Σάββατο, Αυγούστου 20, 2011

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΕΩΝ!!!


Αν και η ΑΔΑΕ επιμένει ότι μόνο σε περιπτώσεις «κακόβουλων επιθέσεων»,όπου απαιτείται άμεση παρέμβαση των Αρχών, επιτρέπεται η παράκαμψή της, στην Αστυνομία έχουν διαφορετική άποψη. «Μια νέα γνωμοδότηση, που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,δίνει τη δυνατότητα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνά υποθέσεις χωρίς να ενημερώνει την ΑΔΑΕ» λέει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός του μεγάρου της Κατεχάκη και προσθέτει: «Υπάρχει επιτροπή που ασχολείται με τα προσωπικά δεδομένα και, όπως είναι φυσικό, με τη λειτουργία της καθιστά περιττό τον ρόλο της ΑΔΑΕ».


Πώς ξεκίνησε η διαμάχη

Η «έκρηξη» των blogs στο Διαδίκτυο αλλά και η έλευση του σούπερ κοριού στην ΕΥΠ με τις χιλιάδες παρακολουθήσεις κάθε χρόνο άλλαξε τα δεδομένα αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί τελευταία η Αστυνομία για να «βγάζει» όλες τις μεγάλες υποθέσεις.
Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει μια διαμάχη μεταξύ της ΑΔΑΕ και της Ασφάλειας σε ό,τι έχει να κάνει με την άρση του απορρήτου και ουσιαστικά την παρακολούθηση τηλεφωνικών επικοινωνιών.
Ειδικά για τον χώρο του Διαδικτύου, οι απόψεις που είχαν η ΑΔΑΕ και η Αστυνομία ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες. «Θεωρούν όλες τις “κινήσεις” στο Ιντερνετ απόρρητες. Συνεπώς, για να εντοπίσεις κάποιον που βρίζει και συκοφαντεί μέσω ενός blog, σύμφωνα με την ΑΔΑΕ, πρέπει να κάνεις άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμφωνεί με την άποψη της Αστυνομίας ότι δεν χρειάζεται να γίνει καμία άρση απορρήτου και όλα να γίνονται άμεσα για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος», τονίζει αξιωματικός της Ασφάλειας. Αυτή ήταν η αρχή της μεγάλης κόντρας.
Η διαμάχη, όμως, επεκτάθηκε και πέραν του Διαδικτύου. Με την ίδρυση του Τμήματος Ασφαλείας Τηλεπικοινωνιών στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, ουσιαστικά μπαίνει στο περιθώριο η ΑΔΑΕ.
Με απλά λόγια, αν φτάσει μια καταγγελία στην Αστυνομία από κάποιον ο οποίος υποψιάζεται ότι παρακολουθείται το κινητό του, μπορεί η Ασφάλεια μαζί με τον εισαγγελέα να ζητήσουν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έλεγχο στις κυψέλες του καταγγέλλοντος χωρίς να χρειαστεί να ειδοποιήσουν τη συγκεκριμένη αρχή.
Εκείνο ωστόσο που θα μετατρέψει την κόντρα σε πραγματικό πόλεμο είναι η έναρξη των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αν ουσιαστικά περάσει ο νόμος που ετοιμάζει η επιτροπή και είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης, τότε όλο το βάρος θα πέσει σε ένα καινούριο Τμήμα Προσωπικών Δεδομένων και έμμεσα η ΑΔΑΕ θα υποβαθμιστεί και θα περιθωριοποιηθεί. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΩΠΟΤΑ, ΑΡΙΑΣ ΚΑΛΥΒΑ,ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΥΡΙΟ


ΠΡΕΖΑ TV
20-8-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε πρέζα tv εντάξει καλό το blog σου και με καλή ροή ειδήσεων κι ας μην συμφωνούμε μ'όλους τους σχολιασμούς που κάνεις. Υπάρχει και η διάθεση να βάλουμε και 20 Ε ας πούμε στον λογαριασμό που δίνεις όμως αυτό το:"Απαγορεύτηκε η πρόσβαση σ΄ έναν ενδεχομένως κακόβουλο ιστότοπο με ΙΡ 89.208.136.185 "που βγάζει το antivarious μου τι είναι?