Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2011

ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΡΑΚ, ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ!ΚΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ


Προειδοποίηση για τον κίνδυνο, πυρηνικό υλικό το οποίο διαθέτει η Λιβύη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή βρώμικης βόμβας, να βρεθεί εκτός ελέγχου στα χέρια ατόμων που θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν, απηύθυνε πρώην επιθεωρητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους, όχι μόνο για το ραδιενεργό υλικό, αλλά και για τα χημικά και τους εκτοξευτήρες που επίσης υπάρχουν στο οπλοστάσιο του λιβυκού καθεστώτος.
Ο Μουαμάρ Καντάφι, σε μια προσπάθεια προσέγγισης της Δύσης, συμφώνησε το 2003 να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για απόκτηση πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων, σε μια κίνηση που ουσιαστικά τον... «έβγαλε από τον πάγο» και συνέβαλε στο να τερματιστούν δεκαετίες απομόνωσης του καθεστώτος.



Ο Ολι Χάινονεν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής της υπηρεσίας επιθεωρήσεων της ΙΑΕΑ ώς τα μέσα του 2010, που εργάζεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι έκτοτε σταμάτησε ουσιαστικά το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Λιβύης.


Σε σχόλιά του, που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, αναφέρει ότι ευαίσθητα υλικά και έγγραφα που περιείχαν πληροφορίες για το σχεδιασμό πυρηνικών όπλων καθώς και εξαρτήματα συσκευών φυγοκέντρησης κατασχέθηκαν.


Ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως καύσιμο για τον αντιδραστήρα που λειτουργούσε για ερευνητικούς σκοπούς στην Τατζούρα, στα προάστια της Τρίπολης, απομακρύνθηκε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με την τελευταία ποσότητα αναλωθέντος καυσίμου να μεταφέρθηκε αεροπορικώς από τη Λιβύη στο εξωτερικό, στα τέλη του 2009.


Παρ' όλ' αυτά, στο ερευνητικό κέντρο της Τατζούρα εξακολουθούν να βρίσκονται αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες ραδιοϊσοτόπων, ραδιενεργών αποβλήτων και ουρανίου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού, έπειτα από τρεις δεκαετίες ερευνών και παραγωγής ραδιοϊσοτόπων.


Ο Ολι Χάινονεν έκανε μάλιστα αναφορά, εν είδει υπενθύμισης, σε ό,τι συνέβη μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, όταν σημειώθηκαν λεηλασίες σε χώρους αποθήκευσης πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών σε κέντρο έρευνας κοντά στη Βαγδάτη. Ζήτησε επίσης να διασφαλίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο τα δυνητικά επικίνδυνα υλικά.


Και ο Καντάφι


Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού επισημαίνουν τον κίνδυνο ακόμη και ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι να θελήσει να κάνει χρήση των επικίνδυνων όπλων, σε μια έσχατη προσπάθεια, ή βεβαίως να πέσουν σε χέρια που δεν πρέπει, ακόμη και μετά την επικράτηση των αντικαθεστωτικών.


Κι ενώ το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι δεν ανησυχεί τόσο για τους τόνους αερίου μουστάρδας που διαθέτει η Λιβύη, θεωρεί παράγοντα ανησυχίας τους εκτοξευτήρες πυραύλων και ρουκετών.


Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε εν τω μεταξύ ότι οι ΗΠΑ, με την αποστολή εμπειρογνωμόνων, προσπαθούν να διασφαλίσουν την τύχη όπλων μαζικής καταστροφής που μπορεί να διαθέτει η Λιβύη και να διευθετήσουν γενικότερα ζητήματα ασφάλειας.


(Πηγές: Reuters - Ασ. Πρες - ΑΠΕ)Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
25-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: