Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2011

ΈΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα το απόγευμα έκτακτα μέτρα λιτότητας ώστε να τηρήσει η χώρα το στόχο της μείωσης του ελλείματος
Η εξαγγελία αναμένεται να ακολουθήσει την ανακοίνωση σήμερα το απόγευμα την αναθεώρηση, προς τα κάτω, της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της χώρας το 2011.



Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας  προέβλεπε, ως σήμερα, ανάπτυξη της τάξης του 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος. Η υπουργός προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές δήλωσε όμως σήμερα πως ο Φιγιόν θα ανακοινώσει εντός της ημέρας την αναθεώρηση της εκτίμησης αυτής, που θεωρήθηκε υπεραισιόδοξη καθώς νωρίτερα αυτό το μήνα τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο έδειξαν μηδενική ανάπτυξη, από μόλις 0,9% το πρώτο τρίμηνο.


Τα δεδομένα προκάλεσαν ανησυχίες για το αν μπορεί η Γαλλία να ελέγξει το τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό και να παραμείνει στην βαθμίδα AAA των οίκοι αξιολόγησης.


Η κυβέρνηση Σαρκοζί είχε θέσει στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 5,7% εφέτος, στο 4,6% το 2012 και στο 3% -το καθορισμένο όριο για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης- το 2013, επίτευγμα που μοιάζει μάλλον απίθανο με τα νέα δεδομένα.


Ο Σαρκοζί διέκοψε τις διακοπές του κι επέστρεψε στο Παρίσι στα μέσα Αυγούστου για να καθησυχάσει τις αγορές, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro, η μείωση του ελλείμματος θα απαιτήσει η Γαλλία να βρει επιπλέον έσοδα ή να εξοικονομήσει από 3 ως 4 δισεκατομμύρια ευρώ μόνον εφέτος και περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012.


Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Φιγιόν απόψε, θα περιλαμβάνουν πιθανότατα την κατάργηση φοροαπαλλαγών ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση ως την επιβολή νέου φόρου για τους πολίτες με πολύ υψηλά εισοδήματα, παρότι ο Σαρκοζί, είχε υποσχεθεί επανειλημμένα να μην αυξήσει τους φόρους.


Χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Μπαρουέν, υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2012, ενώ απομένουν μήνες πλέον πριν από τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, θα είναι "η δυσκολότερη της πενταετίας".


Το πρώτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Σαρκοζί για την μείωση του ελλείμματος ενδέχεται να εγκριθεί από τη βουλή στην διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής της για το νέο δάνειο στην Ελλάδα, την 6η Σεπτεμβρίου.
ΠΡΕΖΑ TV
24-8-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΗΚΑ ΔΕΝ ΛΕΓΑΝ ΤΙΠΟΤΑ...ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΓΑΜΙΘΕΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΟΣΙΕΣ...