Το έργο πάντως δρομολογείται μαζί με την αντίστοιχη μονάδα του ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου, αφού ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) ενέκριναν την προμελέτη, ενώ είναι πολύ πιθανόν ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου να βγει στο αέρα το επόμενο διάστημα.
Τις εξελίξεις με τις διαδικασίες του έργου από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ επιβεβαιώνουν και οι περιβαλλοντικοί φορείς της περιοχής του Λαγκαδά, οι οποίοι ήδη ενημερώνουν τους κατοίκους και τον οικείο δήμο που δηλώνει αντίθετος με την κατασκευή του εργοστασίου. "Θα γίνει της... Κερατέας αν δεν ακούσουν τους πολίτες και τους φορείς. Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο να γίνει δίπλα μας ακόμα ένα ρυπογόνο έργο" τόνισε στη "Μ" ο εκπρόσωπος του περιβαλλοντικού συλλόγου Ασσήρου "Φίλοι της Γης", Κώστας Κυνηγός. Ανέφερε ότι εφόσον το υπουργείο έδωσε έγκριση για τους περιβαλλοντικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα βγει και ο διαγωνισμός στον αέρα. "Έχουν βάλει πλώρη να φτιάξουν τη μονάδα, αλλά υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Θα μας βρουν απέναντι με ό,τι αυτό συνεπάγεται" σημείωσε ο κ. Κυνηγός.
Σύμμαχος των κατοίκων και του δήμου Λαγκαδά, που πήρε ήδη απόφαση δημοτικού συμβουλίου ενάντια στην χωροθέτηση και κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων έχει δηλώσει και ο φορέας διαχείρισης λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, που έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά για το έργο.
Και άλλο λάδι στη φωτιά
Στο μεταξύ, λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει εδώ και πολύ καιρό στην περιοχή του Λαγκαδά έρχεται να ρίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου και η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ -ΟΤΑ), που στοχεύει να παρουσιάσει μελέτη για τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον ένα τέτοιο έργο, που θα λειτουργήσει δίπλα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, η απόφαση για την ενημέρωση των κατοίκων του Λαγκαδά για το θέμα του εργοστασίου αναμένεται να ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου της Ομοσπονδίας, κλιμάκιο της οποίας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη παραμονές της Διεθνούς Εκθέσεως. "Στόχος είναι στη διάρκεια της ενημέρωσης των κατοίκων να παρουσιάσουμε μελέτη του πανεπιστημίου Κρήτης, που αποδεικνύει με στοιχεία τις συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία μια τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή", υπογράμμισε ο κ. Μπαλασόπουλος, για να προσθέσει ότι η παρουσία της ΠΟΕ - ΟΤΑ θα είναι δεδομένη στη Θεσσαλονίκη για άλλα αυτοδιοικητικά ζητήματα, αλλά η απόφαση για την ενημέρωση στον Λαγκαδά θα συζητηθεί στο συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Κατά του έργου πάντως, φοβούμενοι για τις συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον η λειτουργία της Μονάδας, τάσσονται και ο δήμος Ωραιοκάστρου, οι οικολογικές οργανώσεις της περιοχής, καθώς και η μητρόπολη Λαγκαδά, που για τους κατοίκους η συμμαχία με την εκκλησία θεωρείται ατού για τον αγώνα τους.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΤΑ "Είμαστε νομικά καλυμμένοι"
Προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής του Λαγκαδά εμφανίζεται ο Σύνδεσμος ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου. Ο πρόεδρος Γιάννης Ζουρνάς εξήγησε ότι όντως το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε την προμελέτη και το μόνο που απομένει, όπως είπε, είναι να ανάψει το πράσινο φως και από την αρμόδια επιτροπή των ΣΔΙΤ, καθώς το έργο προϋπολογισμού 292 εκατ. ευρώ προγραμματίζεται να γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια. "Στη φάση αυτή περιμένουμε το τελικό Ο.Κ. από τα ΣΔΙΤ, για να βγει στον αέρα ο διεθνής διαγωνισμός για το έργο, για το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα τι τεχνολογία θα υιοθετηθεί" επισήμανε ο κ. Ζουρνάς. Πρόσθεσε πάντως ότι θεωρεί δεδομένες τις κινητοποιήσεις, όπως και τις τυχόν προσφυγές στο ΣτΕ "Οι προσφυγές τείνουν να γίνουν κανόνας στην Ελλάδα, αλλά και σ' αυτήν την περίπτωση είμαστε νομικά καλυμμένοι. Θα εκπέσουν γιατί το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων είναι έργο προστασίας για το περιβάλλον, ενώ δεν πρόκειται να υιοθετήσει την καύση, τεχνολογία που δεν εγκρίνει έτσι και αλλιώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία", εξήγησε ο πρόεδρος.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οποιαδήποτε τεχνολογία και να προκριθεί από την ανάδοχο εταιρεία, θα πληροί την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ θα υπάρχει on -line δημοσιοποίηση στοιχείων μεταξύ της μονάδας επεξεργασίας των σκουπιδιών, του φορέα διαχείρισης λιμνών της περιοχής και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ούτως ώστε ακόμα και ένας ρύπος να υπερβεί το όριο επιφυλακής, θα σταματά η λειτουργία του εργοστασίου.Της Φανής Σοβιτσλή-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
25-8-2011
1 σχόλιο:
Πάμε να γίνει Κερατέα όλη η Ελλάδα!
Δημοσίευση σχολίου