Τρίτη, Αυγούστου 30, 2011

ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ ΜΙΣΘΩΝ ΖΗΤΑΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ


Στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα με τραγικό τρόπο, περνάει η δημοσιονομική και οικονομική κρίση, καθώς το δίλημμα που κυριαρχεί είναι «απόλυση ή ονομαστική μείωση μισθού».
Μετά τη διπλή μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα και το «πάγωμα» των αποδοχών μέσω του ενιαίου μισθολόγιου, τώρα οι επιπτώσεις από το Μνημόνιο αφορούν, κυρίως, απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και, παράλληλα, νέα διευκόλυνση των επιχειρηματιών προκειμένου να μειωθούν οι μισθοί. Είναι τέτοιας έντασης η πίεση που ασκεί η τρόικα για το θέμα των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα που ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έφτασε σε σημείο να προτείνει ακόμη και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.



Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες η αντιπροσωπεία της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Κουτρουμάνης, Κουτσούκος, Δρέττα, Στρατηνάκη), η πλευρά των επιτηρητών ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και περισσότερο βάρος στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις (οι οποίες δύναται να προβλέπουν αμοιβές κάτω των κλαδικών). Κι αυτό παρά την πρόβλεψη για «κούρεμα» των αποδοχών κατά 20% για νέους κάτω των 25 ετών, τις ανεξέλεγκτες απολύσεις και τη «μαύρη»-ανασφάλιστη εργασία που κυριαρχεί στη χώρα.


Επ' αυτού οι εκπρόσωποι της τρόικας, αφού διαπίστωσαν ότι σημειώθηκε μηδαμινή... πρόοδος (σ.σ. αυτό σημαίνει ότι δεν υπογράφηκαν αρκετές συμβάσεις με χαμηλότερες -των συνήθων- αμοιβές), ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στη σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Εστω και εάν η πλευρά του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν σημαντική μείωση των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα (άνω του 9% στον ιδιωτικό τομέα και 15% σε μέσα επίπεδα με το δημόσιο τομέα) και καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων (κάτω των κλαδικών), έστω και εάν αυτές είναι παράνομες.


Κυβερνητική δέσμευση


Ετσι απέσπασαν κυβερνητική δέσμευση για τα εξής:


* Τη διαγραφή της υποχρέωσης κατάθεσης (εκ μέρους της επιχείρησης και του οικείου σωματείου) αιτιολογικής έκθεσης για την αναγκαιότητα σύναψης επιχειρησιακής σύμβασης.


* Τη διευκόλυνση συγκρότησης (εντός μηνός) επιχειρησιακών σωματείων ή ενώσεων προσώπων.


* Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων να γίνεται με... φειδώ και οι νέοι μισθοί (για τα μη μέλη που δεν μετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις) θα ισχύουν από την ημέρα της επέκτασης αυτής (υπουργική υπογραφή), κάτι που ήδη ισχύει, αλλά θα διατυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια...


* Για να κηρυχτεί υποχρεωτική μια κλαδική σύμβαση για ολόκληρο τον κλάδο θα πρέπει να έχει συναφθεί από εκπροσώπους που αντιπροσωπεύουν το 51% του προσωπικού (σ.σ. κάτι που ισχύει), αλλά αυτό θα πιστοποιείται με την απογραφή των επιχειρήσεων κάθε χρόνο (όχι με παλαιότερα στοιχεία).


Πολλοί γιατροί


Στο μεταξύ, τα λοιπά θέματα της ατζέντας των δύο πλευρών (Ασφαλιστικό, οικονομικά της υγείας κ.ά.) πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο μισθολογικό κόστος... Ειδικά η λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) που θα τεθεί σε ισχύ -αναδρομικά- από την 1η Σεπτεμβρίου (θα ανακοινωθεί μέσα στον επόμενο μήνα και θα αφορά το 80% των ειδικοτήτων) και η επαναξιολόγηση των αναπηρικών συντάξεων.


Ιδιαίτερο βάρος έδωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στον αριθμό των γιατρών που θα στελεχώσουν το νέο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΕΟΠΠΥ). Θεωρούν ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των 21.000 ιατρών (από 32.000 συμβάσεις σήμερα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις με συμβάσεις ενός γιατρού σε 2-3 Ταμεία ταυτόχρονα). Υψηλές κρίθηκαν και οι αμοιβές που κυμαίνονται από 900 έως 2.800 ευρώ το μήνα, ενώ σήμερα υπάρχουν γιατροί συμβεβλημένοι στον ΟΑΕΕ που λαμβάνουν έως και 500 ευρώ το μήνα.


Αναφορικά με τα οικονομικά των Ταμείων διαπιστώθηκε πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ φέτος, αλλά αυτό δεν καταγράφει και την ακριβή εικόνα στην κοινωνική ασφάλιση. Τα πλεονάσματα εντοπίζονται κυρίως στο ΕΤΑΑ (μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων), ενώ το ΙΚΑ καταγράφει πτώση εσόδων άνω του 16% (σ.σ.: σε 14% επιχείρησε να την περιορίσει ο κ. Κουτρουμάνης).


Τα χρήματα από τον προϋπολογισμό (κρατική συμμετοχή) έχουν ήδη απορροφηθεί από το α' εξάμηνο και μέχρι τον Δεκέμβριο το Ταμείο του ιδιωτικού τομέα θα πορευτεί με τα πρόσθετα έσοδα του Μεσοπρόθεσμου, τους πόρους που είχαν προβλεφθεί για τον ΟΑΕΔ (500 εκατ., τα οποία θα καλυφθούν τώρα από την αύξηση της εισφοράς σε εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα - βλέπε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών στη σελ. 23), αλλά και τα ρέπος με εγγύηση τα κρατικά ομόλογα.


Πάντως, ο κ. Κουτρουμάνης έστειλε μήνυμα αυστηρής τήρησης των προβλέψεων για την επέκταση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης προς τους εργοδότες που οφείλουν εισφορές στο Ιδρυμα.Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ-EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: