Δεν έχουν τέλος τα διατροφικά σκάνδαλα στην Κίνα. Το πιο πρόσφατο αφορά την πώληση κρέατος μολυσμένου με κλενμπουτερόλη μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή άπαχου κρέατος.
Οπως έγινε γνωστό από το πρακτορείο Xinhua, κινεζικό δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης σε επτά ανθρώπους, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη πώληση ατοξικών χημικών σε παραγωγούς χοιρινού κρέατος. Οι επτά καταδικασθέντες, οι οποίοι πωλούσαν κλενμπουτερόλη σε κτηνοτρόφους από το 2009, κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο από 1.000 ως 28.000 γιουάν.
Πριν δύο εβδομάδες και πάλι η κινεζική δικαιοσύνη επέβαλε βαρύτατες ποινές, συμπεριλαμβανομένης της θανατικής με αναστολή, σε πέντε ανθρώπους που συμμετείχαν στην παραγωγή και πώληση χοιρινού μολυσμένου με κλενμπουτερόλη.
Η κατανάλωση αυτής της ουσίας από το άνθρωπο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως μυϊκό τρέμουλο, ζαλάδα, πονοκεφάλους και γαστρικές διαταραχές.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι χοιρινό κρέας μολυσμένο με τη συγκεκριμένη ουσία πουλήθηκε σε οκτώ επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Χενάν, Σαντόνγκ και Τζιανγκσού, ενώ η εταιρία Henan Shuanghui Investment & Development, η μεγαλύτερη της χώρας στον τομέα της επεξεργασίας κρέατος, βρίσκεται μεταξύ εκείνων που πούλησαν το μολυσμένο χοιρινό.
Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής χοιρινού και επιτρέπει σε ορισμένους από τους κτηνοτρόφους να καταφεύγουν στη χρήση κλενμπουτερόλης. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα διατροφικά σκάνδαλα στην Κίνα έρχονται στη δημοσιότητα με σημαντικότερο αυτό με το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα. Το 2008, έξι παιδιά πέθαναν και περίπου 300.000 νόσησαν μετά από την κατανάλωση γάλακτος σε σκόνη, το οποίο είχε αναμιχθεί με μελαμίνη και διατίθετο από την εταιρεία Sanlu Group, η οποία στη συνέχεια κήρυξε πτώχευση. Τότε η Κίνα προχώρησε στην εκτέλεση δύο ανθρώπων που κρίθηκαν ένοχοι για το ρόλο τους στο διατροφικό σκάνδαλο με τη μελαμίνη.
Η μελαμίνη μπορεί να προκαλέσει πέτρα στα νεφρά και χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών, λιπάσματος, ακόμη και τσιμέντου. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα αζώτου, γεγονός που επιτρέπει τα επίπεδα πρωτεΐνης να εμφανίζονται υψηλότερα, όταν η τοξική αυτή ουσία προστίθεται στο γάλα ή σε ζωοτροφές.
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΕΖΑ TV
11-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου