Για θερμό επεισόδιο στη μεσόγειο, προετοιμάζεται η Τουρκία σε περίπτωση που η Κύπρος αρχίσει τις υποθαλάσσιες ενεργειακές έρευνες, ή η Ελλάδα οριοθετήσει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, την αποκλειστική οικονομική της ζώνη.Αυτές τις πληροφορίες μεταδίδει το Sigma Live.το οποίο επικαλείται πηγή του ελληνικού ΥΕΘΑ!
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ
Η Άγκυρα παρουσιάζεται έτοιμη να δημιουργήσει την δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Μεσόγειο, όπως έκανε και στο παρελθόν στην Μαύρη Θάλασσα, αγνοώντας την Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η κίνηση της Άγκυρας, συνιστά αυτομάτως και απειλή προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε περίπτωση που η Λευκωσία αρχίσει τις υποθαλάσσιες ενεργειακές έρευνες στο οικόπεδο 12, ή, η Ελλάδα οριοθετήσει, όπως αναφέρουν πληροφορίες την αποκλειστική οικονομική της ζώνη.
Οι Τούρκοι δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελείται από δύο κράτη και η αποκαλούμενη γι αυτούς «νότια» Κύπρος έχει περιορισμένη ΑΟΖ.
Η Τουρκία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το δίκαιο της θάλασσας, είναι έτοιμη να υποδείξει μάλιστα συγκεκριμένο χάρτη, προσπαθώντας να δημιουργήσει προηγούμενο, αποκόπτοντας στην ουσία την Ελλάδα από την Κύπρο.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή από το Ελληνικό Πεντάγωνο η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω, διότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση τον ενεργειακό εγκλωβισμό της, σε μια θαλάσσια περιοχή η οποία, για την Άγκυρα είναι διεκδικήσιμη.
Μπορεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών να απέφυγε να προσδιορίσει το είδος της τουρκικής αντίδρασης, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει επεισόδιο αντίστοιχο με εκείνο της 13ης Νοεμβρίου 2008, όταν πυραυλάκατος και κανονιοφόρος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος υπό παναμαϊκή σημαία που διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό νορβηγικής εταιρείας ανοικτά της Πάφου.
Πάντως, σε δηλώσεις της για το θέμα, η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει πρώτα να επικυρώσει τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας, να έρθει σε συμφωνία με τις γειτονικές της χώρες και μετά να παρουσιάσει χάρτη οριοθέτησης της δικής ΑΟΖ. «Επίσης» πρόσθεσε η υπουργός, «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έχει να κάνει με την Νoble Energy, δηλαδή με Αμερικανικά συμφέροντα».
http://www.sigmalive.com/news/politics/409777
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=7551
ΠΡΕΖΑ TV
13-8-2011
3 σχόλια:
Αλιμονο τωρα που τα πραγματα ζοριζουν και ο κοσμος θα ειναι στο δρομο κατι θα πρεπει να βρεθει ωστε να αποπροσανατολιστει ο κοσμος.Μη μασατε ρε.Ολα στημενα ειναι.
ξεχνουν να πουν στο ΥΕΘΑ πως τα δικαιωματα εξωρηξης επουδενι ειναι αποκλειστικότητα κυπριακη ή ελληνικη , το αντιθετο μαλιστα. Τα εχουμε δωσει σε ξενες εταιριες εκμετάλλευσης απο καιρο. Εξαλου και για τη Τουρκια είναι κατι ασυμφορο η στρατιωτικη παρεμβαση διοτι και εκεινοι αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικα προβληματα και βρισκονται αυτη τη στιγμη στη μεση της αναδιαρθρωσης του στρατευματος τους , κομματι της γενικοτερης οικονομικης αναδιαρθρωσης του τουρκικου κρατους με σκοπο την εισοδο στο κοινο νομισμα. Να δουμε ποσοι θα γελανε και ποσοι θα κλαινε μολις καταργησει η τουρκια την υποχρεωτικη στρατιωτικη θητεια στα πλαισια της αναβαθμησης της ποιοτητος και της αποδοτικοτητος του τουρκικου στρατευματος και της μειωσης του ελλείμματος. Οπως καναν δηλαδη και τα υπολοιπα ευρωπαικα κρατη. Παλι πρωτια η ελλαδα. Στη παραπληροφόρηση εκ κυβερνήσεως .
11:28 Για ποιο κοινό νόμισμα μιλάς, η Τουρκία ούτε στην Ε.Ε δεν πρόκειται να μπεί στα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια, μάλλον ποιο εύκολα θα διαλυθεί η Ένωση.
Δημοσίευση σχολίου