Στην εξασφάλιση στήριξης των Ευρωπαίων εταίρων και μέσω συμβολικών κινήσεων επενδύει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να διερευνά όλες τις δυνατότητες. Στην πραγματικότητα, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ αναζητούν διαύλους επικοινωνίας που να επιτρέπουν την εμφάνιση υψηλών προσκεκλημένων στους βασικούς "σταθμούς" του Σεπτέμβρη: στη ΔΕΘ και νωρίτερα, στις 3 του Σεπτέμβρη, στην επετειακή Συνδιάσκεψη του κυβερνώντος κόμματος στο Στάδιο του Τάε Κβον Ντο. Ηγέτες ισχυρών χωρών, που όμως ζουν την κρίση χρέους στην Ευρώπη πολύ κοντά τους... πια, κορυφαία στελέχη από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους, θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου να δει δίπλα τους στα κρίσιμα εσωτερικά "ραντεβού". Η αλήθεια δε είναι ότι ακόμη και ηγέτες της Ευρωζώνης πρότειναν στον Γ. Παπανδρέου στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής να προσέλθουν στη ΔΕΘ ή στην Αθήνα, αλλά οι ραγδαίες εξελίξεις εκτιμάται ότι θα τροποποιήσουν τον σχεδιασμό.
Πρωτοφανή "άλματα" σε μια, έτσι κι αλλιώς, πορεία "ανατροπών" επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση μέσα σε 45 ημέρες. Το ιδιαιτέρως "γκρίζο φόντο", εντός και εκτός Ελλάδας, με τις ραγδαία επιδεινούμενες πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις κάθε άλλο παρά αποτελεί "διαβατήριο" για την ταχεία υλοποίηση των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Η κυβέρνηση αν και έχει εξασφαλίσει μια ευρωπαϊκή απόφαση, που της δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζει με καλύτερους όρους, εντούτοις παραμένει με "αγκάθια στα χέρια", καθώς δεν έχει "κλειδώσει" ακόμη η έναρξη της εφαρμογής της.
Η κρίση χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ δημιουργεί έναν νέο "γίγαντα" προβλημάτων πάνω από τις ελληνικές προσδοκίες, τη στιγμή που η κυβέρνηση ξεκινούσε να κάνει (από Σεπτέμβρη) τα πρώτα "άλματα", με αναπτυξιακά κυρίως χαρακτηριστικά. Η οικονομική ύφεση συνεχίζεται και χτυπά νέο "συναγερμό" για τα όρια του ελλείμματος, ενώ τα "στοιχήματα" της κυβέρνησης αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα. Στο τέλος του Σεπτέμβρη βρίσκεται το τέλος του πρώτου ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος. Το περιγράφει με ενάργεια στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, που έχει την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης της πλέον πολύπλοκης κατάστασης.
Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη (δηλαδή σε διάστημα 45 ημερών) πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να έχουν κάνει εκείνες τις κινήσεις που θα πετύχουν τη "σμίκρυνση" του δημόσιου τομέα, το ξεκίνημα των αποκρατικοποιήσεων και, φυσικά, θα έχουν "σταθμίσει" τις σημαντικές λεπτομέρειες για την ταχύτατη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου.
Το μείγμα
"Αν κάποιος επιχειρεί να πετύχει περισσότερα από αυτά που μπορεί, περιμένει τουλάχιστον την κατάλληλη ώρα, αλλά εμείς δεν προλαβαίνουμε", τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, παραθέτοντας όλους τους λόγους που τον κάνουν λιγότερο αισιόδοξο. Ωστόσο, στη φετινή Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ετοιμάζεται να παρουσιάσει (αντί φιλολαϊκών υποσχέσεων) ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την αναπτυξιακή προοπτική, ομολογώντας όμως ταυτόχρονα "αλήθειες" για τις "ανατροπές" που θα συμπιέσουν περαιτέρω το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών - χαμηλόμισθων και της μεσαίας τάξης που δέχονται εξίσου ισχυρά πλήγματα.
Παρ' όλα αυτά ο κ. Παπανδρέου στοχεύει στην απήχηση πρωτοβουλιών που βασίζονται κατά βάση στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Το ΕΣΠΑ... τρέχει.
Με την επιστολή Μπαρόζο φαίνεται ότι ξεκινά η εκταμίευση κονδυλίων για προγράμματα κατάρτισης ανέργων, αλλά και εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Ταυτόχρονα ανάβει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση μεγάλων έργων ανά την Ελλάδα, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων είναι ταυτόχρονα άμεσος στόχος.
Fast track
Με διαδικασίες fast track προγραμματίζονται διαδικασίες που θα χτυπήσουν αποφασιστικά τη γραφειοκρατία - ωστόσο, η "κινούμενη άμμος" τουλάχιστον σε ευρωπαίκό επίπεδο βάζει "ψυχολογικό φρένο" στους ξένους επενδυτές.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση διερευνά τρόπους απορρόφησης των κοινωνικών αντιδράσεων, που λόγω καλοκαιριού απέκτησαν χαρακτηριστικά... χειμερίας νάρκης. Η κυβέρνηση, όμως, επισημαίνει ότι το μεταρρυθμιστικό σχέδιο δεν πρόκειται να εγκαταλφθεί και ότι από την 3η του Σεπτέμβρη μέχρι τη ΔΕΘ θα ξεδιπλωθεί η κορυφαία "δέσμευση", το νέο "συμβόλαιο" με τους πολίτες.
Ο σχεδιασμός
Πράσινο φως για την επανεκκίνηση μεγάλων έργων ανά την Ελλάδα, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Ξεκινά η εκταμίευση κονδυλίων για προγράμματα κατάρτισης ανέργων, αλλά και εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η παρουσίαση των δράσεων θα γίνει από την 3η του Σεπτέμβρη έως τη ΔΕΘ.
Mισθολόγιο
Η περικοπή επιδομάτων αλλά και γενικώς η έλευση του Ενιαίου Μισθολογίου κρατά τους δημοσίους υπαλλήλους στο... παρά πέντε των κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και ο Δ. Ρέππας φέρνει άμεσα νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο.
Παιδεία
Οι αλλαγές στους δημοσίους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την κυβέρνηση. Οι περικοπές δαπανών στην Παιδεία έχουν ήδη προκαλέσει αρνητικό πρόσημο, ενώ υπάρχει ανησυχία για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων κατά την έναρξη της χρονιάς.
"Κλειστά"
Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων είναι απόφαση που στήριξε σθεναρά ο Γ. Παπανδρέου στην τελευταία "σύγκρουση" της κυβέρνησης με τα "ταξί". Μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη ο αρμόδιος υπουργός θα καταθέσει νόμο για τους κανόνες της απελευθέρωσης του επαγγέλματος.
Κουδούνι για τις αντιδράσεις
Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να γνωρίζει καλά ότι το μέγα ζητούμενο αυτό το διάστημα είναι το πέρασμα της νέας δανειακής σύμβασης και η επικύρωσή της από τα "δύσκολα" εθνικά κοινοβούλια (π.χ. της Γερμανίας), αλλά ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό "μέτωπα" υψηλής επικινδυνότητας.
"Μέτωπα" με αξιοσημείωτες πληθυσμιακά αναφορές, που αντιμετωπίζονται μόνο με γρήγορα πολιτικά ανακλαστικά - όπως ομολογούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Οποιος διάβασε το σύνολο των επιστολών του Γ. Παπανδρέου (προ δύο εβδομάδων) προς τους υπουργούς, διέκρινε 47 προτεραιότητες, που κατά τον πρωθυπουργό πρέπει να αποκτήσουν μέχρι το φινάλε του Αυγούστου αξιόπιστο φάκελο υλοποίησης.
Ο κορυφαίος "τίτλος" αυτών παραπέμπει στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, στο κράτος και σε όλες τις απολήξεις του.
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι ανάγκη να εφαρμοστεί με ιλλιγγιώδεις ρυθμούς, ειδικά στην αρχή, υπογραμμίζει υπουργός που αντιμετωπίζει τους επόμενους μήνες ως πρόκληση για να μπει οριστικό τέλος στο μεταπολιτευτικό ρουσφετολογικό κράτος. "Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά όσοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να βάλουμε πάτο στο βαρέλι και να ξαναβγούμε ισχυροί στην επιφάνεια", λέει υπουργός που στηρίζει χωρίς... άλλη λέξη την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου.
Βέβαια, οι αλλαγές χτυπούν "κεκτημένα" εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία καλπάζει, στον δημόσιο τομέα ξεκινά η εργασιακή εφεδρεία, ενώ δεν αποκλείονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που, εφόσον αξιολογηθούν, "αφαιρούνται" μετά τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών από το πλάνο.
Νέο τοπίο
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαψεύδει το χειρότερο ενδεχόμενο, όμως είναι κοινό μυστικό ότι η "κρησάρα" αξιολόγησης γίνεται περισσότερο αυστηρή και συνδέεται άμεσα από τους δημοσιονομικούς στόχους. Το ενιαίο μισθολόγιο, το βαθμολόγιο και οι αλλαγές στα πειθαρχικά συμβούλια περνούν στην "πρώτη γραμμή".
Το μεγάλο στοίχημα "ακούει", πάντως, στο ερώτημα "θα ανοίξουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία;". Χωρίς υπερβολές και σκοπιμότητες (προφανώς), κυβερνητικοί εκτιμούν βάσει των δεδομένων ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να πετύχει "άθλους", με λιγότερους (σαφώς) εκπαιδευτικούς, πρωτόγνωρες περικοπές δαπανών (για βιβλία κ.ά.) και συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων.
Σοβαρές "ανατροπές", δηλαδή προς το χειρότερο, για χιλιάδες οικογένειες που ζουν με την ανησυχία της δημιουργίας ακόμη ενός Γολγοθά, κατά το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς, "βλέπει" και η κυβέρνηση, αλλά η ηγεσία του υπουργείου επισημαίνει ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
Αν συνυπολογιστεί ο "κάβος" των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τότε το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινά μετά τον Δεκαπενταύγουστο με... σίγουρα ανοιχτά μέτωπα, καθώς εκκρεμεί η ψήφιση σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή. Η αρμόδια υπουργός, άλλωστε, έχει δεσμευτεί ότι μέσα στον Αύγουστο θα ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο - όπως και ο υπουργός Υποδομών το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των "ταξί".
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr
ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου