Συνεχίζει να πιέζει η κυβέρνηση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, για τη νέα δανειακή χρηματοδότηση της χώρας και τη ρύθμιση του χρέους, ωστόσο είναι φανερό πλέον ότι το αρχικό αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα, να έχουν κλείσει όλα μέχρι το μέσον του Σεπτεμβρίου, δεν μπορεί να τηρηθεί και θα προκύψει μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων.Αυτή η καθυστέρηση γίνεται μέσα σε μια περίοδο που στην ευρωζώνη η κρίση γενικεύεται, ωστόσο κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ότι θα πάει κάτι στραβά με την υλοποίηση των αποφάσεων. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα, έλεγαν, ήταν το επιθυμητό από ελληνικής πλευράς και σημείωναν ότι η καθυστέρηση που προκύπτει οφείλεται στο γεγονός ότι οι αποφάσεις της συνόδου θα πρέπει να επικυρωθούν από τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών-μελών. Αλλες πηγές εκτιμούσαν ότι αυτές οι επικυρώσεις θα γίνουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου γιατί, με εξαίρεση τα Κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σλοβακίας, όλα τα άλλα έχουν δώσει στις Βρυξέλλες σαφή χρονοδιαγράμματα συζήτησης και επικύρωσης.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ακόμη ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αν δηλαδή δεν κλείσουν εγκαίρως όλες οι εκκρεμότητες, η επόμενη δόση του δανείου θα είναι η έκτη από το παλιό δάνειο και όχι η πρώτη του νέου δανείου, γεγονός για το οποίο έχουν ήδη προδιαθέσει κυβερνητικοί παράγοντες. Οι ίδιοι μάς έλεγαν χθες ότι δεν είναι απαραίτητο να εκταμιευθεί στις 15 Σεπτεμβρίου η δόση· μπορεί αυτό να γίνει και πιο αργά, γιατί οι λήξεις ομολόγων μέσα στον Σεπτέμβριο δεν είναι πολλές και υπάρχει χρόνος.
Τέλος Σεπτεμβρίου
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος, χθες σε συνέντευξή του στον «Real fm», είπε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου έχει ζωτική σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ίδια την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να μετάσχει όπως έχει συμφωνηθεί και τόνισε ότι ο προσωρινός μηχανισμός (EFSF) πρέπει να αξιοποιηθεί, να ενισχυθεί όσο γίνεται περισσότερο, γιατί πρέπει να είναι σε θέση να δανείζεται το ίδιο με δικά του ομόλογα και να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά. Μπορεί αυτός ο μηχανισμός, είπε, να αλλάξει τα δεδομένα του δημόσιου χρέους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Επέκταση και μετά το 2020
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος άφησε χθες να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων μπορεί να επεκταθεί και πέρα από το 2020 (λέγεται για το 2024). Είπε στη συνέντευξή του ότι «πρέπει να αναγγελθούν ομόλογα ύψους 150 δισ. ευρώ λήγοντα μέχρι το 2020 ή και λίγο μετά προκειμένου να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό και ότι στόχος είναι να υπάρχει μια συμμετοχή 90%, δηλαδή 135 δισ. ευρώ. «Αυτό το ποσό είναι μια τεράστια αλλαγή του προφίλ του δημόσιου χρέους που διευκολύνει πάρα πολύ στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», είπε.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Ρόιτερ, αξιωματούχοι της Ε.Ε και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων έως το 2024 αντί το 2020.
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
11-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου