Σάββατο, Αυγούστου 27, 2011

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΆΝΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά της Άνω Βασιλικής αυτή την ώρα. Τα αεροσκάφη έχουν απομακρυνθεί, ενώ επιχειρεί ακόμα το ελικόπτερο, προκειμένου να σβήσουν και οι τελευταίες εστίες, καθώς ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι πάντα υπαρκτός.


Οι ισχυροί άνεμοι δεν έχουν κοπάσει και οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός.

Επί ποδός βρίσκεται και η δημοτική αρχή Ναυπακτίας που έδωσε και αυτή τη δική της ολονύκτια μάχη για την απομάκρυνση των κατοίκων της Άνω Βασιλικής και της Γαυρολίμνης, αφού και τα δυο χωριά εκκενώθηκαν στις 4 τη νύχτα, λόγω του ότι η φωτιά έγλυψε κάποια στιγμή τις αυλές των πρώτων σπιτιών.

Ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι μετέφεραν τους κατοίκους στο Περιθώρι με τα αυτοκίνητά τους, προκειμένου να είναι ασφαλείς. Οι νεώτεροι έμειναν πίσω συνδράμοντας στο έργο της πυρόσβεσης με ότι μέσο μπορούσαν. Παράλληλα οι αγρότες με τα τρακτέρ τους και με τα ραντιστικά συστήματα προσπαθούσαν να προλάβουν τη φωτιά πριν φτάσει στα σπίτια.

Σημαντική ήταν και η συνδρομή των μελών του κυνηγητικού συλλόγου Ναυπακτίας που όλη την ημέρα χθες, αλλά και σήμερα από το πρωί, με το μικρό βυτιοφόρο που διαθέτουν, έσβηναν τις μικροεστίες.

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες όμως η φωτιά άφησε πίσω της στάχτη και αποκαΐδια. Το πευκόδασος που βρισκόταν κοντά στο πρώην δημαρχείο Χάλκειας πλέον δεν υπάρχει και όλα τα βουνά από την βόρεια πλευρά του εθνικού δρόμου έχουν μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Καλλιέργειες και ελαιοστάσια καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι κάτοικοι σήμερα το πρωί επιστρέφοντας στο χωριό τους δεν πίστευαν στα μάτια τους πως σώθηκαν τα σπίτια.

Οι πυροσβέστες έχουν ξεπεράσει τα ανθρώπινα όριά τους, αλλά εξακολουθούν υπερβάλλουν εαυτόν μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία. Αυτό πάντως που έχει σημασία και ομολογούν και οι ίδιοι οι κάτοικοι είναι ότι υπήρξε άψογος συντονισμός των δυνάμεων, παρά τις προσπάθειες κάποιων να γίνει διάσπαση με τις συνεχείς πυρκαγιές που εκδηλώνονταν όλη τη νύχτα σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Μάλιστα μετά τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στο Ανθόφυτο της ορεινής Ναυπακτίας που ευτυχώς την πρόλαβαν οι κάτοικοι, παρόλο που έφτασε και όχημα της πυροσβεστικής.

thebest.gr

ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: