Ανάστατοι είναι γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, λόγω του νέου καλλικρατικού καθεστώτος που ορίζει τους δήμους αρμόδιους για τη μεταφορά περισσότερων από 100.000 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ευθύνη την οποία μέχρι πέρυσι είχαν οι νομαρχίες.Μάλιστα από πέρυσι μέχρι φέτος εξαφανίστηκαν από τον εκπαιδευτικό χάρτη πάνω από 1.000 σχολικές μονάδες.
Η έλλειψη πόρων και η ελλιπής οργάνωση των νέων διευρυμένων δήμων, οι περιορισμοί στους προϋπολογισμούς τους λόγω κρίσης και οι μεταφορείς, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να διεκδικούν ακόμη τα περσινά δεδουλευμένα τους, είναι μερικοί από τους σοβαρούς λόγους που προκαλούν πονοκέφαλο σε γονείς, τοπικούς φορείς και εκπαιδευτικούς. Είναι νωπές οι μνήμες από τις προ μηνών διαμαρτυρίες της πανελλήνιας ομοσπονδίας ΚΤΕΛ, που ζητούσαν τα οφειλόμενα από την περσινή σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα να σηκώσουν χειρόφρενο στην Πελοπόννησο.
Το ίδιο συνέβη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Σάμο, την Ικαρία, την Κέρκυρα, τη Χαλκιδική κ.α.
Τεράστιο πρόβλημα αναμένεται να παρουσιαστεί στους μαθητές των ειδικών σχολείων, οι οποίοι θα χρειαστεί να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις λόγω μεταφοράς μονάδων που χρειάζεται να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Παράδειγμα το Σχολείο Κωφών στην Αλεξάνδρας, οι μαθητές του οποίου θα πρέπει να φοιτήσουν τώρα στα αντίστοιχα της Αργυρούπολης και της Πεύκης.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1701 της 1/8/2011 - Αριθμ. 35415, για το νέο σχολικό έτος προϋπολογίζεται ετήσια σχετική δαπάνη 140.000.000 ευρώ. Μόνο για φέτος, τα 84.000.000 θα καλυφθούν από τις περιφέρειες και τα υπόλοιπα 56.000.000 από τους δήμους. Για τα επόμενα έτη, η εν λόγω δαπάνη θα καλυφθεί από τις πιστώσεις που θα εγγράφονται στους ΚΑΠ των ΟΤΑ α' βαθμού.
Δύσκολη χρονιά
Ο Γιώργος Γαλάνης, εκπαιδευτικός, μας λέει: «Η φετινή σχολική χρονιά αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Ελάχιστοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών, καθυστερημένα θα παραλάβουμε τα βιβλία στα σχολεία και ελάχιστα χρήματα θα δοθούν στις σχολικές επιτροπές. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Τελευταίο κρούσμα, το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα.
Ηδη από την εποχή που οι αρμοδιότητες ήταν στις νομαρχίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και για πολλές ημέρες οι μαθητές δεν πήγαιναν σχολείο γιατί δεν τους μετέφερε κανείς. Φέτος το υπουργείο λέει ότι θα μεταφέρονται με ευθύνη των δήμων. Ολοι γνωρίζουμε πως οι δημοτικές συγκοινωνίες δεν έχουν σοβαρή υποδομή, άρα οι δήμοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αυτό ακούγεται σαν σύντομο ανέκδοτο γιατί πολύ δύσκολα θα βρει κάποιος ένα δήμο που να μη χρωστά στα σχολεία. Μόνο ο Δήμος Πειραιά οφείλει πάνω από 400.000 ευρώ στις σχολικές επιτροπές».
Σύμφωνα με τον Φώτη Ξαγοράρη, αντιδήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης για θέματα Παιδείας, δύο είναι τα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει: «Οι πόροι που δεν έχει καθοριστεί πώς θα περιέλθουν στους καλλικρατικούς δήμους και η καθυστέρηση στην ενημέρωση για τις νέες αρμοδιότητες. Είμαστε οριακά λίγο πριν από το τέλος της ημερομηνίας προκήρυξης στα τέλη Αυγούστου. Βάσει εγκυκλίου και άσχετα εάν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για να αναλάβει ιδιώτης ή το ΚΤΕΛ τη μεταφορά μαθητών, θα δοθεί παράταση έως τα τέλη του χρόνου για να πάμε με το ισχύον καθεστώς της νομαρχίας, μεταφορά με το τοπικό ΚΤΕΛ. Από την αρχή του χρόνου θα ξεκινήσει η διαδικασία με αυτόν στον οποίο του ανατέθηκε το έργο της μεταφοράς».
«Είμαστε σε απόγνωση, δεν έχουμε πόρους αλλά μόνο χρέη», λέει στην «Ε» ο δήμαρχος Διδυμότειχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, υπογραμμίζοντας ότι «μας ζητούν να γίνει ο διαγωνισμός για το ποιος θα αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας μέχρι και 31 Αυγούστου, χωρίς να έχουμε εξασφαλισμένη πίστωση».
Για ειδικά σχολεία
Η μεταφορά των μαθητών των δημόσιων σχολείων ειδικής αγωγής από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα, καθώς και η μεταφορά των μαθητών των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων και σχολείων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης μπορεί να αντικαθίσταται με χορήγηση μηνιαίου επιδόματος, μετά την εξάντληση κάθε άλλης δυνατότητας.
Σε περίπτωση που η μεταφορά των μαθητών δεν είναι εφικτή λόγω μη έγκαιρης ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και των συναφών διαδικασιών, το επίδομα μπορεί να χορηγείται προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί τόσο ο διαγωνισμός όσο και οι άλλες διαδικασίες ανάθεσης της μεταφοράς των μαθητών αυτών.
Πότε μεταφέρονται
Οι δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων οι οποίοι κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής: α) 1.200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, β) 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων, γ) 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές φοιτούν στο πλησιέστερο σχολείο της αντίστοιχης κατηγορίας (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, κ.τ.λ.). Η μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται και παρουσία συνοδού υπαλλήλου του μεταφορέα ή του οικείου δήμου, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον οικείο δήμο.
Πότε επιδοτούνται
Αν η μεταφορά των μαθητών κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 είναι αδύνατη ή κρίνεται οικονομικά ασύμφορη και οι μαθητές: α) έχουν εγκατασταθεί στην έδρα του σχολείου τους, β) μεταφέρονται με ευθύνη εκείνων που έχουν τη γονική μέριμνα των μαθητών ή των νόμιμων επιτρόπων τους, χορηγείται στους μαθητές μηνιαίο επίδομα ως ακολούθως: στους μαθητές της πρώτης (α) περίπτωσης μηνιαίο επίδομα 85 ευρώ , στους μαθητές της δεύτερης (β) περίπτωσης μηνιαίο επίδομα υπολογιζόμενο βάσει της χιλιομετρικής απόστασης της κατοικίας από το σχολείο με χιλιομετρικό κόστος ίσο με 0,35 ευρώ /χιλιόμετρο και για τις μέρες λειτουργίας του σχολείου ανά μήνα όπως θα πιστοποιείται από το διευθυντή του σχολείου και μέχρι 1.500 ευρώ ανά μαθητή, εξαιρουμένων των μαθητών ΣΜΕΑ, για κάθε σχολικό έτος.
Τα μηνιαία επιδόματα χορηγούνται από Σεπτέμβριο έως και Ιούνιο και καταβάλλονται από τον οικείο δήμο σε τρεις (3) δόσεις στις 31 Δεκεμβρίου, 31 Μαρτίου και 30 Ιουνίου του τρέχοντος σχολικού έτους σ' εκείνους που έχουν τη γονική μέριμνα των μαθητών ή στους κατά νόμο επιτρόπους αυτών ή στους ίδιους τους μαθητές αν αυτοί έχουν ενηλικιωθεί και εφόσον οι επιδοτούμενοι φοιτούν στο σχολείο που είναι υποχρεωμένοι όπως βεβαιώνεται από το διευθυντή.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
18-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου