«Ο κόσμος δεν αποφασίζει από τη μία μέρα στην άλλη να γίνει εμπρηστής. Είναι μια μακρά διαδικασία. Είναι η επί χρόνια συσσωρευμένη δυσφορία, που έφεραν την έκρηξη.
Οι πολιτικοί καταδικάζουν τη βία, αλλά μόνο ένα κομμάτι της. Υπάρχει και η οικονομική βία: η ανεργία, η έλλειψη ευκαιριών που στερεί από τους νέους το μέλλον. Αλλά αυτή είναι μια βία που δεν παραδέχονται».
Ετσι απαντά ο Λι Τζάσπερ σε όσους λένε ότι η λεηλασία εμπορικών καταστημάτων και η πυρπόληση αυτοκινήτων δεν είναι σωστός τρόπος να απαιτείς δικαιοσύνη.
Ο 53χρονος, γιος αγγλίδας αφρικανικής καταγωγής και τζαμαϊκανού πατέρα, είναι σήμερα από τους πιο μαχητικούς ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Ιδρυτικό μέλος της Jubilee 2000 (οργάνωσης για την παραγραφή του χρέους των χωρών του Τρίτου Κόσμου) και ηγετικό στέλεχος της Συμμαχίας Αντίστασης (μιας καμπάνιας κατά των περικοπών των κοινωνικών δαπανών), ο Τζάσπερ γνωρίζει πολύ καλά τη βία των φτωχογειτονιών αλλά και των αστυνομικών. Και αυτές τις ταραγμένες μέρες γύριζε τις ξεσηκωμένες γειτονιές, προσπαθώντας να μεταμορφώσει την οργή σε διεκδίκηση και να δώσει την πολιτική διάσταση του δράματος.
Τον περασμένο Απρίλιο, στην επέτειο των 30 χρόνων από τις ταραχές στο Μπρίξτον, ο Τζάσπερ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι σήμερα πλέον υπάρχουν πολλές αναλογίες με το 1981.
ΧΡ. Π.-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου