Δευτέρα, Αυγούστου 01, 2011

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στις 45.2 μονάδες «έκλεισε» τον Ιούλιο ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI της βρετανικής εταιρείας μελετών Markit, ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μία συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία -τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 45.5 μονάδες του Ιουνίου, υποδεικνύοντας περαιτέρω σταθερή επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών για τους Έλληνες παραγωγούς προϊόντων.



Οι λειτουργικές συνθήκες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα εξακολούθησαν να επιδεινώνονται, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση, μειώθηκαν σημαντικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου, καθώς οι εργασίες και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.


Η μέση απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε και πάλι και ο όγκος των αγορών σημείωσε πτώση, ενώ ελάχιστες ήταν οι ενδείξεις για μελλοντική ανάκαμψη από το δυσοίωνο οικονομικό κλίμα. Οι νέες παραγγελίες, που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές, μειώθηκαν και πάλι, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συρρίκνωσης σε 23 μήνες.


Αντίθετα, η ζήτηση από το εξωτερικό για τα ελληνικά προϊόντα εξακολούθησε να βελτιώνεται. Η μέτρια αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ήταν η τρίτη συνεχής αύξηση σε διάρκεια ισάριθμων μηνών και η ταχύτερη, που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008.


Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό δεν ήταν επαρκής, ώστε να υποκινήσει την αύξηση της παραγωγής στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Η παραγωγή μειώθηκε αισθητά τον Ιούλιο, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συρρίκνωσης σε 22 μήνες.


Οι συμμετέχοντες στην έρευνα υπέδειξαν ως κύριο παράγοντα για τον περιορισμένο όγκο της παραγωγής, εκτός από τις μειωμένες πωλήσεις, και τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες. Επισημαίνεται ότι, καθώς η ζήτηση εξασθένησε περαιτέρω, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, οι ελληνικές εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και να διατηρούν μικρότερα αποθέματα στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος.


Ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν σημαντικός και ο ταχύτερος, που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών, καθώς ορισμένες εταιρείες ανέφεραν υψηλότερο αριθμό εργαζομένων, που συνταξιοδοτήθηκαν. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων περιορίστηκαν, επίσης, σημαντικά, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, καθώς ο ρυθμός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε, σε σύγκριση με τον Ιούνιο.


Οι εξασθενημένες συνθήκες της αγοράς ανάγκασαν τους Έλληνες κατασκευαστές να προβούν σε περικοπές στις τιμές εκροών, για πέμπτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο, στο πλαίσιο των συνεχών προσπάθειών τους να αυξήσουν τις πωλήσεις.


Εν τω μεταξύ, η αύξηση των τιμών εισροών παρέμεινε σταθερή, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, παραμένοντας, ωστόσο, η βραδύτερη, που έχει καταγραφεί από το Νοέμβριο του 2009. Οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών ήταν ο κύριος παράγοντας, που συνέτεινε στην έντονη αύξηση των τιμών εισροών.


Η αγοραστική δραστηριότητα των Ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο, ως αποτέλεσμα, κυρίως, της επιδείνωσης των επιπέδων παραγωγής. Ο ρυθμός συρρίκνωσης των αποθεμάτων πρώτων υλών ήταν έντονος και επιταχύνθηκε, σε σύγκριση με τον Ιούνιο.


Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η μείωση της δραστηριότητας ήταν αποτέλεσμα της αποθεματοποίησης, που πραγματοποίησαν οι Έλληνες κατασκευαστές στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος. Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες των προμηθευτών να μειώσουν το κόστος, μέσω της αποθήκευσης των ελάχιστων δυνατών αποθεμάτων, είχαν ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης προμηθειών, ενώ επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών εξακολουθεί να καταγράφεται, για διάστημα τριών μηνών.


ΠΡΕΖΑ TV
1-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: