Νέο πλήγμα για τη Σομαλία, έπειτα από την ξηρασία και το λιμό που έπληξε εκατομμύρια ανθρώπους, η εμφάνιση επιδημίας χολέρας, η οποία εξαπλώνεται ανησυχητικά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ο αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ των ανθρώπων που συρρέουν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου αναζητώντας τροφή και νερό είναι ανησυχητικός, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με τον Γιάο έχουν εντοπιστεί πολλές εστίες της επιδημίας και οι μετακινήσεις του πληθυσμού αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Υπολογίζεται ότι τους τελευταίους δύο μήνες περίπου 100.000 Σομαλοί, διωγμένοι από τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων, του λιμού και της ξηρασίας, έφτασαν στο Μογκαντίσου ελπίζοντας ότι στην πρωτεύουσα θα βρουν τροφή, νερό και προστασία. Σε αυτούς προστίθενται άλλοι 370.000 άνθρωποι που μετακινήθηκαν στην πρωτεύουσα στις αρχές του έτους ενώ περίπου 1.500 Σομαλοί πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στην Κένυα που σήμερα φιλοξενεί σχεδόν 440.000 άτομα στους καταυλισμούς του Ντανταάμπ.
Η χολέρα, μια ασθένεια που συνδέεται συχνά με το μολυσμένο πόσιμο νερό, προκαλεί σοβαρή διάρροια και εμετούς. Ιδίως τα μικρά παιδιά παθαίνουν εύκολα αφυδάτωση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.
Από τις αρχές του χρόνου, μόνο στο Νοσοκομείο Μπαναντίρ του Μογκαντίσου, έχουν καταγραφεί 4.272 κρούσματα οξείας διάρροιας και τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών. Από τους ασθενείς αυτούς οι 181 πέθαναν, είπε ο δρ. Μισέλ Γιάο του ΠΟΥ. "Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι. Μπορούμε επομένως να πούμε ότι έχουμε επιδημία χολέρας", πρόσθεσε.
Οι περιοχές της Σομαλίας που πλήττονται περισσότερο, ελέγχονται από τους αντάρτες Σεμπάμπ, οι οποίοι μάχονται εδώ και τέσσερα χρόνια την κυβέρνηση της χώρας, την οποία στηρίζει η Δύση. Οι αντάρτες εμποδίζουν τη διεθνή βοήθεια να φτάσει στις περιοχές τους αλλά αποχώρησαν από μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Συνολικά, περίπου 12,4 εκατ. άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής (Σομαλία, Κένυα, Αιθιοπία και Τζιμπουτί) πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία που έχει σημειωθεί στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Δύο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν ήδη από υποσιτισμό και τα 500.000 από αυτά θα πεθάνουν αν δεν λάβουν βοήθεια μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως προειδοποιεί η UNICEF.
ΠΡΕΖΑ TV
12-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου