Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2011

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΒΟΥΛΗ…Η ΟΠΟΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΑΝΝΟΥΛΑ!!!


Από θέση άμυνας, πέρασε στην επίθεση η Αννα Διαμαντοπούλου κατά τη χθεσινή τοποθέτησή της στη Βουλή, επιχειρώντας να αποδυναμώσει την προειδοποίηση του πανεπιστημιακού χώρου, αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς, πως «ακόμη και να ψηφιστεί ο νόμος για τα ΑΕΙ, δεν θα εφαρμοστεί».
Απευθυνόμενη στους συνδικαλιστικούς φορείς των ΑΕΙ, κυρίως δε στη Σύνοδο Πρυτάνεων, η υπουργός Παιδείας μίλησε για «ακραίες αντεγκλήσεις και απειλές», υποστηρίζοντας πως η σύγκρουση δεν αφορά «το Πανεπιστήμιο της γνώσης, αλλά το Πανεπιστήμιο της εξουσίας». Συνέχισε, χαρακτηρίζοντας «άθλια ψέματα» τις εκτιμήσεις για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης και της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, αλλά και για τη μετατροπή των ΑΕΙ σε «εταιρείες» και επέρριψε ευθύνες «για την επόμενη, της ψήφισης του νόμου, ημέρα» και σε όσους από τους τους εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «τα αναπαράγουν».



Με προσωπικό τόνο, η Αννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια της θητείας της στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν απάντησε ποτέ στις εκατοντάδες επιθέσεις και στις προσβλητικές ανακοινώσεις που δέχτηκε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπολογίζει το κόστος. «Πολλές φορές με αντιμετωπίζουν ως μελλοθάνατη διότι οι ανατροπές έχουν κόστος», παραδέχτηκε, δήλωσε ωστόσο αποφασισμένη να συγκρουστεί με τις «γενεσιουργές αιτίες» του προβλήματος.


Για διορισμό πρυτάνεων


Παρ' ότι και η ίδια επικαλέστηκε ως καθοριστικό ζητούμενο τη συναίνεση, τόσο των πολιτικών δυνάμεων όσο και των πλευρών της ακαδημαϊκής κοινότητας -στο πλαίσιο αυτό άλλωστε κατέθεσε και τις βελτιωτικές ρυθμίσεις- έθεσε από την έναρξη της συζήτησης τα όρια της διαπραγμάτευσης. Αρνήθηκε έτσι νωρίτερα τη «συνεννόηση» που προσέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση -προκειμένου να ψηφίσει το νομοσχέδιο- στη βάση της αποκλειστικής προϋπόθεσης να αναδιπλωθεί το υπουργείο Παιδείας στον διορισμό του πρύτανη, προκαλώντας την αντίδραση του εισηγητή της Ν.Δ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου, που δήλωσε πως «η υπουργός ήρθε στη Βουλή για να διχάσει και όχι για να συμφιλιώσει». Στο κομβικό, για τις διοικήσεις των ΑΕΙ, ζήτημα της εκλογής των πρυτανικών αρχών, επανήλθε και στην τοποθέτησή της, μιλώντας για «αρρωστημένο ψηφοθηρικό μοντέλο της ελληνικής κοινωνίας που έχει μεταφερθεί στην καρδιά του ελληνικού Πανεπιστημίου».


Υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί τη δημιουργία ενός πανεπιστημίου «ανοιχτού στην κοινωνία», αλλά και να δώσει απάντηση στα «μεγάλα διλήμματα της εποχής» η υπουργός επανέλαβε τα οφέλη του προτεινόμενου σχεδίου, έναντι του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ, προτάσσοντας παραστατικά στο βήμα τα ποσοτικά μεγέθη των νομοθετικών κειμένων. Και κατέληξε, λέγοντας πως «ο διάλογος ολοκληρώθηκε μετά από έναν χρόνο -τώρα αποφασίζει το Κοινοβούλιο και όχι ορισμένες δυνάμεις».


Τα κόμματα


Οπως αναμενόταν, οι αιτιάσεις ως προς τη συνταγματικότητα που περιλαμβάνονται στη, σχετική με το νομοσχέδιο, γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής προσέφεραν μοχλό αντιπολιτευτικού λόγου στους εκπροσώπους των κομμάτων. Από τη Ν.Δ., ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος υποστήριξε πως «η εμμονή του υπουργείου Παιδείας στο Συμβούλιο Διοίκησης αμφισβητεί ευθέως τη συνταγματική κατοχύρωση του άρθρου 16 για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων».


Από το ΚΚΕ, ο Κ. Ζιώγας χαρακτήρισε τον νόμο «ταφόπλακα» του ελληνικού ΑΕΙ και κάλεσε τους πανεπιστημιακούς να αγωνιστούν για να μην περάσει, ο νόμος, διευκρινίζοντας πως «ακόμη και να περάσει δεν θα εφαρμοστεί». Η δήλωσή του προκάλεσε την έκρηξη της υπουργού Παιδείας που ζήτησε από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ να ανακαλέσει, λέγοντας «οι νόμοι στη δημοκρατία εφαρμόζονται είτε αρέσει στο ΚΚΕ είτε όχι».


Ο ΛΑΟΣ στήριξε το νομοθέτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας (απορρίφθηκε, καθώς ο αριθμός των βουλευτών του δεν επαρκεί) με τον Θ. Δρίτσα να υπογραμμίζει ότι «αντίθετα προς το πνεύμα και το γράμμα του άρθρου 16 ο νόμος, αν ψηφιστεί, θα γεννήσει μακρούς δικαστικούς αγώνες».


Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
24-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: