Παρασκευή, Αυγούστου 05, 2011

ΡΕΝ: ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, δεν έδρασε κατευναστικά στις αγορές, όπως περίμεναν οι ηγέτες της Ε.Ε., παραδέχθηκε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι οι απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή της θα πρέπει να «τρέξουν». Προανήγγειλε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα έχουν ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου. «Είναι ζήτημα εβδομάδων και όχι μηνών» τόνισε.


Σχετικά με την επίθεση που δέχονται Ισπανία και Ιταλία από τις αγορές, ο Όλι Ρεν, τόνισε πως δεν δικαιολογείται και ότι κάποιοι από τους λόγους προέρχονται εκτός της Ε.Ε., όπως είναι το χρέος των ΗΠΑ και τα πρόσφατα στοιχεία για την παγκόσμια ανάπτυξη ενώ άλλοι λόγοι προέρχονται από το εσωτερικό της Ευρωζώνης. Όπως δήλωσε, αν και η συμφωνία της 21 Ιουλίου αποτελεί ορόσημο στη μάχη κατά της κρίσης υπήρχαν δυσκολίες για να την εμπεδώσουν οι αγορές.


Πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο του πακέτου θέλει χρόνο να εφαρμοστεί, αλλά οι αγορές επιθυμούν να εφαρμοστεί τώρα. Οι προσδοκίες αυτές είναι μη ρεαλιστικές τόνισε, αλλά σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι πως οι αγορές απογοητεύθηκαν.


Η συμφωνία αυτή, δήλωσε, χρειάζεται να “στηθεί” τεχνικά αλλά και να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη. Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, επισήμανε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα δράσουν με διαδικασίες κατεπείγοντος και με τηλεδιασκέψεις όσο συχνά χρειάζονται ώστε να ολοκληρωθεί το τεχνικό κομμάτι μέχρι τον Σεπτέμβριο και οι αγορές να ηρεμήσουν. Από εκεί και στο εξής, εξαρτάται από τα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη συμφωνία στα κοινοβούλια τους, με τον Όλι Ρεν, να εκτιμά πως “τα κράτη μέλη θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες”.


Αυτό είναι το τίμημα της δημοκρατίας σχολίασε, για να επαναλάβει ότι "η πολιτική βούληση των ηγετών της Ε.Ε. να σώσουν το ευρώ δεν πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν".


Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και να μπορεί να επεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων. Αργότερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν θα αναφερθεί σε ποσό και χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης του ταμείου αρκούμενος να σχολιάσει ότι η ενίσχυση θα πρέπει να είναι αποτελεσματική.


Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως η τρέχουσα κρίση των αγορών, δεν επηρεάζει απλώς την Ευρώπη αλλά όλη την παγκόσμια οικονομία για αυτό και πρέπει να βρεθεί παγκόσμια λύση, με την Ε.Ε. να έχει τον ρόλο που της αρμόζει.


Ισπανία, Ιταλία και Κύπρος


Απαντώντας σε ερώτηση, αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί -μη- αγοράς κρατικών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας από την ΕΚΤ. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι δεν "βλέπει" ένταξη των δύο χωρών σε ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης καθώς οι οικονομίες τους δεν δικαιολογούν την ανάγκη στήριξης.


Οσον αφορά στα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Κύπρος, τόνισε ότι έχει μεγάλο τραπεζικό τομέα σε σύγκριση με την οικονομία της χώρας και ότι αυτός θα επηρεαστεί από τη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας κάτι που έχει προβλεφθεί. Πρόσθεσε παράληλα ότι πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% μέχρι το τέλος του 2012 και να επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις οπως π.χ. στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Ανέφερε ότι θα μιλήσει σύντομα για τις λεπτομέρειες στο νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας.


Νωρίτερα ο επίτροπος είχε προαναγγείλει την παρουσιάση έκθεσης για το ευρωομόλογο, τον Σεπτέμβριο.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
5-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: