Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2011

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


Ο διοικητής της Αποθεματικής Τράπεζας Αυστραλίας Γκλεν Στίβενς, σε ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε αναθεώρηση του συστήματος εργασιακών σχέσεων της χώρας (Fair Work Act), υποστηρίζοντας ότι «μέχρι τώρα η ευημερία της Αυστραλίας, δεν ευνοεί τη δημιουργία κλίματος για αλλαγές στο χώρο παραγωγικότητας».



Σχεδόν παρενθετικά, έθιξε το θέμα της πιθανής μείωσης των επιτοκίων, δηλώνοντας ότι «δεν περίμενε την παγκόσμια οικονομία να κάνει βαθύτερη βουτιά, η δε τράπεζα, θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, μέχρι να υπάρξουν καθαρά και συγκεκριμένα στοιχεία των επιπτώσεων της πρόσφατης τρικυμίας της χρηματαγοράς στις δαπάνες των καταναλωτών και του επιχειρηματικού κόσμου». Ο Γκλεν Στίβενς, αναφερόμενος στους αργούς ρυθμούς παραγωγικότητας, τόνισε ότι «έχουμε την τάση, όταν τα πράγματα πάνε καλά, να μην πιέζουμε προς την κατεύθυνση αλλαγών, όπως θα έπρεπε».


Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, υπερασπίστηκε το σύστημα εργασιακών σχέσεων και την παραγωγικότητα επί των ημερών της, τονίζοντας ότι «αντί να συναγωνιζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο με χαμηλά ημερομίσθια και συνθήκες, έχω συγκροτήσει ένα σχέδιο, ανταγωνισμού σε επίπεδα τεχνογνωσίας και προσόντων, προκειμένου να ανοίξω δρόμους μελλοντικής παραγωγικότητας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η οικονομία της Αυστραλίας αντλεί δύναμη από τη ραγδαία ανάπτυξη της Ασίας, ενώ η οικονομική κρίση των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθιστά την Αυστραλία πόλο έλξης των ξένων επενδυτών».


Ανακουφιστική θα πρέπει να ήταν για την κυβέρνηση η εκτίμηση του Γκλεν Στίβενς για την πρόκληση της υλοποίησης της προεκλογικής υπόσχεσης Γκίλαρντ «μέχρι το 2012 ο κρατικός προϋπολογισμός να φύγει από το κόκκινο. Και να επιστρέψει στο πλεόνασμα». «Η Αποθεματική Τράπεζα, πιστεύει, ότι η Κίνα και η υπόλοιπη Ασία θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται οικονομικά, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Αν, εντούτοις, η Αυστραλία βρεθεί αντιμέτωπη με μία οικονομική κατολίσθηση, οπωσδήποτε αυτό, αυτόματα, θα αυξήσει το έλλειμμα και θα φέρει μια εξισορρόπηση στην οικονομία. Αυτό δεν είναι κακό. Οι περισσότερες χώρες και οικονομίες, νομίζω ότι θα το καταλάβουν αυτό και θα το δεχτούν». Σ' ερώτηση αν μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να ανέβουν τα επιτόκια, η απάντηση του Γκλεν Στίβενς ήταν «όχι, δε νομίζω».


ΠΡΕΖΑ TV
29-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: