δέσμης μέτρων, σήμερα το βράδυ στις 19:00 (τοπική ώρα) ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συναντήθηκε τόσο με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να τους παρουσιάσει την όλη λογική και δομή των έκτακτων αυτών παρεμβάσεων.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, δήλωσε ότι «με τα μέτρα αυτά, παύει ουσιαστικά να υφίσταται το ομοσπονδιακό φορολογικό σύστημα που είχε μόλις εγκριθεί.
Ας μην ξεχνάμε» --πρόσθεσε-- «ότι ήδη τα προηγούμενα μέτρα, είχαν πλήξει τις περιφέρειες πολύ περισσότερο από το ποσοστό περικοπών που κανονικά τους αναλογεί».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ιταλικών Δήμων (Anci) Γκρατσιάνο Ντελρίο πρόκειται για «μια δέσμη μέτρων εντελώς άδικη, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Και αυτό διότι υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, σε ρόλο χειρουργού, αφαιρεί το ήπαρ και το στομάχι από τον ασθενή, χωρίς να καταφέρει, όμως, να πετύχει την ίαση».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιταλικών Νομαρχιών (Upi) Tζουσέπε Καστιλιόνε «τα μέτρα είναι αρνητικά, διότι το μόνο που θα καταφέρουν να προκαλέσουν είναι ένα σαφές κύμα ύφεσης στην οικονομία της χώρας».
Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι κατά την συνάντησή του με τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες και τα συνδικάτα «την επόμενη διετία, η κρατική χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόκειται να μειωθεί κατά 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ».
Η γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας Cgil, Σουζάνα Καμούσο, σχολιάζοντας τις επικείμενες περικοπές, δήλωσε: «η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Περιμέναμε να δημοσιοποιηθεί η επιστολή που εστάλη στην Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να καταλάβουμε σε ποιο γήπεδο παίζουμε».
Ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, απάντησε έμμεσα στην Καμούσο λέγοντας ότι «τέτοιου είδους εμπιστευτικές επιστολές δημοσιοποιούνται μόνον από τον αποστολέα».
Ο Τρεμόντι πρόσθεσε ότι «από την σημερινή σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ, που βρίσκεται στο 3,9%, πρέπει να κατέβουμε στο 1,9% το 2012 και να καταφέρουμε να μηδενίσουμε το έλλειμμα το 2013».
«Οι στόχοι αυτοί πρέπει να επιτευχθούν με μείωση των δαπανών, διότι αν τους πετύχουμε επιβάλλοντας νέους φόρους, οι Βρυξέλλες θα θεωρήσουν άκυρη την όλη προσπάθεια», πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από κυβερνητικούς κύκλους, επιβεβαιώνεται η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις ενενήντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο, (το 5% του όλου ποσού, πιθανώς, θα καταλήξει στα ταμεία του δημοσίου) ενώ μελετάται και η επιβολή εισφοράς του 10% σε όσους έχουν απολαβές που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός τέλος σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, έδωσε την διαβεβαίωση ότι «πρόκειται να μειωθούν ουσιαστικά οι δαπάνες που σχετίζονται με τις απολαβές των πολιτικών και τα έξοδα του όλου πολιτικού συστήματος».
«Ειδικά για το λόγο αυτό θα εγκρίνουμε 15 συγκεκριμένα μέτρα», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.
ΠΡΕΖΑ TV
12-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: