ΣΕ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση διασφάλισης της δημόσιας υγείας έχει οδηγήσει ο φόβος της διασποράς διοξινών στο έδαφος της Κομοτηνής, μετά την τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το εργοστάσιο πλαστικών της εταιρείας AlfaBetaRoto, πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία που εξασφάλισε η Real planet από εκπροσώπους της εταιρείας, η ποσότητα των πλαστικών που κάηκε αγγίζει τους 800 τόνους, μεταξύ των οποίων και υλικά που θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας για την εκπομπή βλαβερών ουσιών στην ατμόσφαιρα.
Τα νέα μέτρα που ελήφθησαν αφορούν την κινητοποίηση τριών ξεχωριστών επιστημονικών ομάδων - από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Οι επιστήμονες θα θέσουν υπό το μικροσκόπιό τους μια περιοχή που ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η οποία περιλαμβάνει όλες τις εκτάσεις που βρίσκονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο πλαστικών. Στο επίκεντρο των ερευνητών βρίσκονται οι ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει για το περιβάλλον της περιοχής το πυκνό, μαύρο νέφος, το οποίο εκπέμφθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Οι έρευνες θα διαρκέσουν μέχρι και έξι μήνες, ενώ θα αφορούν την ποιότητα της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των επιφανειακών υδάτων της περιοχής, καθώς επίσης και τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή.
Ατμόσφαιρα
Σύμφωνα με πληροφορίες από την AlfaBetaRoto, τα πλαστικά που κάηκαν αφορούν τον γνωστό τύπο ΡΕΤ, από τον οποίο φτιάχνονται τα μπουκάλια νερού, καθώς και εύκαμπτες συσκευασίες για κατεψυγμένα τρόφιμα, παγωτά κα σνακ. Η ανησυχία των επιστημόνων προκύπτει από τα πλαστικά τύπου PVC, καθώς και από τα μελάνια και τα βερνίκια με διαλύτες αλκοόλης που βρίσκονταν στο εργοστάσιο. Οι ποσότητες αυτών των υλικών ήταν σχετικά περιορισμένες, ωστόσο οι ερευνητές είναι υποχρεωμένοι να εστιάσουν σε αυτές, λόγω της υψηλής επικινδυνότητάς τους.
«Από την πυρκαγιά παρήχθησαν μεγάλες ποσότητες καπνού, ο οποίος σίγουρα έχει κάποιον βαθμό τοξικότητας και, ενδεχομένως, μπορεί να μεταφέρει στο έδαφος επικίνδυνες ουσίες. Είναι γνωστό ότι, σε θεωρητικό επίπεδο, η εκπομπή διοξινών και άλλων ουσιών ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό, το συκώτι και τα νεφρά, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος των καρκινογενέσεων», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας του Δημοκρίτειου έχει αναλάβει τους ελέγχους για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην Κομοτηνή. «Εχουμε τοποθετήσει δειγματολήπτες. Θα κάνουμε συχνούς ελέγχους στα στοιχεία που επικάθονται στα φίλτρα των δειγματοληπτών, για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει οποιαδήποτε επιβάρυνση», επισημαίνει ο Κ. Κουρτίδης, υπογραμμίζοντας πως οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν.
Τρόφιμα
Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα της περιοχής. Στον χώρο γύρω από τη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, όπου σημειώθηκε η φωτιά, η αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα περιλαμβάνει την παραγωγή μιας ευρείας γκάμας προϊόντων, κυρίως οπωροκηπευτικά και γαλακτοκομικά. Σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έχουν ήδη συλλέξει δεκάδες δείγματα, τα οποία έχουν αποσταλεί στα εργαστήρια της Αθήνας. «Τα εργαστήρια του “Δημόκριτου” είναι τα πλέον κατάλληλα για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο επιμόλυνσης από διοξίνες. Προληπτικά, πάντως, εμείς έχουμε ήδη δεσμεύσει μια ποσότητα γάλακτος.
Επιπλέον, έχουμε συλλέξει δείγματα από οπωροκηπευτικά, λάδι, γάλα και τυρί, ενώ η ίδια εργασία έχει γίνει και για την ποιότητα του εδάφους», δηλώνει ο Κώστας Χουβαρδάς, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας. «Στον “Δημόκριτο” βρίσκονται ήδη δεκάδες φιαλίδια με χώμα και νερό, καθώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο καπνός από την καύση των πλαστικών δεν έχει μεταφέρει οποιαδήποτε επικίνδυνα στοιχεία στο έδαφος», προσθέτει ο Κ. Χουβαρδάς. «Οι έρευνες στα τρόφιμα πρόκειται να συνεχιστούν για μια περίοδο έξι μηνών. Είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε 100% ότι οι επικίνδυνες ουσίες δεν έχουν περάσει στο έδαφος ή στον οργανισμό των ζώων», δηλώνουν ανώτατοι υπάλληλοι του γραφείου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων στην Κομοτηνή.
Από την πλευρά της, η εταιρεία δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση στις έρευνες. «Η πυρκαγιά συνοδεύτηκε από τον τραγικό χαμό ενός 31χρονου εργαζομένου μας. Η σκέψη μας είναι στους συγγενείς του και στους υπόλοιπους εργαζομένους μας, που αυτή την περίοδο δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εργασία τους. Επιπλέον, όμως, θα συμβάλουμε απόλυτα σε όλες τις ενέργειες που γίνονται για τη διαπίστωση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, αν και το εργοστάσιο δεν είχε μεγάλες ποσότητες από υλικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα», δήλωσε εκπρόσωπος της AlfaBetaRoto.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ
REAL.GR
ΠΡΕΖΑ TV
8-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου